Log in

Registration

 Cosco: Εργοδοτική τρομοκρατία στο λιμάνι, με συνένοχη την κυβέρνηση

Posted: September 10, 2018 / in: Εργαζομενοι, Πρωτοσελιδο / Comments Off on  Cosco: Εργοδοτική τρομοκρατία στο λιμάνι, με συνένοχη την κυβέρνηση

 

Δημήτρης Σταμούλης

 

 

Η κινεζική θυγατρική και οι εργολάβοι της «εργάστηκαν» μεθοδικά για να «σπάσουν» κάθε φωνή αντίστασης αλλά δεν το κατάφεραν

 

Έχοντας απέναντί της την αδιάλλακτη εργοδοσία της Dport και των αφεντικών της Cosco, την αστική δικαιοσύνη που μέσα σε δύο ημέρες έβγαλε δύο καταδικαστικές αποφάσεις, το φιλοεργοδοτικό έκτρωμα που βαφτίζεται ως «νέο σωματείο» αλλά και το «βαθύ κράτος» που διαπλέκει κυβέρνηση και κεφάλαιο στο λιμάνι του Πειραιά, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του ΣΕΠ Πειραιά, στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ όπου γίνεται η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, κατάφεραν να υλοποιήσουν με επιτυχία την Παρασκευή την 24ωρη απεργία τους. Από το πρωί δεκάδες απεργοί ήταν έξω από τις εγκαταστάσεις και μαζί τους, αλληλέγγυοι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, αλλά και από οργανώσεις όπως το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Καθώς το εργοδοτικό μπλοκ δεν κατάφερε μέσω δικαστηρίων  να σπάσει την απεργία, ανέλαβαν δράση τα καθεστωτικά –έντυπα και ιντερνετικά-  ΜΜΕ που άρχισαν να αναμασάνε την γνωστή «καραμέλα» περί μιας… χούφτας εργαζομένων που «δεν αφήνουν να εργαστούν όσοι το επιθυμούν» και πως το εργοδοτικό σωματείο είναι πιο… αντιπροσωπευτικό!  Μάλιστα ήρθε και «έδεσε» το φόντο του «κραγμένου» εργοδοτικού πανό στην είσοδο του λιμανιού με σύνθημα «δικαίωμα στην εργασία, το λιμάνι δεν κλείνει», και τους ανθρώπους του εργοδοτικού «σωματείου» να λαμβάνουν θέση ως… μπράβοι απέναντι από τους απεργούς και πλάι στους λιμενικούς.

Αίσθηση δε προκάλεσε και η τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού από ομάδα που βγήκε από το απεργοσπαστικό μπλοκ με επικεφαλή τον γνωστό χρυσαυγίτη Ν. Μεγαλοοικονόμου (μέλος του δήθεν σωματείου της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη Περάματος), όπως καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ. Παρά το γεγονός ότι η επίθεση έγινε μπροστά στους λιμενικούς, αυτοί άφησαν το δράστη να διαφύγει ανενόχλητος, αποδεικνύοντας ότι κυβέρνηση και Cosco φέρουν την απόλυτη ευθύνη για τη μετατροπή του λιμανιού σε εργασιακό γκέτο όπου εργαζόμενοι, ταξικοί συνδικαλιστές και δημοσιογράφοι γίνονται αποδέκτες τραμπουκισμών χωρίς καμιά συνέπεια.

Η επιτυχία της απεργίας της Παρασκευής πάντως δεν ήρθε τυχαία. Οι εργαζόμενοι με γενική τους συνέλευση είχαν απορρίψει τις εργοδοτικές προτάσεις και ομόφωνα αποφάσισαν απεργία για διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις, εξαμελή πόστα λιμενεργατών, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους,  και άλλα θεσμικά αιτήματα. Η εργοδοσία ωστόσο είναι ανένδοτη. Παρόλο που πρόσφατα ανακοινώθηκε πως τα έσοδα της θυγατρικής της Cosco στον Πειραιά, CSP, παρουσίασαν αύξηση 31% το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τα 111,45 εκατ. δολάρια και τα κέρδη της αυξήθηκαν 25,8%, φτάνοντας τα 13,64 εκατ. δολάρια, αρνείται να υπογράψει ΣΣε με αυξήσεις.

Η Cosco  και οι εργολαβικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω της Dport, όλο το προηγούμενο διάστημα που το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ανέδειξε τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο λιμάνι, «εργάστηκε» μεθοδικά για να «σπάσει» κάθε φωνή αντίστασης. Απειλές, τρομοκρατία, τραμπούκος «επόπτης ασφαλείας» της επιτέθηκε άνανδρα και τραυμάτισε τον πρόεδρο του σωματείου, και αποκορύφωμα η μετατροπή του απεργοσπαστικού μπλοκ σε «σωματείο» και μάλιστα με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (!), «με διαβλητές και νόθες διαδικασίες ώστε «να διαπραγματεύεται η  εταιρεία με τον εαυτό της», όπως καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι παρά την αναστολή της απεργίας μετά και τη δεύτερη καταδίκη των δικαστηρίων, ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση.

 

 

 

 

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2020 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα