Log in

Registration

3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑΡ: Ελπιδοφόρο βήμα μπροστά σε μια πορεία ανατροπής

Posted: December 5, 2013 / in: Πολιτικη, Πρωτο Θεμα / Comments Off on 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑΡ: Ελπιδοφόρο βήμα μπροστά σε μια πορεία ανατροπής

Μεγάλο πολιτικό γεγονός για την Αριστερά και το εργατικό κίνημα

του Γιάννη Ελαφρού

Το µεγάλο αµφιθέατρο της Γεωπονικής αποδείχθηκε πολύ µικρό για να χωρέσει το πλήθος των εκατοντάδων αντιπροσώπων, των παρατηρητών και των προσκεκληµένων στο 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ, από την πρώτη στιγµή της έναρξής του. Το κατάµεστο αµφιθέατρο στην έναρξη της διαδικασίας την Παρασκευή το απόγευµα αποτέλεσε την πρώτη ελπιδοφόρα εικόνα αλλά όχι και τη µοναδική. Η ηλικιακή σύνθεση, µε την έντονη παρουσία της νεολαίας αλλά και µια διαστρωµάτωση που φτάνει µέχρι τα άσπρα µαλλιά αγωνιστών µε πολλά χρόνια συµµετοχής στο εργατικό, λαϊκό κίνηµα και την Αριστερά, και η κοινωνική σύνθεση, µε σηµεία βελτίωσης όσον αφορά την παρουσία εργατών και εργαζοµένων, έδωσαν το στίγµα µιας οργάνωσης που είναι καλύτερα γειωµένη µέσα στην κοινωνία και βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης και συγκρότησης. Το ίδιο πνεύµα συγκρότησης και συσπείρωσης ανέδειξαν όλες οι πρώτες διαδικασίες του συνεδρίου.

Το 3ο συνέδριο του ΝΑΡ ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευµα και ολοκληρώνεται σήµερα Κυριακή µε την επεξεργασία των αποφάσεων και την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής. Οι αποφάσεις θα αφορούν την κατάληξη Πρότασης Προγραµµατικής Διακήρυξης, προς όλους τους εργαζόµενους αλλά και όσους αναζητούν µια σύγχρονη κοµµουνιστική απάντηση, και βεβαίως την έγκριση της Πολιτικής Απόφασης του συνεδρίου. Η πρώτη πράξη του ήταν η παρουσίαση της εισήγησης της απερχόµενης Πολιτικής Επιτροπής από τον Άγγελο Χάγιο. Η εισήγηση (βλέπε και σελίδες 6-7 και ολόκληρη στο narnet.gr) περιλάµβανε σηµεία εµβάθυνσης και ανάπτυξης σε σχέση µε τα θέµατα που «ανοίγονταν» στα προσυνεδριακά υλικά, µε ταυτόχρονη τοποθέτηση σε κρίσιµα πολιτικά ζητήµατα. Ο Άγγ. Χάγιος τόνισε ότι πίσω από την επίπλαστη σταθερότητα της κυβέρνησης αναπτύσσονται εκρηκτικές αντιθέσεις και δυνατότητες για µεγάλα λαϊκά και εργατικά γεγονότα, που θα ανατρέπουν πλήρως τη σηµερινή εικόνα υποχώρησης της λαϊκής κινητοποίησης. Ο ηρωικός αγώνας των διοικητικών στα ΑΕΙ είναι µια τέτοια ένδειξη και είµαστε υπερήφανοι που ο υπουργός Παιδείας και τα συγκροτήµατα των ΜΜΕ στοχοποιούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη συµβολή της στον αγώνα αυτό.

Αναφερόµενη στη φιλολογία ότι «βγαίνουµε από τα µνηµόνια», η εισήγηση της Π.Ε. σηµειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι σύντοµα βγαίνουµε από τα µνηµόνια. Με άλλο τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η εκλογή του σηµαίνει «σκίσιµο» των µνηµονίων. Πέραν όµως από 2-3 µέτρα (όπως επαναφορά κατώτερου µισθού, συλλογικών συµβάσεων) δεν λέει -κάθε άλλο µάλιστα- ότι θα «σκίσει» και όλους τους εφαρµοστικούς νόµους». Και εξηγεί ότι µε τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, το Συντονισµό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονοµική και Νοµισµατική Ένωση αλλά και νέους µηχανισµούς εποπτείας της ΕΕ για τα υπερχρεωµένα κράτη «Ευρωπαϊκή Ένωση σηµαίνει διαρκές µνηµόνιο». Γι’ αυτό «δεν υπάρχει καµία απολύτως δυνατότητα για άλλη πολιτική µέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης και της ΕΕ. Η αποδέσµευση από το ευρώ και την ΕΕ είναι ο µόνος δρόµος για να υπάρξουν µέτρα σε όφελος των εργαζοµένων. Οποιαδήποτε πολιτική θολώνει αυτή την προϋπόθεση δεν είναι φιλολαϊκή και αριστερή».

Σε άλλο σηµείο και αναφερόµενος στη διαχειριστική και ηττοπαθή γραµµή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ο Άγγ. Χάγιος σηµείωσε ότι «το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να επιµείνουν στη λογική της κοινής δράσης και του αγωνιστικού µετώπου ρήξης και ανατροπής, του διαλόγου για τα διαφορετικά προγράµµατα και σχέδια µπροστά στο λαό». Ταυτόχρονα όµως τόνισε ότι πρέπει να σηκωθεί ψηλά η «ανάγκη να αλλάξει ο χάρτης στην Αριστερά. Να αποδεσµευτούν οι ανατρεπτικές, εργατικές, επαναστατικές τάσεις από την ασφυκτική ηγεµονία του δίπολου «κοµµουνιστικός ρεφορµισµός ή ευρωαριστερή διαχείριση», να υπερβούν πολιτικά και οργανωτικά τη στάσιµη και αφοµοιώσιµη Αριστερά, για µια νέα απόπειρα ταξικής επαναστατικής ανασυγκρότησης του αριστερού και κοµµουνιστικού κινήµατος». Οι οµιλίες ξεκίνησαν από την Παρασκευή το βράδυ και περιστράφηκαν σε ένα µεγάλο εύρος: η παρέµβαση στις γειτονιές (αντικαπιταλιστικές κινήσεις και όργανα του µαζικού κινήµατος, τοπικά κινήµατα), ο αγώνας ενάντια στις χωµατερές, το αγροτικό κίνηµα και το αγροτοδιατροφικό πρόβληµα, η ταξική προσέγγιση για το ρόλο του ευρώ, η περιοδολόγηση του καπιταλισµού και η επαναστατική τακτική, ζητήµατα κοµµουνιστικής επαναθεµελίωσης και η πρόταση για το κόµµα κοµµουνιστικής απελευθέρωσης, εκτίµηση των εξεγερτικών δυνατοτήτων της εποχής κ.λπ. Στο βήµα του συνεδρίου ανέβηκε ο σύντροφος Σεΐτ Αλντογκάν, µεταφέροντας το χαιρετισµό του Κόµµατος Εργασίας από την Τουρκία, µέσα σε θύελλα χειροκροτηµάτων. Μηνύµατα χαιρετισµού απηύθυναν στο 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ οι οργανώσεις ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΑΡΙΣ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΟΚΔΕ, ΣΕΚ και Σχέδιο Β. Με θερµά χειροκροτήµατα έγινε δεκτή και η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσµάτων του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, στο οποίο οι Παρεµβάσεις κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο, κατακτώντας δύο έδρες στην Εκτελεστική Επιτροπή της Συνοµοσπονδίας (µέχρι τώρα δεν είχαν καµία).

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές (πρωί του Σαββάτου) το συνέδριο είναι µόνο στην αρχή, έχει πολύ δρόµο µπροστά του. Υπάρχουν όµως σηµάδια που δείχνουν πως το δυναµικό του ΝΑΡ και της νεολαίας Κοµµουνιστική Απελευθέρωση είναι αποφασισµένο να αναµετρηθεί στα σοβαρά και µε όλες του τις δυνάµεις µε τις προκλήσεις των καιρών. Να «πάρει πάνω του», συλλογικά και αποφασιστικά, τον αυξηµένο, κρίσιµο ρόλο που επωµίζεται το ΝΑΡ για την επαναθεµελίωση του κοµµουνιστικού κινήµατος και την πορεία συγκρότησης κόµµατος κοµµουνιστικής απελευθέρωσης, την ενίσχυση και αναβάθµιση της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς και τη θετική επίδραση σε όλη την µαχόµενη Αριστερά, για ένα νέο εργατικό κίνηµα και το µέτωπο ρήξης και ανατροπής, που θα υψωθεί ως ατίθασος πύργος απέναντι στις σύγχρονες Βαστίλλες του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα