Log in

Registration

Ενώσεις συντακτών και όχι εργοδοτών

Posted: April 8, 2019 / in: Πισω απο τις καμερες / Comments Off on Ενώσεις συντακτών και όχι εργοδοτών

Ματίνα Παπαχριστούδη

Το σύνθημα γίνεται και πάλι επίκαιρο στο χώρο των μίντια με αφορμή την ειλλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ να υπογράψει με τον «εργοδότη» -όπως η ίδια τον χαρακτηρίζει- υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρη Κρέτσο, ένα κείμενο που βαφτίζεται ως «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» για τους δημοσιογράφους των δημόσιων ΜΜΕ. Σύμβαση, βεβαίως, δεν είναι σε καμία περίπτωση, αφού δεν περιλαμβάνει ούτε ένα μισθολογικό ζήτημα που να αφορά τους εργαζόμενους. Έχει, όμως, οικονομικό ενδιαφέρον για την πλευρά του «εργοδότη»-κράτους αφού έγινε αποδεκτή η απαίτησή του να αυξηθεί και τυπικά το ωράριο των εσωτερικών συντακτών από τις έξι στις επτά ώρες.

Επί του «κανονιστικού πλαισίου» η στήλη ήδη έχει αναφερθεί πριν δυο Κυριακές, ενώ το εν λόγω κείμενο – που στηρίζουν οι δυο παρατάξεις με αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ, οι οποίες έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ – έχουν καταγγείλλει όλες οι άλλες δυνάμεις στην ΕΣΗΕΑ. Πέρα από το κείμενο, ωστόσο, έχουν σημασία και οι διαδικασίες.

Η περίφημη διαπραγμάτευση για τις «συλλογικές συμβάσεις» ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018 από τις συγκεκριμένες παρατάξεις. Από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ δεν υπήρξε καμία αντίδραση, όμως, κι έτσι η διαπαραταξιακή συμμαχία εγκατέλειψε κάθε απόπειρα συζήτησης και φυσικά ούτε καν έθεσε ζήτημα άσκησης πίεσης με αγωνιστικούς όρους. Ανταποκρίθηκε μόνο το κράτος, που κατάφερε, μετά από διαδοχικές συναντήσεις, να επιβάλλει όλους τους όρους του για τους δημοσιογράφους στα δημόσια ΜΜΕ. Κυρίως, πώς η ΕΣΗΕΑ θα εγκαταλείψει τη συζήτηση για τα μισθολογικά, τα οποία πονηρά αφήνονται για τη διοίκηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, όταν η κυβέρνηση θα αποφασίσει – πάλι με υπουργική απόφαση – το ύψος των μισθών. Όλο αυτό το διάστημα τόσο η ΕΣΗΕΑ ως όργανο όσο και οι δυο σύμμαχες παρατάξεις δεν ενημέρωσαν κανέναν, δεν ζήτησαν την άποψη των ιδίων των εργαζομένων, δεν προχώρησαν σε γενικές συνελεύσεις.

Κι αφού η συμφωνία επήλθε η συμμαχία προσπαθεί τώρα να διαχειριστεί τις εύλογες και μεγάλες αντιδράσεις που ξέσπασαν εντός της Ένωσης και στα δημόσια Μέσα, μοιράζοντας υποσχέσεις για το μέλλον, όταν ο «εργοδότης» θα αποφασίσει τους μισθούς.

 

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

 

Αναστάτωση και εύλογη η ανησυχία των εργαζομένων στο Εθνος, όπου η διοίκηση Σαββίδη απέλυσε αιφνιδιαστικά όλη τη διευθυντική ομάδα. Στόχος, όπως υποστήριξε επίσημα, είναι να ανατεθεί σε νέα στελέχη η διασύνδεση του εντύπου με το Διαδίκτυο. Το επιχείρημα ηχεί σχεδόν κοροϊδευτικό, καθώς είναι γνωστό σε όλους πως η ιδιοκτήτρια εταιρεία Dimera έχει λάβει ήδη απόφαση για αναστολή έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας, απόφαση που απλώς μένει στο συρτάρι για πολιτικούς λόγους.

 

Επιστολή στη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα απέστειλε η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητώντας τους να πάρουν πολιτική θέση για την προβολή του εγκληματικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής στην κρατική τηλεόραση. «Όπως ήταν δική  σας ευθύνη η λήψη της απόφασης για την χρηματοδότηση των κομμάτων, με την οποία ορθώς αποκλείσατε τη Χ.Α, έτσι είναι δική σας  ευθύνη και η λήψη μιας αντίστοιχης απόφασης για την ραδιοτηλεοπτική της κάλυψη», σημειώνεται στην επιστολή.

 

Η προβολή των υποψηφίων έχει ήδη αρχίσει θεαματικά σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, χωρίς κάποιους κανόνες ή όρια, με τις συντακτικές-διευθυντικές ομάδες να έχουν την ευθύνη της προβολής των υποψηφίων. Ο ρατσιστικός λόγος της Χρυσής Αυγής δεν έχει θέση σε αυτές τις συζητήσεις, αυτό είναι ένα αίτημα των ιδίων των εργαζομένων στην ΕΡΤ, που ζητάνε να κατοχυρωθεί και πολιτικά από τη Βουλή.

 

Tags: , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα