Log in

Registration

Κάτσε καλά, γεράσαμε…

Posted: January 17, 2019 / in: Εργαζομενοι, Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Κάτσε καλά, γεράσαμε…

Ειρήνη Γεωργάκη Κόλλια

Όλοι την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στις 10.00 π.μ. στα Προπύλαια! Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των αναπληρωτών και όλων των εκπαιδευτικών, των φοιτητών, της εκπαίδευσης!

Η ορμή των εκπαιδευτικών στριμώχνει την κυβέρνηση και υποχρέωσε τις ομοσπονδίες σε νέες κινητοποιήσεις αύριο. Καθοριστικό ρόλο παίζουν ο συντονισμός των συλλόγων, η συνέλευση αγώνα στην κατειλημμένη Πρυτανεία και το Συντονιστικό των Αναπληρωτών.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί πολιόρκησαν Βουλή και Μαξίμου παρά την καταστολή

Με ένα μεγάλο και μαχητικότατο συλλαλητήριο, με μαζική συμμετοχή στην απεργία της Παρασκευής 11/1 , με κήρυξη νέας 24ωρης για την Δευτέρα 14/1 και μια πολύ μεγάλη Συνέλευση Αγώνα στην κατειλημμένη Πρυτανεία, οι εκπαιδευτικοί έδωσαν την πρώτη απάντηση στο νομοσχέδιο έκτρωμα, στην αντιδραστική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση, που αποπειράται η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Το πρωί της Παρασκευής, το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και πολλά εκπαιδευτικά σωματεία, προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, η οποία μετατράπηκε σε κέντρο αγώνα για το αγωνιστικό τετραήμερο. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της κατάληψης: «Στέλνουμε μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στο προσοντολόγιο – έκτρωμα που απολύει χιλιάδες συναδέλφους μας, απαξιώνει τα πτυχία και τα χρόνια δουλειά μας, οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων και ανταγωνισμού, μονιμοποιεί την επισφάλεια, την ελαστική εργασία και την ανακύκλωση της ανεργίας».

Το επόμενο απεργιακό ραντεβού, μετά από την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος, είναι αύριο Δευτέρα 14 Γενάρη, με 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και τρίωρες στάσεις εργασίας από ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ. Η μεγαλειώδης πορεία της Παρασκευής υποχρέωσε τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με χαρακτηριστικό στιγμιότυπο την προσπέραση του μπλοκ τον ομοσπονδιών από αναπληρωτές και αδιόριστους και τη συνέχιση της πορείας μέχρι τη Βουλή με επικεφαλής το πανό του Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων εκπαιδευτικών. Πολλοί σύλλογοι δασκάλων και νηπιαγωγών, με τη στήριξη και μόνιμων εκπαιδευτικών, έδωσαν παλμό και φωνή στην πορεία, φτάνοντας στα σκαλάκια της Βουλής για να εισπράξουν ξύλο και χημικά από τις δυνάμεις καταστολής. Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε προς το μέγαρο Μαξίμου, όπου απωθήθηκε για άλλη μια φορά από την αστυνομία. Παρά την καταστολή, ο όγκος της πορείας παρέμενε στο δρόμο, συνεχίζοντας τη διαδήλωση αψηφώντας τα χημικά που έριχνε η αστυνομία όποτε πλησίαζε η κεφαλή της πορείας τις κλούβες προστασίας του Μαξίμου.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι που πλαισίωσαν την πορεία των εκπαιδευτικών, παλεύοντας από κοινού για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, συμμετείχαν και στην πανελλαδική συνέλευση αγώνα της κατειλημμένης πρυτανείας αμέσως μετά τη λήξη της πορείας. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μόνιμοι και αναπληρωτές, παρά την καταστολή, τα δακρυγόνα και το ξύλο, ένωσαν τις φωνές τους σε μια από τις μεγαλύτερες συνελεύσεις αγώνα των τελευταίων χρόνων και αποφάσισαν πολύμορφες δράσεις για το Σαββατοκύριακο.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία, εν μέσω χιονιά. Τη Δευτέρα 7/1 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη 8/1 συγκέντρωση στη βουλή, η οποία κατέληξε σε σύσκεψη συντονισμού για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, στην οποία συμμετείχαν με αποφάσεις τους Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ καθώς και το Συντονιστικό Αναπληρωτών. Η μαζικότητα της σύσκεψης, η αγωνία για το εργασιακό μέλλον αλλά και η αποφασιστικότητα για δράση, αποτυπώθηκαν στην απόφαση της συνέλευσης για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και πίεση σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, συγκρότηση επιτροπών αγώνα και μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις. Στη διάρκεια της εβδομάδας, σύλλογοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ πραγματοποίησαν γύρο γενικών συνελεύσεων σε όλη την Ελλάδα και οργάνωσαν τον αγώνα τους, με την πλειοψηφία των ΔΣ της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να προκηρύσσει την απεργία στις 11/1 για να βγάλει την υποχρέωση ώστε να «σφυρίξει περήφανη» τη λήξη του αγώνα.

Τις επόμενες μέρες, οι συνελεύσεις εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα έδωσαν σαφές μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα, ενώ για την πορεία της Παρασκευής μισθώθηκαν λεωφορεία από συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ από Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο, Εύβοια. Αναπληρωτές ήρθαν με αεροπλάνο μέχρι και από Ρόδο, Κω, Κρήτη κ.α., αψηφώντας τα απαγορευτικά της κακοκαιρίας!

Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν μήνυμα προς δυο κατευθύνσεις: αφενός προς την κυβέρνηση που θεωρεί ότι μπορεί να ξεγελάσει με προεκλογικά κόλπα και υποσχέσεις διορισμών εκπαιδευτικούς που έχουν οργώσει κάθε γωνιά της Ελλάδας.  Αφετέρου προς τις ομοσπονδίες, που υποτίμησαν τις αντιδράσεις και προσπάθησαν να περάσουν στα ψιλά τις αλλαγές στο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών, ως ασήμαντες και δευτερεύουσες. Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν στην κατειλημμένη πρυτανεία, σε καταλήψεις περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης σε όλες τις πόλεις της χώρας και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων μετά την απεργιακή συγκέντρωση της Δευτέρας.

 

 

 

 

 

 

 

Ωμή κρατική και κυβερνητική καταστολή

«Θερμή υποδοχή» από την αστυνομία εισέπραξαν οι απεργοί εκπαιδευτικοί διαδηλώνοντας στη Βουλή και στο μέγαρο Μαξίμου. Όταν η πορεία έφτασε στον προαύλιο χώρο της Βουλής, τα ΜΑΤ έσπευσαν να σπρώξουν, να χτυπήσουν και να ψεκάσουν με δακρυγόνα τους εκπαιδευτικούς, σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία. Αργότερα, στο μέγαρο Μαξίμου, οι κλούβες της αστυνομίας εμπόδισαν τους διαδηλωτές εκπαιδευτικούς, ενώ τα ΜΑΤ χτύπησαν στα τυφλά την πορεία πετώντας χημικά πίσω από τις κλούβες και χωρίς οπτική επαφή με τους διαδηλωτές. Σε μια τέτοια ρίψη κρότου-λάμψης, πέτυχαν στο κεφάλι τη Θοδώρα Δριμάλα, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ και στο χέρι τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, προκαλώντας του ρήξη τυμπάνου. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και η ανακοίνωση καταγγελίας του εαυτού της που εξέδωσε φαντάζει τουλάχιστο ως ειρωνεία.

 

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα