Log in

Registration

Ημερίδα: Συγκροτώντας την κομμουνιστική απάντηση στην ΕΕ

Posted: April 9, 2019 / in: Κινηση Ιδεων / Comments Off on Ημερίδα: Συγκροτώντας την κομμουνιστική απάντηση στην ΕΕ

Μπάμπης Συριόπουλος

Επιτυχημένη ήταν η ημερίδα για τη σύγχρονη κομμουνιστική απάντηση στις καπιταλιστικές ολοκληρώσεις και την ΕΕ που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα στον πολυχώρο Μολύβι το Σάββατο 30 Μάρτη. Μεγάλη η συμμετοχή και το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα νέων αγωνιστών/τριών.

Ο πλούτος των εισηγήσεων που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα το προηγούμενο Σάββατο δεν μπορεί να χωρέσει στη σύντομη παρουσίαση που ακολουθεί (ολόκληρες οι εισηγήσεις στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας).

Ο Δημήτρης Δεσύλλας, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανέτρεξε σε όσα υπόσχονταν τα αστικά κόμματα και οι ευρωλάγνοι αριστεροί τύπου Λ. Κύρκου στον ελληνικό λαό για τα οφέλη από την είσοδο στην τότε ΕΟΚ και τώρα ΕΕ και την πραγματικότητα που αποδείχθηκε πολύ διαφορετική. Η μόνη διέξοδος είναι η αντικαπιταλιστική, διεθνιστική αποδέσμευση. Η πάλη για την αποδέσμευση είναι η εθνική συμβολή στο διεθνιστικό ταξικό στόχο της διάλυσης της ΕΕ.

Ο Γιώργος Παυλόπουλος χαρακτήρισε την ΕΕ και την ευρωζώνη ως οικοδόμημα των αστικών τάξεων της Ευρώπης, ένα μηχανισμό που παρά την αδυναμία του εργατικού κινήματος και της αριστεράς θωρακίζεται απέναντι στους λαούς. Η θωράκιση αυτή κινείται σε πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο καταστολής με υπόδειγμα τη Γαλλία, σε ιδεολογικό επίπεδο από τα ΜΜΕ και σε νομικό θεσμικό επίπεδο.
Ο Παναγιώτης Μαυροειδής ανατρέχοντας στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέχρι τη ΕΕ μετά την κρίση, έφτασε στη σημερινή ισοπεδωτική επίθεση κατά του κόσμου της εργασίας, ακόμα και στην Γερμανία, τη «ναυαρχίδα» της ΕΕ. Αναφορά έκανε στη συζήτηση στην αριστερά πανευρωπαϊκά με μνεία στην αντιμετώπιση της ΕΕ από το ΚΚΕ που αρνείται να θέσει το στόχο της εξόδου ως σχετικά αυτοτελή στόχο ανατροπής.

Η πάλη για την αποδέσμευση είναι η εθνική συμβολή στον διεθνιστικό ταξικό στόχο της διάλυσης της αντιδραστικής ΕΕ

Ο Σοφοκλής Καλοειδάς, φοιτητής και αγωνιστής της ΕΑΑΚ, μίλησε για την ΕΕ και τις αναδιαρθώσεις στην εκπαίδευση. Η πολιτική της ΕΕ, σε συνδυασμό με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ, προωθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αποσκοπεί στην απόκτηση δεξιοτήτων αντί της ολοκληρωμένης καθολικής γνώσης. Το γενικό λύκειο με το νέες προτάσεις του υπουργείου, η εφαρμογή της Μπολόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η επέκταση της «μαθητείας», η δια βίου μάθηση κινούνται στην κατεύθυνση εξασφάλισης εργατικού δυναμικού σύμφωνα με τις επιθυμίες του κεφαλαίου. Το παζλ συμπληρώνει η άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις.

Η Βίκυ Βασιλάτου, μέλος του συντονιστικού αναπληρωτών-αδιόριστων εκπαιδευτικών επικέντρωσε στην αποσύνδεση του πτυχίου από τα εργασιακά δικαιώματα και στο κυνήγι των προσόντων ώστε να μην υπάρχει κοινή βάση συλλογικής διεκδίκησης. Μαζί με την αξιολόγηση επιδιώκεται η πειθάρχηση. Ενάντια σ’ αυτά τα σχέδια ξεδιπλώθηκαν οι αγώνες των εκπαιδευτικών φέτος ενάντια στις πλειοψηφίες των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ.

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Σταύρος Μαυρουδέας έκανε μια περιοδολόγηση της ιστορίας της ΕΟΚ-ΕΕ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, τα αίτια και τις επιπτώσεις της κρίσης του 2007-2008 στο οικοδόμημα της ΕΕ καθώς και στην αντιμετώπιση της κρίσης από την πλευρά της. Στη συνέχεια έκανε κριτική παρουσίαση των κυρίαρχων και των εναλλακτικών θεωριών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και βασικοί κόμβοι της αναγκαίας αποδέσμευσης της χώρας μας.

Η Φλώρα Νικολιδάκη, μέλος της κίνησης ΔιΕΕξοδος και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης με αφορμή τη «Σοφία», το ανθρωπόμορφο ρομπότ που απέκτησε την ιδιότητα πολίτη της Σ. Αραβίας, τα προβλήματα που προκύπτουν από την αντικατάσταση εργαζόμενων από τα ρομπότ, την παραγωγή της υπεραξίας και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου.
Τέλος, ο Γιάννης Σκολαρίγκας, εκ μέρους του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο θέμα του πολέμου, του ευρωστρατού καθώς και του ελληνικού στρατού και της ανάγκης μιας διεθνιστικής απάντησης.

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ο Άγγελος Χάγιος, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Διαλόγου, παρουσίασε το κείμενο-κάλεσμα που προτείνεται να υπογράψουν όσοι αναγνωρίζουν την ανάγκη ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος, ξεκινώντας έτσι μια μαζική διαδικασία παρέμβασης και συσπείρωσης. Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκε ο κομμουνιστής Νίκος Μπελογιάννης που εκτελέστηκε τα χαράματα της Κυριακής 30 Μάρτη 1952.

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα