Log in

Registration

Το νικηφόρο αντιφασιστικό κίνημα είναι αντισυστημικό

Posted: September 18, 2018 / in: Η Αλλη Οψη, Πολιτικη, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Το νικηφόρο αντιφασιστικό κίνημα είναι αντισυστημικό

Γιάννης Ελαφρός

Πέντε χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Π. Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή

 

Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργος Ρουπακιάς, μαζί με Τάγμα Εφόδου της νεοναζιστικής συμμορίας, δολοφόνησε τον αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι. Πέντε χρόνια μετά το όνομα του Παύλου Φύσσα έχει γίνει τραγούδι και σύνθημα αντιφασιστικής πάλης, ενώ οι δολοφόνοι του έχουν καταδικαστεί «ισόβια» στα σκουπίδια της ιστορίας.

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το τι συνέβη ακριβώς εκείνο το δραματικό βράδυ στην οδό Παναγή Τσαλδάρη (πλέον Παύλου Φύσσα) έφερε στο φως η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, γα λογαριασμό της οικογένειας Φύσσα. Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο δικαστήριο την προηγούμενη βδομάδα, αξιοποίησε υλικό από τις κάμερες μαγαζιών, από τη δικογραφία και μαρτυρίες και αποτελεί καταπέλτη για την ΕΛΑΣ.

Η πρώτη κλήση στην ομάδα ΔΙΑΣ γίνεται στις 23.54.14 και στις 23.58.11 φτάνουν στο σημείο τέσσερις μοτοσικλέτες με οκτώ αστυνομικούς (ομάδες 408-01 «Κερατσίνι» και 410-01 «Πέραμα»). Οι αστυνομικοί όμως έχουν καταθέσει πως ειδοποιήθηκαν από τα κεντρικά στις 23.59! Επίσης, στις 00.01.26 ο επικεφαλής της ομάδας του «Κερατσινίου» δηλώνει στον ασύρματο ότι μόνο μία ομάδα ήταν παρούσα. Μάλιστα, η ΔΙΑΣ έχει φτάσει στο σημείο πριν εμφανιστεί στο βίντεο η πομπή των Χρυσαυγιτών με τις ενισχύσεις από τη Νίκαια.

Λαμβάνοντας υπόψη πως η δολοφονία του Φύσσα έγινε τέσσερα με πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, καταλαβαίνουμε πως οκτώ πάνοπλοι αστυνομικοί βρίσκονταν επί τόπου σχεδόν έξι λεπτά πριν το φονικό (και περίπου δύο λεπτά ακριβώς απέναντι από το σημείο του εγκλήματος) και δεν έκαναν τίποτα! Μάλιστα, όπως αποδεικνύει η έρευνα της Forensic Architecture οι ομάδες της ΔΙΑΣ τις κρίσιμες στιγμές αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου(!), κάτι που απέκρυψαν στις καταθέσεις τους! Επίσης, για ένα λεπτό υπήρχε σιγή ασυρμάτου… Στις 00.05.20 αστυνομικός διαβιβάζει στο κέντρο επιχειρήσεων ότι ο Φύσσας έχει τραυματιστεί. Λίγο αργότερα θα ξεψυχήσει…

Πέντε χρόνια μετά τη στυγερή και εκ προμελέτης δολοφονία του Παύλου Φύσσα η αναγκαιότητα της αντιφασιστικής πάλης έχει ενισχυθεί αποφασιστικά. Κι αυτό όχι μόνο γιατί οι δολοφόνοι του κυκλοφορούν ελεύθεροι, τόσο ο φυσικός αυτουργός Γιώργος Ρουπακιάς, όσο και η ηγεσία της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, με πρώτο την γελοιογραφία «Φίρερ» Ν. Μιχαλολιάκο. Αλλά γιατί σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι (στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ κι αλλού), με την ενίσχυση της εθνικιστικής, ρατσιστικής και φασιστικής απειλής. Από την κοινοβουλευτική ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την ΕΕ (πρόσφατα στη Σουηδία) μέχρι το Κέμνιτς στην Γερμανία και από τους μακεδονομάχους μέχρι τις ρατσιστικές ασχήμιες και τη διαρκή επιχείρηση ακροδεξιάς τρομοκράτησης στην Λέσβο, ένα πολύμορφο αντιδραστικό ρεύμα επιχειρεί να αντεπιτεθεί. Για να ηττηθεί αυτή η προσπάθεια το εργατικό κίνημα και η μαχόμενη Αριστερά πρέπει να δει τις αιτίες που την τροφοδοτούν, ειδικά σήμερα.

Πρώτο, ο καπιταλισμός για να υπερβεί με δυναμισμό τη βαθιά δομική κρίση του (που ξέσπασε το 2008) επιχειρεί μια πολύπλευρη υπεραντιδραστική στροφή, η οποία εκφράζεται με τρομερή εμβάθυνση της εκμετάλλευσης και της επίθεσης στην εργασία, όξυνση των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών (που ενισχύουν τον εθνικισμό και την πολεμική απειλή), θωράκιση του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού και αντιδραστική αναδιαμόρφωση του πολιτικού – κομματικού συστήματος και σαρωτική επίθεση στο επίπεδο των ιδεών-αξιών, με ενίσχυση των σκοταδιστικών, ρατσιστικών συστημικών αντιλήψεων. Αυτό τονίζαμε στο 4ο συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση (Δεκέμβριος 2017). Η ακροδεξιά, οι εθνικιστές και οι φασίστες ενισχύονται στη νέα υπεραντιδραστική φάση του συστήματος και χρησιμοποιούνται (πάντα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τα άλλα αστικά κόμματα) ως σιδηρογροθιά για το κτύπημα του κινήματος και το πέρασμα της κανιβαλικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο πως και στην Ελλάδα τους βρίσκουμε πάντα στο πλευρό των αφεντικών και απέναντι στο κίνημα, όπως για παράδειγμα στη δημιουργία εργοδοτικού «σωματείου» στην Κόσκο.

Δεύτερο, ειδικά στην Ελλάδα ο φασισμός αναπτύσσεται μέσα στην απελπισία της μνημονιακής βαρβαρότητας, μέσα στη χωματερή φτώχειας, ανεργίας, έλλειψης προοπτικής και αδικίας που έχουν καταδικάσει τα φτωχά λαϊκά στρώματα το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνδυασμό με την επιβολή της λογικής πως πλέον αυτό είναι αναπόδραστο, οπότε το μόνο που μένει είναι το «ο σώζων εαυτό σωθείτω», ο ανταγωνισμός της ζούγκλας, ο εμφύλιος των φτωχών και η επικράτηση του ισχυρότερου, ο πόλεμος κατά των μεταναστών και κάθε διαφορετικού. Υπογραμμίζουμε πως οι Χρυσαυγίτες και τα σαπρόφυτα της ακροδεξιάς ποτέ δεν αγωνίστηκαν ενάντια στα μνημόνια, τους καπιταλιστές, το σύστημα, τις ΗΠΑ, την Γερμανία, τις πολυεθνικές και τις τράπεζες, αλλά κυνηγούν τους πρόσφυγες, τους αδύνατους, τους συνδικαλιστές, τους κομμουνιστές.

Τρίτο, ειδικά η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία εφαρμόζει μνημονιακή και αστική πολιτική (στο όνομα της «Αριστεράς» μάλιστα), έχει αφήσει αλώβητους τους φασιστικούς θύλακες σε αστυνομία, στρατό και κρατικό μηχανισμό, τους επιχειρηματίες που τους ενισχύουν, ενώ υλοποιεί την απάνθρωπη προσφυγική πολιτική της ΕΕ, δημιουργώντας όρους για την ανάπτυξη της ρατσιστικής επιρροής. Δίνει έτσι τη δυνατότητα στη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά να χύνουν το αντιδραστικό και αντιαριστερό δηλητήριό τους.

Τέταρτο, η πλήρης ένταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον επιθετικό, ιμπεριαλιστικό άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου, η κλιμάκωση της πολεμικής προετοιμασίας και του ανταγωνισμού με την Τουρκία, η προώθηση των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων στα Βαλκάνια, οξύνουν συνολικά τον εθνικισμό, παρέχοντας πρόσφορο έδαφος για τη φασιστική ρητορεία και πρακτική.

Όλα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη η αντιφασιστική πάλη να ανέβει επίπεδο. Να γίνει μόνιμη υπόθεση του κινήματος, και όχι κάποιων ειδικών, διατηρώντας την αναγκαία αυτοτέλειά της. Επίσης, είναι κρίσιμο θέμα να στραφεί μέσα στη φτωχολογιά. Ταυτόχρονα πρέπει να έχει ισχυρή πολιτική δύναμη κρούσης για να τσακίσει τη φασιστική ρητορική. Απαραίτητα στοιχεία είναι η ταξική αναφορά, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων εργαζομένων και φτωχών, άρα η ισχυρή αντιμνημονιακή, αντικαπιταλιστική αντιΕΕ λογική. Η πάλη κατά των πολέμων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του διεθνούς κεφαλαίου που γεννούν προσφυγιά και μετανάστες, αλλά και η ασυμβίβαστη πάλη κατά του ρατσισμού, των διακρίσεων, της Ευρώπης-φρούριο, ο αγώνας υπέρ των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων.

Αποφασιστικής σημασίας είναι ο συνδυασμός με την πάλη κατά της κυβερνητικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και κατά της μνημονιακής «αντιπολίτευσης» (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κλπ.), που με την πολιτική τους ενισχύουν τις αιτίες που τρέφουν την ακροδεξιά, ενώ συχνά την εκτρέφουν ανοικτά, όπως κάνει η ΝΔ με ακροδεξιές δυνάμεις για να τις ενσωματώσει ή και η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά για να αποδυναμώσει τη ΝΔ.

Αποτελεί όρο νικηφόρας παρέμβασης του αντιφασιστικού κινήματος το να μην έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση (και τον ΣΥΡΙΖΑ), τα αστικά κόμματα και θεσμούς, να αναπτύσσει μια βαθιά δημοκρατική και γι’ αυτό αντισυστημική λογική και όχι γραμμή υπεράσπισης της αστικής δημοκρατίας που στα μάτια πολλών εργαζομένων είναι συνώνυμο της υποκρισίας και της αδικίας. «Το φασισμό δεν τον σταματάει η αστική δημοκρατία και τα αστικά δικαστήρια. Το φασισμό μπορεί να τσακίσει το λαϊκό και εργατικό κίνημα με την καθημερινή πάλη και τις αξίες της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ισότητας, της υπεράσπισης του δίκιου και των αδύναμων, της κατάργησης της εκμετάλλευσης και των διακρίσεων, κόντρα στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων», τονίζει το ΝΑΡ στην ανακοίνωσή του.

Με βάση μια τέτοια λογική το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να δίνει την μάχη παντού, από τους χώρους εργασίας και σπουδών μέχρι τον δρόμο και τη σφαίρα των ιδεών, κατακτώντας ενότητα δράσης ανάμεσα στα διαφορετικά ρεύματα που δρουν στο εσωτερικό του, χωρίς αποκλεισμούς, ηγεμονισμούς και ιδιοκτησιακή λογική, που δυστυχώς δεν αποφεύχθηκε φέτος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως σήμερα Τρίτη 18 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στην οδό Παύλου Φύσσα καλεί σε διαδήλωση ένα μεγάλο εύρος δυνάμεων, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Στη συγκέντρωση καλούν πολλές αριστερές οργανώσεις, το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνδικάτα, κινήσεις, εργατικές λέσχες κλπ. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη καλείται συγκέντρωση στην Καμάρα στις 6 μ.μ.

 

 

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα