Log in

Registration

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κάλεσμα για αντιΕΕ αντικαπιταλιστική παρέμβαση στις ευρωεκλογές

Posted: February 25, 2019 / in: Πολιτικη, Πρωτοσελιδο / Comments Off on ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κάλεσμα για αντιΕΕ αντικαπιταλιστική παρέμβαση στις ευρωεκλογές

Ντίνα Χαριτάτου

Με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η πρόσκληση συσπείρωσης για ρήξη και διεθνιστική αποδέσμευση από την ΕΕ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μια μεγάλη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την παρέμβαση στις ευρωεκλογές, ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου, του ρατσισμού και του πολέμου, για διεθνιστική ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, με βάση τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα. Το «Ανοικτό κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις ευρωεκλογές»  υπερψηφίστηκε στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο της προηγούμενης Κυριακής και αποτελεί πλέον βασικό πολιτικό όπλο του μετώπου για μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση. Η απόφαση του ΠΣΟ υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία των ευρωεκλογών, σε συνθήκες κρίσης της ΕΕ και αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας. «Από την πλευρά των δυνάμεων της αστικής τάξης γίνεται προσπάθεια η κρίση και η δυσαρέσκεια να διοχετευθούν στην ενίσχυση ενός αστικού, εθνικιστικού, δεξιού και ακροδεξιού ρεύματος στην Ευρώπη, εγκλωβίζοντας του λαούς στο δίπολο: ‘’ευρωπαϊσμός, δημοκρατία’’ από την μια ‘’εθνικισμός, ρατσισμός, ακροδεξιά’’ από την άλλη. Η μόνη διέξοδος για την υπεράσπιση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, για απελευθέρωση από το καθεστώς της διαρκούς επιτροπείας, τον ρατσισμό, τους ανταγωνισμούς, είναι η πάλη ενάντια στην ΕΕ, η ρήξη και η αποδέσμευση από θέσεις αντικαπιταλιστικές, ταξικές, διεθνιστικές», τονίζεται.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει το «ανοιχτό κάλεσμα» στους αγωνιστές των κινημάτων, στις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής αντιΕΕ αριστεράς παλεύοντας για μια πλατιά συσπείρωση πάνω σε αυτή την πολιτική βάση. Μάλιστα, το ΠΣΟ αποφάσισε να αναλάβει και διεθνή πρωτοβουλία για την υποστήριξη της αντιΕΕ διακήρυξης από οργανώσεις, κινήσεις και αγωνιστές άλλων χωρών της ΕΕ, ενώ θα επιδιωχθεί η συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο αγωνιστών εκτός Ελλάδας.

Η πολιτική γραμμή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις ευρωεκλογές ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία μέσα στο ΠΣΟ, με μόνη διαφοροποίηση την καταψήφιση από την Μετάβαση (4 ψήφοι). Η Μετάβαση κατέθεσε πρόταση «συγκέντρωσης, όλων των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων» και αυτών που «αγωνίζονται για μια αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, λαϊκή ρήξη και έξοδο της χώρας από την ΕΕ», και αυτών που «εναντιώνονται στην ευρωζώνη και το ευρώ μην έχοντας σαφή τοποθέτηση εξόδου από την ΕΕ και κατανοούν ωστόσο ότι η ΕΕ είναι ένας μη δημοκρατικά αντιστρέψιμος μηχανισμός», και αυτών «που αγωνίζονται από εργατικές, λαϊκές και ριζοσπαστικές θέσεις εναντίον της ΕΕ και της πολιτικής της». Η πρόταση αυτή, όπως εκτιμήθηκε από την πλειοψηφία του ΠΣΟ, δεν συγκεντρώνει δυνάμεις στον αναγκαίο στόχο της ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ, καθώς η συνεργασία των τριών αυτών πολιτικών ρευμάτων μπορεί να επιτευχθεί στον «κατώτερο κοινό παρανομαστή», ενώ περιλαμβάνει ουσιαστικά την ΛΑΕ, κάτι που έχει απορριφθεί από τη συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Επιδιώκουμε να εκφράσουμε πολιτικά και εκλογικά από αριστερές ανατρεπτικές θέσεις το πλατύ ρεύμα κατά της ΕΕ και την λαϊκή δυσαρέσκεια από τις πολιτικές της κυβέρνησης και των συστημικών πολιτικών δυνάμεων, του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ‘’θεσμών’’ και όχι αυτή να διοχετευτεί προς μια κατεύθυνση δεξιού- εθνικιστικού ‘’ευρωσκεπτικισμού’’. Το θετικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές, η επίτευξη μια ευρύτερης συσπείρωσης δυνάμεων, θα αποτελέσει σοβαρό βήμα στην αλλαγή του χάρτη στην αριστερά, συνολικότερα στην οικοδόμηση της αντικαπιταλιστικής αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς που απαιτεί η εποχή μας», υπογραμμίζει η απόφαση του ΠΣΟ.

Συνολικά, οι μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς καλούνται να δώσουν τις πολιτικές και εκλογικές μάχες ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια να προσανατολιστεί αριστερά, ανατρεπτικά, αντιΕΕ, και όχι δεξιά και ακροδεξιά. Αυτό σημαίνει αγώνας για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες ενάντια στην κυβέρνηση, για τον κλονισμό και την ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ και του αστικού πολιτικού συστήματος, αταλάντευτο μέτωπο απέναντι στον εθνικισμό, τον ρατσισμό, την φασιστική απειλή.

Μετά την απόφαση του πανελλαδικού οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ περνά την σκυτάλη στις Τοπικές και Κλαδικές Επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια του μετώπου, για μια μεγάλη πολιτική και εκλογική πανεξόρμηση, για να φτάσει το μήνυμά της παντού. Συνελεύσεις των επιτροπών, ανοικτές εκδηλώσεις, μοίρασμα υλικού, ομιλίες κλπ. θα προγραμματιστούν το επόμενο διάστημα, όπως επίσης και συναντήσεις με οργανώσεις, κινήσεις και αγωνιστές.

 

Τοπικές εκλογές

Ανατρεπτική συσπείρωση, ενωτική παρέμβαση

Σχετικά με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, το ΠΣΟ εκτίμησε πως έχουν αναδειχθεί σημαντικές δυνατότητες και σημειώνει: Ανοιγόμαστε πλατιά σε δυνάμεις και αγωνιστές, στα πολύμορφα ρεύματα του εργατικού κινήματος, του αντιιμπεριαλιστικού, αντιεθνικιστικού αγώνα, του αγώνα για την πόλη, την οικολογία και το περιβάλλον, της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής πάλης, καθώς και στις πολιτικές δυνάμεις που υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής συνεργασίας.

Επιδιώκουμε όχι μόνο να μην περιοριστεί αλλά και να διευρυνθεί το εύρος των δυνάμεων που συμμετέχουν στις κινήσεις ή συνεργάζονται με αυτές, χωρίς να μπαίνουμε σε λογικές περιορισμού του πλαισίου, από τα «πάνω προτάσεων» σε πολιτικούς χώρους, συνεννοήσεων και συμφωνιών, διάλυσης υπαρχόντων και δημιουργία εξ’ αρχής άλλων κινήσεων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι αυτό στο επίπεδο των περιφερειών και των μεγάλων πόλεων που έχουν χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής μάχης και επομένως δεν μπορεί να υπάρχει εκλογική συνεργασία με τη ρεφορμιστική αριστερά (ΛΑΕ, ΚΚΕ).

Το ΠΣΟ σημείωσε την αναγκαιότητα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να στηρίξει ενιαία εκλογικά σχήματα «με συλλογική εκπροσώπηση όλων των οργανώσεων, χωρίς αποκλεισμούς και με εναλλαγή όλων των επικεφαλής με δημοκρατικό τρόπο». Ειδικά για το δήμο Αθήνας, το ΠΣΟ καλεί τις δυνάμεις και τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συμβάλλουν ώστε να γίνει σύσκεψη και των δύο σχημάτων, όπου θα συζητηθεί το αναγκαίο πολιτικό πλαίσιο, η συλλογική λειτουργία και εκπροσώπηση για την ενιαία έκφραση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, με κάλεσμα για συστράτευση σε όλο το ευρύ δυναμικό που κινείται σε τέτοια κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν υποστηρίχθηκε από ΣΕΚ και ΑΡΙΣ, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν αρνητικά και στο σύνολο της απόφασης, όπως και η Μετάβαση (από άλλη αφετηρία).

 

 

Tags:

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα