X

ΜΑΤ, βία και καταστολή τα προσόντα της κυβέρνησης

Γιώργος Μουρμούρης

 

Ακραία καταστολή και ξύλο «στα τυφλά» ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στην μαχητικότητα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Έτσι, μετά τον τραυματισμό συνδικαλίστριας του ΠΑΜΕ από έκρηξη κρότου-λάμψης κοντά στο κεφάλι της, στην κινητοποίησης της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου, στην διαδήλωση της προηγούμενης Δευτέρας 14/1 σημειώθηκε νέος τραυματισμός διαδηλώτριας, αυτή τη φορά από ευθεία βολή δακρυγόνου εξ’ επαφής.

Η εκπαιδευτικός Βέτα Ρέππα, μέλος των Παρεμβάσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, περιγράφει στο Πριν τον τραυματισμό της: «Ήμασταν έξω από τη βουλή, στον φραγμό των ΜΑΤ στα “λουλουδάδικα”. Υπήρξε ένταση με την αστυνομία, έπεσαν δακρυγόνα και έτσι γυρίζαμε προς τα πίσω. Ξαφνικά ένοιωσα να καίγομαι. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω». Το δακρυγόνο, που προκάλεσε σοβαρό έγκαυμα στην εκπαιδευτικό, διαπέρασε συνολικά πέντε στρώσεις ρουχισμού, εκ των οποίων τα δύο ήταν μπουφάν. «Αν είχε πετύχει κάποιον με πιο ελαφρύ ρουχισμό ή σε άλλο σημείο του σώματος θα μπορούσε να έχει προκαλέσει πολύ πιο σοβαρή ζημιά. Ήταν θέμα τύχης. Ήταν τυφλό χτύπημα», μας λέει.

Αποδίδει δε την βαναυσότητα της κρατικής καταστολής στη μαζικότητα των συγκεντρώσεων που φόβισε την κυβέρνηση αλλά και τους ίδιους τους αστυνομικούς των ΜΑΤ. «Πρέπει να γίνεις ρομπότ για να χτυπάς έτσι εργαζόμενους», σημειώνει, χαρακτηρίζοντας «απόλυτη υποκρισία» τη στάση της πολιτικής προϊστάμενης των ΜΑΤ, της υπουργού «Προστασίας του Πολίτη» Όλγας Γεροβασίλη, να καταγγέλλει την καταστολή, ξεκαθαρίζοντας ότι το μόνο που επιδιώκει είναι «να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω της». Η Βέτα Ρέππα στέλνει παράλληλα μήνυμα συνέχισης του αγώνα για να μην εφαρμοστεί το «προσοντολόγιο» Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αγώνα ολόκληρου του εκπαιδευτικού κινήματος και όχι μόνο των αναπληρωτών. «Το προσοντολόγιο είναι εικόνα από το μέλλον», τονίζει, εξηγώντας ότι η εφαρμογή του θα συμπαρασύρει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο καθώς θα καταστήσει κανόνα το συνεχές κυνήγι προσόντων υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της αξιολόγησης.

«Για άλλη μια φορά είδαμε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας εργαζομένων και νεολαίας να εξαπολύεται χυδαία κρατική καταστολή», δηλώνει από την πλευρά του στο Πριν ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, που ήταν παρών τη στιγμή του τραυματισμού της εκπαιδευτικού, καταγγέλλοντας ότι η Β. Ρέππα δέχτηκε ευθεία βολή εξ επαφής από εκτοξευτήρα δακρυγόνου στην πλάτη της. «Τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και οι ιατρικοί σύλλογοι εδώ και δέκα χρόνια έχουν καταγγέλλει παρόμοιες τακτικές», σημειώνει, ενώ κάνει λόγο για «εκκωφαντική σιωπή των υπουργών Υγείας Α. Ξανθού και Π. Πολάκη» οι οποίοι «ως γιατροί και μέχρι πριν λίγα χρόνια αγωνιστές του λαϊκού κινήματος θα έπρεπε να έχουν ήδη παρέμβει για το αυτονόητο».

Οι εκπαιδευτικοί διεκδίκησαν να νικήσουν και θα νικήσουν!

prin :