Log in

Registration

Pax Americana με βάσεις, επεμβάσεις, αεροπλάνα…

Posted: September 19, 2018 / in: Πολιτικη, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Pax Americana με βάσεις, επεμβάσεις, αεροπλάνα…

Μπάμπης Συριόπουλος

Συγκοινωνούντα δοχεία ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και «επενδυτικό Ελντοράντο»

Είναι φανερό ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα μας σε συνδυασμό με την οικονομική τους «εισβολή» κάνουν αυτή την περίοδο ένα ποιοτικό άλμα. Αυτό συμβαίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ένθερμη υποστήριξη του συνόλου των αστικών κομμάτων και θεσμών. Ο Αλέξης Τσίπρας, στα εγκαίνια του περίπτερου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ, δήλωσε χωρίς ντροπή ότι τις δύο χώρες «ενώνουν κοινές αξίες, αγώνες για κοινούς στόχους, για την ελευθερία, τη δημοκρατία» και μίλησε για τους «ιστορικούς δεσμούς στο διάβα της Ιστορίας». Εκφράζοντας τις φιλοδοξίες της ελληνικής αστικής τάξης, αναφέρθηκε στην Ελλάδα που «ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ως χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή» κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ εννοείται. Για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το ποιοι είναι οι «ιστορικοί δεσμοί» και οι «κοινές αξίες», ο Π. Καμμένος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για το Σχέδιο Μάρσαλ και δήλωσε πως «αυτή η χώρα χτίστηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο χάρη στην βοήθεια των ΗΠΑ». Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ξεπλένουν έτσι το ρόλο των Αμερικανών στον Εμφύλιο, τη στήριξή τους στο μετεμφυλιακό αυταρχικό καθεστώς και στο «γύψο» της εφτάχρονης δικτατορίας. Από το φιλοαμερικανικό κλίμα δεν λείπει και ο ακροδεξιός μητροπολίτης Άνθιμος που τόνισε «τη σημασία των ΗΠΑ για την Ελλάδα» έχοντας συναντηθεί και με τον αμερικανό πρόξενο. Το αστικό τόξο συμπληρώνει ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Λ. Φουντούλης που σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο πήρε το μέρος των ΗΠΑ στον εμπορικό τους ανταγωνισμό με την ΕΕ. Παρά τα κατασκευασμένα δίπολα, αποδεικνύεται ότι η υποταγή στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των επενδυτών, η ευγνωμοσύνη προς τις ΗΠΑ και ο εθνικισμός σε όλες του τις μορφές συνυπάρχουν αρμονικά.

Τη σημασία της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα δείχνει σχετικό άρθρο στη «Wall Street Journal». Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για επέκταση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων τους στη χώρα καθότι, όπως λένε, υπάρχει θετική αποδοχή τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αναφέρονται οι επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών MQ-9 από τη Λάρισα ενώ η επέκταση των δραστηριοτήτων καταγράφεται ήδη στην Κρήτη με κέντρο τη βάση της Σούδας και τη δυνατότητα επισκευών σε πολεμικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος, καθώς και όλο το πλέγμα στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί, όπως το Πεδίο Βολής Κρήτης και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής.

Στο πλαίσιο της «οικονομικής απόβασης» των ΗΠΑ η αμερικανικών συμφερόντων «ONEX Shipyards» έκανε πρόταση εξαγοράς των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας (έχει ήδη το ναυπηγείο της Σύρου) με σχεδιασμό για μεγάλο πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών. Ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», αναφέρθηκε στη συνεργασία της Lockheed Martin με την ΕΑΒ για την αναβάθμιση των F16, με συμβόλαιο αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, με «μεγάλα οικονομικά οφέλη για αμφότερες τις χώρες μας». Ποιο είναι το όφελος άραγε για τον ελληνικό λαό;

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Πάιατ, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», μίλησε για την ανάγκη «να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό» χωρίς «τριβές», καθώς και για την ανάγκη κυβερνητικών πολιτικών χωρίς «ασύμμετρες ανατροπές» ως προϋπόθεση για επενδύσεις. Μιλώντας για τις «startup» επιχειρήσεις υποστήριξε την ανάγκη μηδενικής κυβερνητικής παρέμβασης. Στη συνέντευξή του είναι προφανής η σύνδεση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, καπιταλιστικής κερδοφορίας και νεοφιλελευθερισμού.

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα