Log in

Registration

ΔΗΜΑΡ: Παρών στη μομφή, όχι στο ΠΑΣΟΚ

Posted: November 10, 2013 / in: Πολιτικη / Comments Off on ΔΗΜΑΡ: Παρών στη μομφή, όχι στο ΠΑΣΟΚ

Διαφωνούν για το ΠΑΣΟΚ αλλά τα βρίσκουν µε… την κυβέρνηση στη ΔΗΜΑΡ. Δεν µπορεί να µεταφραστεί διαφορετικά το «παρών» που αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατος να δηλώσει κατά τη συζήτηση της πρότασης µοµφής της Κυριακής.

«Η συγκεκριµένη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγµή η χώρα δεν επιτρέπει τακτικισµούς από καµιά πλευρά» τόνισε σχετικά ο Φώτης Κουβέλης. Ο ειδικός αγορητής του κόµµατος Βασίλης Οικονόµου, κατά την τοποθέτησή του στη βουλή τόνισε µεν ότι «η σηµερινή κυβέρνηση διαθέτει αδύναµη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και δεν µπορεί να κάνει τη νέα διαπραγµάτευση που απαιτείται µε τους δανειστές της χώρας», πρόσθεσε όµως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ολοκληρωµένο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης και υπόσχεται επιστροφή στο 2009». Με αυτές τις διευκρινίσεις η ΔΗΜΑΡ καταλήγει ότι «η πρόταση δυσπιστίας λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, γίνεται σε λάθος χρόνο και αφήνει στο σκοτάδι την ελληνική κοινωνία». Η τοποθέτηση αυτή, µαζί µε τη δήλωση του Φώτη Κουβέλη ότι τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ θα ανταποκρίνονται σε προσκλήσεις της Δηµόσιας Τηλεόρασης, σπάζοντας στην πράξη την «υγειονοµική ζώνη» που απονοµιµοποιούσε πολιτικά το κυβερνητικό µιντιακό µόρφωµα, µεταφράζονται, αν όχι σε κριτική στήριξη των ενεργειών της κυβέρνησης, τουλάχιστον σε αποφυγή αποφασιστικής καταγγελίας τους.

Το θέµα άλλωστε που ταλανίζει τη ΔΗΜΑΡ δεν είναι η ίδια η κυβερνητική πολιτική αλλά η προοπτική της πολιτικής της επιβίωσης. Σε αυτό το πρόβληµα συµπυκνώνεται και η εσωκοµµατική αντιπαράθεση που έχει ανάψει ενόψει του συνεδρίου, για το εύρος των συµµαχιών στην κατεύθυνση συγκρότησης του περίφηµου σοσιαλδηµοκρατικού τρίτου πόλου. Η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόµµατος, η οποία πλειοψήφησε, αναφέρει σχετικά: «Ο προοδευτικός τρίτος πόλος θα συγκροτηθεί µε τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάµεων. Όµως δεν υπάρχει αντικειµενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία, όταν αυτό ταυτίζεται µε σηµερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές µε τη σύµπραξη του ΠΑΣΟΚ». Τους διαφωνούντες εκπροσωπεί ο Σπύρος Λυκούδης: «Εγώ θέλω µια πιο ανοιχτή ΔΗΜΑΡ στα άλλα κεντροαριστερά κόµµατα» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, για να συµπληρώσει: «Είναι πολύ σηµαντικό, η Δηµοκρατική Αριστερά να πάρει πρωτοβουλίες για να ανοίξει τη συζήτηση σε αυτόν το χώρο και να µην αφοπλίζεται από την αρχή η δυνατότητα διαλόγου».

Κατά τη σχετική ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ την Κυριακή για την έγκριση των θέσεων για το 2ο Τακτικό Συνέδριο του κόµµατος, που θα πραγµατοποιηθεί 13-15 Δεκεµβρίου, 76 µέλη είπαν «υπέρ», ενώ «λευκό» ψήφισαν 24.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα