X

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ: ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει μαύρα

Κώστας Παπαγεωργίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ, ΠΑΣΟΚοι γίνονται κυβερνητικοί, αλλού τα βρίσκουν όλοι με ΝΔ

Μα είναι κάτι πιο βαθύ που τους ενώνει. Παντρολογήματα, εναγκαλισμοί και μεταγραφές μπροστά στις κάλπες δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Με «χρίσμα» και χωρίς «χρίσμα». Από δημάρχους και περιφερειάρχες που έχουν το «προσωπείο» του ανεξάρτητου και καλού μάνατζερ, μέχρι επίσημα στελέχη των κομμάτων που δήθεν υπερασπίζονται την «αυτοδιοίκηση». Πάντα όμως με σκοπό την προώθηση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας στην τοπική διοίκηση, της «οικονομικής ανεξαρτησίας» από το κράτος, της «ανάπτυξης» για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Για το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) ο λόγος, που μπορεί να φουσκώνουν την αντιπαράθεση στα τηλεοπτικά παράθυρα με αφορμή τη σκανδαλολογία, αλλά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μπορεί κανείς να βρει κάθε πιθανή και απίθανη συνεργασία μεταξύ τους, αποτυπώνοντας περίτρανα τη βαθιά στρατηγική τους σύμπλευση στα συμφέροντα της ΕΕ και του κεφαλαίου: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, στη φορομπηξία, στην ανταποδοτικότητα, στην επίθεση στη λαϊκή κατοικία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε πρωταθλητή των μεταγραφών σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πιο σταθερή βάση στο τοπικό κατεστημένο. Διευρύνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια διείσδυσης στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και επαναφέρει το παλιό σχήμα «πρόοδος εναντίον συντήρησης». Διεκδικεί να φανεί η αξιόπιστη λύση απέναντι στο κεφάλαιο και την ΕΕ για τη χρηματοδότηση έργων και την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Συνεργάζεται αρμονικά με τη ΝΔ αναβαπτίζοντας τις «δυνάμεις του χτες», ενώ στα αλισβερίσια τους αυτά χωρούν ακόμα και εθνικιστές και ακροδεξιοί. Στην πράξη, στα ψηφοδέλτια αυτά χωράνε όλοι όσοι αποτελούν την νέα συμμαχία του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νότιου Αιγαίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην Περιφέρεια ούτε σε κάποιο από τα νησιά στηρίζει κάποιο στέλεχός του. Φαίνεται ότι παντού βρίσκει πιο ικανούς τους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο, στο συνδυασμό του οποίου έχουν ήδη προσχωρήσει και τοπικά στελέχη της ΝΔ, ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος που είχε στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο το 2014, σήμερα έχει μεταπηδήσει στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο… της ΝΔ, με επικεφαλής τον νυν περιφερειάρχη.

Στη Δυτική Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εδώ και καιρό ανακοινώσει ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη, Απ. Κατσιφάρα, παραδοσιακού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που έχει υπηρετήσει με συνέπεια τις μνημονιακές κυβερνήσεις, δείχνοντας ότι οι «γέφυρες» της παλιάς με τη νέα σοσιαλδημοκρατία δοκιμάζονται εδώ και καιρό στην τοπική διοίκηση.

Στην Κρήτη, ο σημερινός περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, Στ. Αρναουτάκης, στηρίζεται επίσημα από το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα περιλαμβάνει κάμποσα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδυασμό του συγκροτώντας την «Εθνική» του κεφαλαίου, του πολέμου και του ΝΑΤΟ στο νησί.

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ είναι χαρακτηριστική και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου στηρίζουν κοινούς υποψηφίους στις πρωτεύουσες των τριών εκ των τεσσάρων νομών, δηλαδή σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα.

Κοινός υποψήφιος ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσιλιμίγκας.

 

 

 

 

 

 

 

Στην Πελοπόννησο, ο Π. Τατούλης, νυν περιφερειάρχης και παραδοσιακό στέλεχος της ΝΔ, στις προηγούμενες εκλογές είχε στηριχτεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τώρα στηρίζεται από τον Π. Καμμένο αλλά και από τη σημερινή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπακώστα!

Η διακομματική συνεργασία εμφανίζεται και στο Ηράκλειο, όπου ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου. Στα δε Χανιά, στο συνδυασμό της απερχόμενης δημοτικής αρχής ενώνονται όλοι (ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), με τον επικεφαλής τους να είναι από τους πιο τακτικούς συνομιλητές με τον πρέσβη των ΗΠΑ, προφανώς ευχαριστώντας τον για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, που οι Χανιώτες έχουν μέσα στα πόδια τους εδώ και δεκαετίες.

Στην Αττική, μια από τις πιο χαρακτηριστικές συμπράξεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ εμφανίστηκε στο δήμο Φυλής. Εκεί, ο επί χρόνια εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον νυν δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο Χρ. Παππού, που είναι γνωστό ότι στηρίζεται παραδοσιακά από τη ΝΔ.

Έντονο είναι το φλερτ μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Αθήνα. Στους Αγίους Αναργύρους-Καματερό, η σημερινή δημοτική αρχή το 2010 είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, το 2014 ο ίδιος είχε τη στήριξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και σήμερα εύχεται στον Κυρ. Μητσοτάκη να νικήσει σύντομα στις βουλευτικές εκλογές. Στο Περιστέρι, στην παράταξη του δημάρχου Παχατουρίδη (ΝΔ) προσχώρησε το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2014, από το μέσο της τελευταίας θητείας και μετά.

Συμφωνούν στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, στη φορομπηξία, στην ανταποδοτικότητα, στην επίθεση στη λαϊκή κατοικία

Θαυμαστής του Μεταξά και της χούντας, ο υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου με στήριξη ΝΔ…ο οποίος στις εκλογές του 2015 δεν έκρυβε τη συμπάθειά του για τον Παναγιώταρο και τη Χ,Α

 

Από τα αλισβερίσια δεν λείπουν και οι φασίστες οι οποίοι συνήθως βρίσκουν χώρο σε ψηφοδέλτια άλλων συνδυασμών. Όπως στη Λέσβο, όπου η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριέλαβε –έστω προσωρινά– στον συνδυασμό της χρυσαυγίτη γνωστό για τη δράση του στα Ιωάννινα και εμφανιζόμενο ως ιδρυτή της τοπικής εγκληματικής οργάνωσης. Ο εν λόγω απομακρύνθηκε από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μόνο μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε στο νησί. Συνεχίζουν όμως να χωράνε στα ψηφοδέλτιά του ακραία στοιχεία που το περασμένο καλοκαίρι απαγόρευσαν στους πρόσφυγες να μπουν στην πλαζ του ΕΟΤ στη Μυτιλήνη, ηγετικά στελέχη ΜΚΟ με εκατοντάδες απλήρωτους εργαζόμενους, διοικητές του κολαστηρίου της Μόριας κ.α.

Από την άλλη, στη Νέα Ιωνία Αττικής, την υποψηφιότητά του, με την υποστήριξη τμήματος της ΝΔ, ανακοίνωσε ο Νίκος Κουκουλάρης, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν ομιλητής σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στον δήμο Αθήνας, στηρίζοντας τον υπόδικο ναζί Η. Κασιδιάρη.

Η απάντηση των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των φτωχομεσαίων αγροτών είναι η συσπείρωση στις κινήσεις της αντικαπιταλιστικής, αντιδιαχειριστικής και ανατρεπτικής αριστεράς στους δήμους και τις περιφέρειες, η στάση και η ψήφος με λογική ΑΝΤΑΡΣΥΑς παντού. Η πάλη για τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα σε αντιπαράθεση με την συνολική κυβερνητική πολιτική, η πάλη για τα τοπικά προβλήματα και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής των λαϊκών στρωμάτων σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η πάλη «των δρόμων» των κοινωνικών αγώνων και όχι «των διαδρόμων» και των προεκλογικών παζαριών.

 

prin :