Log in

Registration

Ο μεγάλος «αριστερός» περίπατος του Πέτρου Κόκκαλη

Posted: April 2, 2019 / in: Πολιτικη / Comments Off on Ο μεγάλος «αριστερός» περίπατος του Πέτρου Κόκκαλη

Δημήτρης Τζιαντζής

Δέκα νέα ονόματα υποψήφιων ευρωβουλευτών ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την Τρίτη μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανακοινώθηκε ότι στις 6 Απριλίου θα διοργανωθεί η πρώτη μεγάλη ανοιχτή φιέστα της «προοδευτικής συμμαχίας». Όπως ήταν αναμενόμενο η υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη γιού και διαδόχου του μεγαλοεπιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη,  ενός από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο επισκίασε όλες τις άλλες και σχεδόν μονοπώλησε τη σχετική συζήτηση καθώς οι υπόλοιπες υποψηφιότητες ήταν μάλλον αδιάφορες και αναμενόμενες. (μεταξύ των οποίων η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου που ήταν υποψήφια στις προηγούμενες εθνικές εκλογές) κάτι που φανερώνει μια δυστοκία στην προσέλκυση τρανταχτών ονομάτων από τον λεγόμενο ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Το 2014 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε κάνει την πολυσυζητημένη δήλωση στο σουβλατζίδικο του Μπαϊρακτάρη ότι «δεν θα αφήσει πέντε νταβατζήδες να κάνουν κουμάντο στη χώρα».  Δεκαπέντε χρόνια μετά δύο από αυτούς τους «νταβατζήδες» στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο στηρίζουν τη ΝΔ και ένας παραμένει μπαλαντέρ. Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα που δημιουργείται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χτυπήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά όταν επιλέγει τη συμμαχία με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα;  Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δικαιολογήσει την συγκεκριμένη επιλογή επικεντρώνοντας στο αγωνιστικό παρελθόν του… παππού του υποψηφίου του, που ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του βουνού.  Οι επικοινωνιολόγοι του κόμματος με τη σειρά τους προβάλλουν ως στόχο της υποψηφιότητας την ακύρωση της προσπάθειας του Β. Μαρινάκη να στρέψει τους οπαδούς του Ολυμπιακού εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυράκος Μητσοτάκης με τη σειρά του που σε πολλά μέτωπα λειτουργεί ως πολιτικός εκπρόσωπος του Ομίλου Μαρινάκη-ΔΟΛ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει στα ευρωψηφοδέλτιά του, το όνομα που ταυτίζεται με την διαπλοκή, που είναι η διαπλοκή στην Ελλάδα».   Η ΝΔ μιλάει για υποψηφιότητα που «επιβεβαιώνει διαπλεκόμενες σχέσεις» και υποστηρίζει ότι το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ανίερη συμμαχία με τον Βαγγέλη Μαρινάκη όσον αφορά τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.  Η ΝΔ βέβαια είναι η τελευταία που έχει δικαίωμα να μιλάει για τη διαπλοκή των άλλων καθώς όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν στηρίζει το κόμμα της Πειραιώς μόνο με πολιτική γραμμή των ΜΜΕ που κατέχει αλλά και με  άμεση οικονομική στήριξη, όπως «χορηγίες» στα γραφεία οργανώσεων του κόμματος για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.  Ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα για τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ κεφαλαίου και αστικής πολιτικής. Ο Θόδωρος Τσουκάτος στην πρόσφατη κατάθεση του στη δίκη για το σκάνδαλο της Siemens άλλωστε δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε με τη μορφή «χορηγιών» κάτω από το τραπέζι στις εκλογές του 2000 περίπου 47 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συμπλήρωσε ότι ανάλογα είναι και τα ποσά που δόθηκαν στη ΝΔ και πως αυτή η πρακτική συνεχίζεται ως σήμερα. Τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ απασχόλησε το φιάσκο με την υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοϊζου που παραιτήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της καταδίκης της για παράνομη είσπραξη της σύνταξης της νεκρής μητέρας της.  Όλα δείχνουν ότι μέχρι τις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα επιδοθούν σε έναν ανελέητο πόλεμο φθοράς, με τις δύο πλευρές να ψάχνουν για «σκελετούς στη ντουλάπα» των υποψηφίων αντιπάλων επενδύοντας στη σκανδαλολογία και όχι στα πολιτικά επιχειρήματα.

 

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα