Log in

Registration

Οι διώξεις σε βάρος των αγροτών δυναμώνουν τον αγώνα

Posted: February 6, 2019 / in: Κοινωνια / Comments Off on Οι διώξεις σε βάρος των αγροτών δυναμώνουν τον αγώνα

Νίκος Μανάβης

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί με διώξεις να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες, προκειμένου να περάσει χωρίς αντιστάσεις την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, εκείνοι απαντούν με δυνάμωμα του αγώνα και στήσιμο νέων μπλόκων.

Η φτωχομεσαία αγροτιά μπορεί να «σφραγίσει» τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα

Σε νέα φάση περνούν οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις από αύριο, Δευτέρα. Τα αγροτικά μπλόκα που ξεκίνησαν δειλά την προηγούμενη Δευτέρα 28/1 ενισχύονται και αναμένεται η δημιουργία νέων τις επόμενες ημέρες. Ο αυταρχισμός που επέδειξε η κυβέρνηση με τις διώξεις-εξπρές σε βάρος αγροτοσυνδικαλιστών αντί να αποδυναμώσει τις κινητοποιήσεις, τις ενισχύσει. Θορυβημένος από τις παραπάνω εξελίξεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης καλεί τους αγροτοσυνδικαλιστές σε συνάντηση στην Αθήνα.

Ωστόσο, βασικός λόγος που δυναμώνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν είναι ο κρατικός αυταρχισμός. Υπάρχουν βαθύτερες και πολύ πιο ουσιαστικές αιτίες που βγάζουν τους αγρότες στο δρόμο του αγώνα, όπως: α) η συνεχής μείωση του αγροτικού εισοδήματος, β) η αύξηση του κόστους παραγωγής, γ) το επιταχυνόμενο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και δ) το πολύμορφο αβαντάρισμα των χονδρεμπόρων, οι οποίοι αγοράζουν με «ανοιχτές» τιμές και πληρώνουν με καθυστερήσεις ως και 10 μηνών.

Όπως επισημαίνει η αγωνιστική αντιΕΕ κίνηση αγροτοκτηνοτρόφων και εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό κλάδο «η Σπορά»: «Η συγκέντρωση γης και παραγωγής σε όσο γίνεται λιγότερα χέρια συνεχίζεται. Στην μοιρασιά του πλούτου που παράγεται στον πρωτογενή τομέα ριγμένα είναι τα λαϊκά στρώματα και οι ανάγκες τους και κερδισμένοι το αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο, οι μεγαλέμποροι και οι μεγαλοαγρότες».

«Η μοιρασιά σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της υπαίθρου περνάει μέσα από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, από την απαξίωση, το κλείσιμο, την ιδιωτικοποίηση ή πλήρη επιχειρηματικοποίηση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, τη διάλυση της εργασίας των μισθωτών (εργατών γης, εργαζόμενων στις αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες), το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών-επαγγελματιών, τη καταστροφή των δασών, τη προκλητική ενίσχυση μονοπωλιακών ομίλων στις ιχθυοκαλλιέργειες, τη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου» σημειώνει σε άλλο σημείο η «Σπορά».

Η αγροτοδιατροφική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωση της χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των φτωχομεσαίων αγροτών και δηλώνει την πλήρη καταδίκη της στην επίθεση κυβέρνησης-δικαστών που στήνουν προκαταβολικά νέα αγροτοδικία. Ο στόχος που θέτει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αυτές τις κινητοποιήσεις είναι να σπάσει η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία, η λογική της εκλογικής ανάθεσης και της παθητικής αναμονής των «νέων σωτήρων» της αγροτιάς. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Να πάρουμε αλλιώς τη ζωή μας, να παλέψουμε μαχητικά αλλά και διαφορετικά: Με πραγματικούς αγώνες. Με επιτροπές αγώνα και συντονιστικά στα χέρια της μαχόμενης φτωχομεσαίας αγροτιάς. Με μέτωπο πάλης φτωχομεσαίας αγροτιάς-εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα-εργαζομένων της πόλης-νεολαίας. Με την ισότιμη και την αναγκαία κοινή δράση όλων των δυνάμεων της μαχόμενης αριστεράς που συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική στη φυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η φτωχομεσαία αγροτιά πρέπει να μπει δυναμικά στις αγροτικές κινητοποιήσεις και να τις σφραγίσει με το δικό της πολιτικό πλαίσιο αγώνα σε κοινή δράση και μέτωπο με τους εργαζομένους της πόλης και του χωριού. Η φτωχομεσαία αγροτιά μπορεί και πρέπει να ακυρώσει με τις τακτικές κοινοβουλευτικής διαχείρισης-εκμετάλλευσης και εντέλει εκτόνωσης των κινητοποιήσεων που προωθείται από την πλειοψηφία των αγροτοσυνδικαλιστών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και μερίδας αγροτοσυνδικαλιστών παιζόταν ένα πολιτικό πινκ-πονκ για το αν θα γίνει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη ή τον πρωθυπουργό.

Οι αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς πρέπει να στοχεύσουν στην καρδιά του προβλήματος γιατί δεν θα δουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους, δεν θα δουν βελτίωση στην ζωή τους αν δεν ανατραπεί η  αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, αν δεν γίνει διαγραφή του «χρέους». Αν δεν γίνει εθνικοποίηση- κρατικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, κι αν εντέλει δεν επιτευχθεί η αντικαπιταλιστική-διεθνιστική αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Ένα ρωμαλέο μέτωπο αγώνα των φτωχομεσαίων αγροτών και εργαζομένων που θα πετύχει τους παραπάνω στόχος θα ανοίξει το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση στα χέρια των παραγωγών του πλούτου, σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Με αγροτική παραγωγή και προϊόντα για τις ανάγκες του λαού και όχι του καπιταλιστικού κέρδους.

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα