Log in

Registration

Φεστιβάλ Αναιρέσεις: Τελευταία στάση (19-20/10) Θράκη!

Posted: October 18, 2018 / in: Πολιτισμος, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Φεστιβάλ Αναιρέσεις: Τελευταία στάση (19-20/10) Θράκη!

Ειρήνη Θάνου

Διήμερο εκδηλώσεων (19-20 Οκτωβρίου) σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Αναιρέσεις 2018», σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Κοζάνη, ενώ την σκυτάλη πλέον παίρνουν 19 και 20 Οκτωβρίου οι δυο μεγάλες πόλεις της Θράκης, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη.

Την Παρασκευή 28/9 και το Σάββατο 29/9, στο πάρκο Γεωργιάδη, διοργανώθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ των Αναιρέσεων στο Ηράκλειο της Κρήτης. Φέτος, η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα σχέδια των τοπικών αρχών προσβλέπουν στην εμπορική μετάλλαξη του μοναδικού χώρου πρασίνου και τόπου συνάντησης  των κινημάτων και των συλλογικοτήτων στην πόλη. Το διήμερο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία δύο πολιτικές εκδηλώσεις-συζητήσεις. Την Παρασκευή, η συζήτηση με τίτλο «200 χρόνια Μαρξ: Μήπως έχει δίκιο;» έδωσε σημαντικά θεωρητικά στοιχεία και προβληματισμούς σε όσους αναζητούν μια σύγχρονη απάντηση για την αντεπίθεση του μαχόμενου μαρξισμού απέναντι στο ΤΙΝΑ του βάρβαρου ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Το Σάββατο, η εκδήλωση με θέμα «Ο κοινός μας αγώνας θα σιγήσει τα πολυβόλα τους» έστειλε ένα πραγματικό αντιπολεμικό μήνυμα απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Στο πολιτιστικό μέρος, για άλλη μια χρονιά, οι Αναιρέσεις προσπάθησαν να δώσουν στο κοινό όμορφες στιγμές ποιοτικής ψυχαγωγίας και πολιτισμού, αλλά και ευκαιρίες για γλέντι και κέφι. Στη μουσική σκηνή του φεστιβάλ ανέβηκαν σημαντικοί καλλιτέχνες και σχήματα από την εγχώρια  μουσική σκηνή, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους  και τους ευχαριστούμε για την συμμετοχή και ανταπόκρισή τους.

Το Σάββατο 6/10, διοργανώθηκαν για πρώτη φορά Αναιρέσεις και στην πόλη του Ρεθύμνου. Στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης μπήκαν οι συντριπτικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και η απάντηση που οφείλει να δώσει το κίνημα για την ανατροπή τους. Εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές πλαισίωσαν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους στους δρόμους. Η βραδιά συνεχίστηκε με προβολή, hip hop ρυθμούς και λαϊκό, ρεμπέτικο γλέντι.

Το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου το φεστιβάλ ήταν για δεύτερη συνεχή χρονιά «συνεπές» στο ραντεβού του και με την πόλη της Κοζάνης, στην παλιά αποθήκη του ΟΣΕ, πετυχαίνοντας τον διπλό σκοπό του. Πρώτον, κατάφερε να ανοίξει την συζήτηση και τον διάλογο για σύγχρονα ζητήματα ουσίας που αφορούν τη νεολαία και τους εργαζομένους της πόλης, όπως το ζήτημα του πολέμου και τα δέκα χρόνια κρίσης του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού, από την σκοπιά πάντα της απάντησης που πρέπει να δώσει η αντικαπιταλιστική αριστερά και το κίνημα. Δεύτερον, να αποτελέσει μια εναλλακτική και πολύ οικονομική πρόταση διασκέδασης με ποιοτικές συναυλίες από συγκροτήματα της περιοχής και όχι μόνο. Η επιτυχία και του φετινού φεστιβάλ επιβεβαιώνεται από τους δεκάδες ανθρώπους της πόλης που στήριξαν το εγχείρημα των Αναιρέσεων, συμμετέχοντας στις πολιτικές εκδηλώσεις και διασκεδάζοντας συλλογικά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τελευταία στάση για τις «Αναιρέσεις 2018» που συνεχίζουν το ταξίδι τους σε όλη την Ελλάδα είναι η Θράκη, η οποία φιλοξενεί για πρώτη χρονιά το φεστιβάλ. Τα φεστιβάλ στις πόλεις της Θράκης, επιδιώκουν να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός πολιτικού και πολιτιστικού προτύπου, ξένου στη κυρίαρχη ιδεολογία αλλά κι επικίνδυνου γι’ αυτήν, σε μια περιοχή μάλιστα με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, αναδεικνύοντας την σημασία του φετινού συνθήματος για ειρήνη, φιλία και ελευθερία των λαών.  Αναλυτικότερα τα προγράμματα:

Την Παρασκευή 19/10 στην Αλεξανδρούπολη και το Σάββατο 20/10 στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί πολιτική εκδήλωση με θέμα «10 χρόνια κρίση, να περάσουμε στην αντεπίθεση» με ομιλητές τους Ν. Σακαλή (μέλος του ΚΣ της νΚΑ) και τον Γ. Κρεασίδη (μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ) για την Αλεξανδρούπολη, ενώ στην Κομοτηνή θα συμμετέχουν ο Μουσταφά Τσολάκ (δημοσιογράφος) και ο Π. Ξοπλίδης (μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ). Και στις δύο πόλεις θα προβληθεί νωρίτερα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜικη αντίσταση Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών, σε σκηνοθεσία Ξ. Βαρδαρού και Γ. Ξύδα.

Το μουσικό πρόγραμμα στην Κομοτηνή θα ξεκινήσει με τα ΣΙ ΜΠΑΝΤΑ, μια τοπική μπάντα φοιτητών και θα συνεχίσει με τους Ψύλλους στ’ Άχυρα και την Βουκολική Διαταραχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα