Log in

Registration

Μνημονιακή και ταξική πολιτική και στην Υγεία

Posted: January 29, 2019 / in: Κοινωνια, Πρωτοσελιδο, Συνεντευξη / Comments Off on Μνημονιακή και ταξική πολιτική και στην Υγεία

Μιχάλης Ρίζος, Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Αττικού νοσοκομείου

Αρετή Φαλάρα, σωματείο εργαζομένων Γ.Κ. Νίκαιας

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν την Παρασκευή τα σωματεία των νοσοκομείων Αττικού και Νίκαιας μαζί με την ΕΙΝΑΠ. Μόνιμες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, κυρίως προσλαμβάνονται  συμβασιούχους (επικουρικούς και ΟΑΕΔίτες), λένε στο Πριν οι αγωνιστές γιατροί Μιχάλης Ρίζος και Αρετή Φαλάρα, θρυμματίζοντας το κυβερνητικό success story στην υγεία. «ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ έχουν ακριβώς την ίδια πολιτική, τώρα τελευταία και τις ίδιες δικαιολογίες», υπογραμμίζουν.

121 ασθενείς σε ράντζα και 5 σε πολυθρόνες στην εφημερία στο Αττικό! Πλημμύρα ράντζων και σε Νίκαια, Ευαγγελισμό και αλλού. 350 κενές οργανικές θέσεις στο Αττικό, ενώ δεν λειτουργεί μαγνητικός τομογράφος από το 2013!

Συνέντευξη στον Δημήτρη Σταμούλη

Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι του  Αττικόύ νοσοκομείου αλλά και του ΓΚ Νίκαιας κινητοποιούνται ενάντια στην υπερπλήρωση των νοσοκομείων με ράντζα και το μπλακ άουτ στις γενικές εφημερίες. Που οφείλεται το πρόβλημα;

Καθαρά σε πολιτικές επιλογές. Με τα μνημόνια, το δημοσιονομικό σφαγείο της ΕΕ, το μεταμνημονιακό καθεστώς των ματωμένων πλεονασμάτων τα δημόσια νοσοκομεία και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) υποχρηματοδοτούνται. Ελάχιστο προσωπικό προσλαμβάνεται, υποδομές του ΕΣΥ καταρρέουν, ολόκληρα νοσοκομεία και πτέρυγες νοσηλείας κλείνουν ή παραμένουν κλειστά, δημόσια κέντρα αποκατάστασης δεν υπάρχουν.

Για μεγάλο μέρος της φτωχολογιάς, της εργατικής τάξης, των ανασφάλιστων το δημόσιο σύστημα υγείας σήμερα εξασφαλίζει μια όπως – όπως νοσηλεία σε διαδρόμους, χωρίς τις απαραίτητες εξετάσεις, με αναβολές χειρουργείων, μη διαθέσιμες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) όταν χρειάζονται, πολύμηνες λίστες αναμονής, καθυστερήσεις ακόμα και σε κρίσιμες χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες.

Δώστε μας ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία…

Στο Αττικό στην τελευταία γενική εφημερία υπήρχαν 121 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ράντζα και φορεία και 5 ασθενείς σε πολυθρόνες! Πλημμύρα ράντζων και στη Νίκαια, τον Ευαγγελισμό και τα άλλα μεγάλα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή στο Αττικό υπάρχουν 8 κλίνες ΜΕΘ κλειστές, χειρουργικές αίθουσες που δεν λειτουργούν και ολόκληρη πτέρυγα νοσηλείας δύναμης 35 κλινών κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού (350 κενές οργανικές θέσεις με τα παλιότερα οργανογράμματα, ενώ οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί). Μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργεί από το 2013 σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όταν διαθέτει και το τελευταίο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο! Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Ναι, αλλά η κυβέρνηση απαντά ότι έχει κάνει έργο στην υγεία: ενίσχυση προϋπολογισμών, προσλήψεις κλπ.

Οι δημόσιοι προϋπολογισμοί όλη την 4ετία 2015-2019 παραμένουν μνημονιακοί και ταξικοί. Τα ελάχιστα ποσά που δόθηκαν παραπάνω για την υγεία πάνε για αποπληρωμή των προμηθευτών και όχι του λαού. Στους εργαζόμενους δεν έχει επιστραφεί τίποτα από τα κλεμμένα των μνημονίων.

Μόνιμες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Κυρίως προσλαμβάνουν συμβασιούχους (επικουρικούς και ΟΑΕΔίτες) μονοετούς ή διετούς σύμβασης για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες και όχι βασικές υποδομές.

Τι λέει η κυβέρνηση για τα ράντζα συγκεκριμένα;

 

Οι απαντήσεις είναι προκλητικές και πλήρως ενταγμένες στη λογική του «δημοσιονομικού χώρου», της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας. Έχουν πολλές παραλλαγές: α) Ότι τα σωματεία κινδυνολογούν και οι συνδικαλιστές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς προσπαθούν μάταια να αποδομήσουν το θετικό κυβερνητικό έργο. β) Στο αίτημα της ανάπτυξης των δημόσιων υποδομών απαντούν -όπως και οι προηγούμενοι- πως οι υποδομές επαρκούν και απλά υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης των εισαγωγών και μείωσης του χρόνου νοσηλείας. Δηλαδή, φταίνε οι γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί που κάνουν αδικαιολόγητες εισαγωγές (οι ασθενείς μπαίνουν στο νοσοκομείο για… πλάκα), ενώ ταυτόχρονα δεν αποδίδουν στη δουλειά τους και οι ασθενείς δεν διακινούνται γρήγορα. Αυτό είναι το σύγχρονο δόγμα του ολοκληρωτικού καπιταλισμού στην υγεία με τα περίφημα «διαγνωστικά πρωτόκολλα»: περιορισμός κόστους νοσηλείας, φτηνές και υποτυπώδεις υπηρεσίες για το λαό, έλεγχος πρόσβασης μέσω ΠΦΥ. Αν θες πλήρη και σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση πρέπει να πληρώσεις. γ) επαναλαμβάνουν το χιλιοειπωμένο επιχείρημα ότι παραλάβανε ένα ΕΣΥ υπό διάλυση, την πρώτη τετραετία καταφέρανε να το σώσουν και τώρα θα ξεκινήσουν την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων όπως τα ράντζα (θέλουν ψήφο για να συνεχίσουν τη «σωτηρία»). Τα ίδια που έλεγαν κι οι προηγούμενοι. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ έχουν ακριβώς την ίδια πολιτική, τώρα τελευταία και τις ίδιες δικαιολογίες.

 

Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αντίδραση από το υπουργείο;

 

Την Πέμπτη 24/1 έγινε έκτακτη σύσκεψη κορυφής στο υπουργείο Υγείας για την υπερπληρότητα των κλινών στις γενικές εφημερίες. Αποφασίστηκε (οι λέξεις έχουν τη σημασία τους): α) ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που αποτελούν την «πρώτη γραμμής άμυνας» των νοσοκομείων, ώστε η διαχείριση των περιστατικών της εφημερίας να είναι πιο ορθολογική και να κάνουν εισαγωγή οι ασθενείς που απαιτείται πραγματικά να νοσηλευθούν!, β) ενίσχυση του «φίλτρου» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω της 24ωρης λειτουργίας περισσότερων Κέντρων Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου, γ) αναδιοργάνωση του «συμπλέγματος νοσοκομείων» που εφημερεύουν καθημερινά στο Λεκανοπέδιο Το νέο σύστημα θα κοστολογηθεί και θα εφαρμοστεί το καλοκαίρι! Σε μια περίοδο που το σύστημα δεν λειτουργεί «υπό πίεση» όπως τους χειμερινούς μήνες λόγω ιώσεων, λοιμώξεων κλπ.

Με αυτή την πολιτική είμαστε αντίπαλοι. Το υγειονομικό κίνημα δεν πρόκειται να συμβιβαστεί.

 

Επισκέφτηκε το Αττικό και ο Κ. Μητσοτάκης…

 

Ναι, και είπε τα ίδια ακριβώς που λέγανε οι βουλευτές (και νυν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ) το 2014, ενώ η ΝΔ έκανε τα αντίθετα σαν κυβέρνηση. Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έλεγαν τότε, και στην ουσία διατηρούν τα κεκτημένα Μητσοτάκη, Γεωργιάδη. Επίσκεψη έκαναν και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Φυσικά ήταν επισκέψεις για τις κάμερες. Και οι δύο πολιτικοί χώροι απαξίωσαν να ζητήσουν έστω μια τυπική συνάντηση με το σωματείο, δείγμα του πόσο τους ενοχλούν οι θέσεις και οι δράσεις μας (όπως και την κυβέρνηση). Δηλώσαμε καθαρά ως σωματείο ότι δεν θα ανεχτούμε πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας από τους σφαγείς των δικαιωμάτων μας. Ας βρουν στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τους χειροκροτητές τους.

 

Πως σκέφτεστε να συνεχίσετε;

 

Με κλιμάκωση των αγώνων με συντονισμό βάσης πρωτοβάθμιων σωματείων της υγείας αλλά και άλλων μαζικών φορέων με αγωνιστική, ταξική δράση. Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ δυστυχώς περιορίζεται σε καταγγελιολογία, σκανδαλολογία και αναπαραγωγή του αστικού διπολισμού μέσα στο υγειονομικό κίνημα. Ούτε θέλουν ούτε μπορεί να γίνει ποτέ πραγματικό μαζικό κίνημα έτσι. Θα διευρύνουμε το μέτωπο και θα το πλουτίσουμε σε δραστηριότητες μέχρι να νικήσουμε. Μας δίνει πολύ μεγάλη δύναμη ο λαός της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά που είναι μαζί μας.

 

Tags:

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα