Log in

Registration

Ενδιαφέρον διήμερο συζητήσεων για το κομμουνιστικό κίνημα

Posted: November 5, 2018 / in: Πολιτικη, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Ενδιαφέρον διήμερο συζητήσεων για το κομμουνιστικό κίνημα

Μπάμπης Συριόπουλος

Στις 10-11 Νοεμβρίου στον πολυχώρο Μολύβι στον Ελαιώνα

100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ συζητούμε για το σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα

Η ιστορική πορεία του κομμουνιστικού κινήματος και η προοπτική του είναι το θέμα του πολύ ενδιαφέροντος διημέρου συζητήσεων που διοργανώνει η «Πρωτοβουλία διαλόγου για κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα» αυτό το Σαββατοκύριακο 10-11 Νοέμβρη στον πολυχώρο Μολύβι (Ιερά οδός 154, στάση Μετρό Ελαιώνας). Αφορμή είναι η συμπλήρωση φέτος το Νοέμβρη 100 ετών από την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που μετεξελίχθηκε στο ΚΚΕ. Η έναρξη των συζητήσεων είναι και τις δύο μέρες στις 5.00 μμ.

Η συζήτηση την πρώτη μέρα επικεντρώνεται στην ιστορική αποτίμηση του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας, στο διεθνές πλαίσιο καθώς και στη διαπάλη στο εσωτερικό του. Η δεύτερη μέρα στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί η θεωρητική θεμελίωση της ανάγκης ύπαρξης κομμουνιστικής πρωτοπορίας, οι διάφορες αντιλήψεις για το χαρακτήρα της και τη σχέση της με τις μάζες. Εισηγητές είναι μέλη των οργανώσεων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία όπως και ανένταχτοι κομμουνιστές που στηρίζουν την προσπάθεια. Την πρώτη μέρα εισηγούνται οι Γιώργος Μιχαηλίδης, υπ. διδάκτορας σύγχρονης βαλκανικής ιστορίας, Νίκος Παπαδάτος, ερευνητής του Παν. Γενεύης και επισκ. καθηγητής του Παν. Λομονόσοφ της Μόσχας, Αντωνία Βαφειάδου, αρχιτέκτονας μέλος Δ.Σ. ΣΑΔΑΣ Αττικής και μέλος του ΕΚΚΕ και Αντώνης Δραγανίγος, μηχανικός, μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τη δεύτερη μέρα εισηγούνται οι Βασίλης Μηνακάκης, συγγραφέας και μέλος ΠΕ ΝΑΡ, Φοίβος Λιναρδάτος, μεταπτυχ. φοιτητής οικονομικής επιστήμης και μέλος του ΚΣ της νΚΑ, η Φλώρα Νικολιδάκη, μέλος της κίνησης ΔιΕΕξοδος και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, ο Παναγιώτης Κεφαλληνός, εργαζόμενος ΟΤΑ και μέλος της Πρωτοβουλίας και ο Μαυρομάτης, μέλος του ΚΣΟ της ΑΡΙΣ (ολόκληρο το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Πριν).

Η διοργάνωση του διημέρου εντάσσεται εξαρχής στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός κόμματος που θα βγάλει τον κομμουνισμό από τη θέση που του δίνει η κυρίαρχη αστική σκέψη, δηλαδή θλιβερό υπόλειμμα του παρελθόντος ή σκιάχτρο που να τρομάζει αυτούς που ασφυκτιούν στο σύγχρονο καπιταλισμό ή το πολύ μια ουτοπία απραγματοποίητη στον κόσμο των πραγματικών ανθρώπων. Μια ιδέα καλή ίσως για να υπάρχει, αλλά ποτέ για να νικάει. Καλή ίσως για το παρελθόν και το απώτερο μέλλον, αλλά ποτέ για το σήμερα. Αντίθετα, οι μαχόμενες δυνάμεις της κομμουνιστικής ανασυγκρότησης παλεύουν να κατέβει από τον ουρανό των ιδεών στη γη των ανθρώπων, από τις διακηρύξεις των προγραμμάτων να γίνει οδηγός στην καθημερινή δράση ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Η σύγχρονη, πολύμορφη, χειρωνακτικά και διανοητικά εργαζόμενη, εργατική τάξη, οι άνεργοι, οι φτωχοί και τα πληττόμενα μεσαία στρώματα έχουν ανάγκη το κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα όχι μόνο για την «τελική έφοδο», αλλά για τα εργατικά δικαιώματα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, την πάλη για δημοκρατία ενάντια στους υπερεθνικούς καπιταλιστικούς οργανισμούς, την πάλη ενάντια στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την πάλη κατά του φασισμού και της ακροδεξιάς επέλασης.

Η «Πρωτοβουλία διαλόγου για κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα» που διοργανώνει το διήμερο επιδιώκει να συμβάλλει σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η Πρωτοβουλία δημιούργησε την ιστοσελίδα https://neoprogrammakomma.home.blog/ ανοίγοντας το διάλογο και καλώντας σ’ όλους όσους ενδιαφέρονται να συμβάλλουν παραπέρα.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου:

Σάββατο 10 Νοεμβρίου, έναρξη 5.00 μ.μ.
Συμβολή στην ιστορική αποτίμηση του κομμουνιστικού κινήματος
στην Ελλάδα

Εισηγήσεις (διάρκειας 15 λεπτών):


1. Το εγχείρημα της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης και η ιστορία
Στόχος είναι να παρουσιαστούν οι βασικοί κόμβοι μιας κριτικής αποτίμησης και μιας μεθοδολογίας για την ανάδειξη των κρίσιμων πλευρών που σφράγισαν τις ηρωικές μα και τις τραγικές στιγμές του επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος τον 20ο αιώνα. Αναφορά στα κύρια ζητήματα μιας αριστερής κριτικής στο επίσημο κομμουνιστικό κίνημα.
Εισηγητής: Γιώργος Μιχαηλίδης, υπ. διδάκτορας σύγχρονης Bαλκανικής ιστορίας

2. Κομμουνιστικά κόμματα και Σοβιετική Ένωση (1917-1950): μεταξύ ιστορίας και πολιτικής
Θα παρουσιαστούν κομβικά ζητήματα λειτουργίας των κομμάτων, όπως ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, με στόχο την ιστορική πρόσληψη της περιόδου με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική περίπτωση (ΚΚΕ). Η συζήτηση αποσκοπεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο αναφορικά με τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις των σύγχρονων συλλογικών φορέων κομμουνιστικής κατεύθυνσης.
Εισηγητής: Νίκος Παπαδάτος, ερευνητής του Global Studies Institute του Πανεπιστημίου της Γενεύης, επισκ. καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας, πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών κινημάτων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοφ.

3. Αγώνες, κρίση και προοπτική στα πέτρινα χρόνια …

Οι αγώνες στην Ελλάδα στα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια· η εσωκομματική πάλη στους κόλπους του ΚΚΕ · οι προσπάθειες για την ανασύνταξη-αναγέννηση του κομμουνιστικού – επαναστατικού κινήματος· η δημιουργία ιστορικών ρευμάτων που προσπάθησαν -και προσπαθούν- να εξηγήσουν τα αίτια του εκφυλισμού του σοβιετικού στρατοπέδου και της ανάδειξης ενός άλλου δρόμου για την επανάσταση και την κοινωνική απελευθέρωση· οι ηρωικοί αγώνες του λαού για την πτώση της χούντας και η πάλη γραμμών της περιόδου.

Εισηγήτρια: Ελένη Βαφειάδου, Αρχιτέκτονας, μέλος Δ.Σ. ΣΑΔΑΣ Αττικής, μέλος του Ε.Κ.Κ.Ε.

4. Η αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα μετά τη μεταπολίτευση

Επιδιώκεται η παρουσίαση της πολιτικής των βασικών ρευμάτων της αριστεράς κατά την περίοδο 1974-1989. Η εμφάνιση και η άνοδος του “ρεύματος της μεταπολίτευσης”, τα ερωτήματα και οι δυνατότητες που άνοιξαν, οι όροι της ρεφορμιστικής ηγεμονίας, η τελική πτώση, αφομοίωση και ήττα του συνολικού ρεύματος και της αριστεράς με σταθμό την συγκυβέρνηση του ΄89.

Εισηγητής: Αντώνης Δραγανίγος, μηχανικός, μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Θα ακολουθήσουν 5-λεπτες παρεμβάσεις για ειδικά θέματα και συζήτηση

Κυριακή 11 Νοεμβρίου, έναρξη 5.00 μ.μ.
Για τη θεωρία του επαναστατικού κόμματος- θεωρητικές και πολιτικές προσεγγίσεις

Εισηγήσεις (διάρκειας 15 λεπτών):

1. Για μια σύγχρονη θεωρία του επαναστατικού κόμματος: Η αντιπαράθεση Λένιν-Ρόζας και οι συμβολές Γκράμσι-Λούκατς υπό το φως των σημερινών αναζητήσεων.

Θεωρητικές επεξεργασίες του επαναστατικού μαρξισμού για το κόμμα καθώς και αναφορές στις απόψεις Λένιν, Λούξεμπουργκ, Γκράμσι, Λούκατς και τις διαμάχες για το κόμμα της εργατικής τάξης. Σκοπός να παρουσιαστούν συνοπτικά οι βασικές αφετηρίες των μαρξιστών για το κόμμα και οι αξία τους στη σημερινή συζήτηση.

Εισηγητής: Βασίλης Μηνακάκης, συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων, μέλος ΠΕ ΝΑΡ

2. Από τον Μαρξ στον Λένιν, Από το 1968 στο 2008 και το 2018: Μάζες και πρωτοπορία, συνειδητό και αυθόρμητο σε ένα σύγχρονο σχέδιο κομμουνιστικής απελευθέρωσης.

Σκοπός είναι να εξεταστούν συνοπτικά οι σχέσεις του κόμματος με την τάξη και το κοινωνικό υποκείμενο, οι πλευρές τις πρωτοπορίας (μέτωπο, πολιτικό κίνημα) και ζητήματα για την εργατική τάξη και τις τάσεις χειραφέτησης το είναι και τη συνείδησή της. Και αυτό με μια παράλληλη εξέταση κλασικών προσεγγίσεων, νεότερων συζητήσεων και σύγχρονων προβληματισμών.

Εισηγητής: Φοίβος Λιναρδάτος, μεταπτυχ. φοιτητής οικονομικής επιστήμης, μέλος του Κ.Σ. της νΚΑ

3. “Το επαναστατικό κόμμα”: Μια συνεχώς εξελισσόμενη αντίφαση.

Τάσσοντας τον εαυτό του ο καθένας, η καθεμία και το καθένα στο επαναστατικό κόμμα, κάνει μια συνειδητή ενέργεια να τεθεί στο αμόνι μιας συνεχούς αντίφασης που θα τον σμιλεύει μέσα από καταστάσεις συγκρούσεων με τον εαυτό του και τους γύρω του.

Εισηγήτρια: Φλώρα Νικολιδάκη, μέλος κίνησης ΔιΕΕξοδος, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

4. Η αναγκαιότητα για δημιουργία κομμουνιστικής πολιτικής οργάνωσης της εργατικής τάξης με στόχο την οριστική απελευθέρωση της.

Θα παραμείνει μόνο ως ζήτημα αναλύσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ “ειδικών” ή θα γίνει ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την εργατική τάξη, τη νεολαία και τους κομμουνιστές που επιμένουν στην επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού;

Εισηγητής: Παναγιώτης Κεφαληνός, εργαζόμενος ΟΤΑ, μέλος της πρωτοβουλίας διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα

5. Η συγκρότηση του σύγχρονου επαναστατικού κόμματος και προγράμματος. Αναγκαίος όρος στον δρόμο για την αντικαπιταλιστική ανατροπή.

Το κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα στο σήμερα, και ο κεντρικός τους ρόλος στην ανάπτυξη των μορφών οργάνωσης της εργατικής τάξης και της πάλης ενάντια στο κεφάλαιο. Η αναγκαία συμβολή ενός σύγχρονου επαναστατικού κόμματος στη χάραξη του δρόμου για την αντικαπιταλιστική ρήξη και την εργατική χειραφέτηση.

Εισηγητής: Γιώργος Μαυρομάτης, μέλος ΚΣΟ ΑΡΙΣ

Διοργάνωση:
Πρωτοβουλία διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2020 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα