X

Το φιλολαϊκό πακέτο προστατεύουν… ΜΑΤ και FBI

Γιάννης Ελαφρός

Εντός δημοσιονομικού σφαγείου και υπέρ της αναδιάρθρωσης του συστήματος οι εξαγγελίες Τσίπρα

 

Εντυπωσιακή συσπείρωση δυνάμεων του εργατικού κινήματος και της μαχόμενης Αριστεράς στην Καμάρα

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η φετινή ΔΕΘ εκφράζει το γύρισμα μιας νέας σελίδας. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η πραγματοποίησή της με όρους «σιδερένιας φτέρνας» απέναντι στο μαζικό κίνημα έχει ιδιαίτερη σημασία. Όταν απέναντι στους διαδηλωτές έχουν αναπτυχθεί πράκτορες του FBI και της CIA, ελεύθεροι σκοπευτές, 5.500 αστυνομικοί (συνολικά 67 διμοιρίες ΜΑΤ), ελικόπτερα και drones, ενώ στο λιμάνι βρίσκεται η ναυαρχίδα του 6ου αμερικανικού στόλου, το USS Mount Whitney, ε, τότε δεν φαίνεται και ιδιαίτερα φιλική προς τους εργαζόμενους και το λαό η «μεταμνημονιακή εποχή». Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα προκλητική και καταργεί κάθε έννοια δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας η άμεση εμπλοκή κατασταλτικών μηχανισμών των ΗΠΑ στο σχεδιασμό και στον έλεγχο των σχεδίων «ασφαλείας». Η κυβέρνηση Τσίπρα απώλεσε και την έσχατη τσίπα και αποδέχθηκε καθεστώς ευρωπαϊκής μπανανίας για να ικανοποιήσει τη νέα αμερικανοκρατία! Επιπλέον, η στοχοποίηση τις τελευταίες ημέρες της συγκέντρωσης πρωτοβάθμιων σωματείων, της μαχόμενης Αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Καμάρα, ως σύναξης «αναρχικών και μπαχαλάκηδων», δημιουργεί ανησυχίες για πιθανό ευρύ σχέδιο καταστολής των διαδηλώσεων.

Παρόλα αυτά, το κυβερνητικό επιτελείο διέδιδε μέχρι και το Σάββατο το πρωί «πληροφορίες» για φιλολαϊκό κοινωνικό πακέτο, το οποίο θα παρουσίαζε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Την ίδια ώρα που ο Ευκλ. Τσακαλώτος καθησύχαζε την Παρασκευή στη Βιένη τους ομολόγους του στο Γιούρογκρουπ (λέγοντας πως οι εξαγγελίες Τσίπρα θα είναι εντός των συμφωνηθέντων), έμπαιναν οι τελευταίες πινελιές στην ομιλία, εν αναμονή και του ελέγχου των θεσμών, που θα βρίσκονται από αύριο στην Αθήνα. Μέχρι την ώρα που το Πριν πήγαινε στο τυπογραφείο δεν είχε γίνει γνωστό το περιεχόμενο του λόγου Τσίπρα, αλλά μπορούν να διατυπωθούν ορισμένες πρώτες σκέψεις, με βάση τις κυβερνητικές διαρροές:

Πρώτο, το 2014, ο Αλ. Τσίπρας από το ίδιο βήμα της ΔΕΘ εξήγγειλε το περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ένα σύνολο έωλων και περιορισμένων μέτρων ανακούφισης της φτώχειας. Η εξέλιξη, γνωστή σε όλους: ψήφιση 3ου μνημονίου (μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) και επιβολή μνημονιακού χαλκά μέχρι το 2060! Θα την πατήσουμε για δεύτερη φορά;

Δεύτερο, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα με τετραετή ορίζοντα! Ωραίο κόλπο: Αφενός δεν δεσμεύεται σε άμεση υλοποίηση, αφετέρου τα εντάσσει στην προεκλογική του φαρέτρα, «ψηφίστε με για να τα υλοποιήσω». Επιπλέον, στέλνει και το κατάλληλο μήνυμα στην ολιγαρχία και στις αγορές πως «δεν είμαι βιαστικός, μέλημά μου είναι η πορεία της οικονομίας» (δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου).

Τρίτο, η κυβερνητική πολιτική δεν είναι αναδιανεμητική, αλλά αναδιαρθρωτική, προωθεί δηλαδή τις μεγάλες αστικές αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις». Σε άρθρο του την Πέμπτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για το «νέο παραγωγικό μοντέλο που οραματιζόμαστε», το οποίο «στοχεύει στην εξωστρέφεια και την προστιθέμενη αξία». Είναι το «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Γι’ αυτό και η αναμενόμενη ανακοίνωση για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Τέταρτο, η προσπάθεια ανάπτυξης του ελληνικού κεφαλαίου θα πατήσει πολύ πιο άμεσα από πριν στην προώθηση των σχεδίων του αμερικάνικου και του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού στην περιοχή (γι’ αυτό και οι ΗΠΑ «τιμώμενη χώρα» στη ΔΕΘ, βλέπε σελίδα 7), κάνοντας πολύ πιο επικίνδυνη τη νέα εποχή.

Πέμπτο, τα όποια αντίδωρα – ελαφρύνσεις δοθούν προς τα λαϊκά στρώματα θα είναι πενιχρά, ελαχιστότατα για να αντισταθμίσουν την οικονομική και κοινωνική λεηλασία 8-9 ετών και θα κινούνται πάντα εντός πλαισίου δημοσιονομικών στόχων και υποχρεώσεων απέναντι στην ΕΕ και τους δανειστές, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αγορών. Μονομερείς ενέργειες δεν προβλέπονται (ούτε για τις συντάξεις ή τη διανομή του πλεονάσματος) και τα όποια ψίχουλα θα έρχονται αφού πρώτα πετύχει η αφαίμαξη! Πρόκειται για κανονικό δημοσιονομικό σφαγείο: ψηφισμένα από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλεονάσματα 3,96% του ΑΕΠ για το 2019, 4,15% για το 2020, 4,53% για το 2021, και 5,19% για το 2022! Καμιά συζήτηση δεν γίνεται για το επίσης ψηφισμένο μέτρο μείωσης του αφορολόγητου από 8.500 σε 5.600 ευρώ, από 1/1/2020.

Την ίδια ώρα χαρακτηριστικό είναι πως κυβέρνηση και ΝΔ διαγωνίζονται για το ποιος θα καταδικάσει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την… παροχολογία! Γι’ αυτό δεν μπορεί να είναι απάντηση στην αστική και αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ η αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη ΝΔ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της φετινής ΔΕΘ είναι η παράταξη απέναντι στην κυβέρνηση ενός συνόλου δυνάμεων του κινήματος και της μαχόμενης Αριστεράς, με κύριο εκφραστή το «μπλοκ της Καμάρας». Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία είναι αποκαλυπτική η πλήρης απομόνωση του αστικοποιημένου και υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, η αδυναμία του ΠΑΜΕ να εκφράσει μια δυναμική εργατικής αντεπίθεσης (παρά την μαζικότητα των μπλοκ του) και η αποτυχία ενδιάμεσων απαντήσεων, είτε ακολουθητισμού της γραφειοκρατίας είτε κομματικών σχεδιασμών.

Η ευρεία συσπείρωση στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα μάχιμων δυνάμεων του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, με ανατρεπτική λογική και στάση, με ισχυρό αντικυβερνητικό, αντιΕΕ και αντικαπιταλιστικό, αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό και διεθνιστικό-αντιφασιστικό περιεχόμενο, αποτελεί μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τη νέα φάση. Αναδεικνύεται επίσης και ως το πραγματικό αντίπαλο δέος στην εμφάνιση του εθνικιστικού και ακροδεξιού ρεύματος, που εμφανίζεται απειλητικό και επωάζει το αυγό του (φασιστικού) φιδιού. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρωτοπόρα συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η συμμετοχή πλήθους άλλων δυνάμεων της μαχόμενης Αριστεράς (Λαϊκή Αντίσταση, ΕΕΚ, Κόκκινο Νήμα, ΟΝΡΑ Ανασύνθεση, ΑΡΚ, Δικτύωση κλπ.), ανένταχτων αγωνιστών και του κοινωνικά και κινηματικά μάχιμου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Βεβαίως, για μια ακόμα φορά, στους δρόμους θα κερδηθεί το δίκιο.

 

prin :