X

Δεμένα τα πλοία, κλιμακώνουν με νέα 24ωρη την Τρίτη οι ναυτεργάτες!

Δημήτρης Σταμούλης

Στο κενό η απόπειρα υπονόμευσης της απεργίας από εφοπλιστές, ΥΕΝ, εργοδοτική ηγεσία 

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, των εφοπλιστών αλλά και της εργοδοτικής ηγεσίας της ΠΝΟ να ακυρωθεί η εξαγγελθείσα 24ωρη πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών, το σχέδιό τους έπεσε στο κενό. Η απεργία έγινε κανονικά με καθολική συμμετοχή τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη από τις 6 το πρωί, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με βασικά αιτήματα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις και την επαναφορά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στην προ μνημονίων εποχή. Τα πλοία παρέμειναν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Στην συνεδρίαση των ναυτεργατών που συγκλήθηκε τη Δευτέρα προκειμένου να εξετάσει την παραπέρα πορεία του απεργιακού αγώνα αποφασίστηκε ομόφωνα η κήρυξη και πραγματοποίηση νέας 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια της χώρας από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 4/9 μέχρι τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης 5/9

Οι ναυτεργάτες  καλούν στην ανάπτυξη μιας πλατιάς μαζικής αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης όλων των Ναυτεργατών με σκοπό να οδηγηθεί σε υποχώρηση, σε ρηγμάτωση και ανατροπή η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Η Διοίκηση της ΠΕΜΕΝ απευθύνει κάλεσμα σε όλο το συνεπές αγωνιστικό και λαϊκό κίνημα να εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη του στους Ναυτεργάτες, τις δίκαιες διεκδικήσεις και τον απεργιακό αγώνα τους.

Ναυτεργάτες και εργαζόμενοι στη ναυτιλία διεκδικούν αναπλήρωση σημαντικού μέρους των απωλειών, άμεσων και έμμεσων, του εργατικού εισοδήματος που προκάλεσαν οι μνημονιακοί νόμοι, επαναφορά του συνταξιοδοτικού και προνοιακού πλαισίου που έφερε η διάλυση των επαγγελματικών και

Εντελώς υποκριτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εργοδοτικός σύνδεσμος των ακτοπλόων (ΣΕΕΝ) κάνοντας δήθεν λόγο για «αδικαιολόγητη απόφαση», αποσιωπώντας την πρόταση-φάρσα αύξησης…1% που κατέθεσαν για δόλωμα στους ναυτεργάτες ώστε να μην προχωρήσουν στην απεργία.

Ο Αντ. Δραγανίγος από την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό χαιρετίζει τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί πάντως ότι στη συνεδρίαση της ΠΝΟ την περασμένη Τετάρτη, η ΠΕΝΕΝ αποκάλυψε και κατήγγειλε τις άθλιες μεθοδεύσεις εφοπλιστών – κυβέρνησης – πλειοψηφίας ΠΝΟ να υπονομεύσουν την απεργία. Μίλησε για άτυπο πολυήμερο παρασκηνιακό αλισβερίσι με πρωταγωνιστές τον Γ.Γ. της ΠΝΟ Χαλά, τον υπουργό Κουρουμπλή και τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ Σακέλη, εν αγνοία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, που αποσκοπούσε στο να υπογραφεί διετής ΣΣΕ με αυξήσεις-ψίχουλα και να μην πραγματοποιηθεί η απεργία. Παράλληλα κυβέρνηση – εφοπλιστές είχαν κινητοποιήσει τους «γνωστούς – άγνωστους» της τουριστικής βιομηχανίας να αναπαράγουν την θεωρία περί καταστροφής του τουρισμού σε περίπτωση απεργίας.

Στην τοποθέτησή του τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε την ευθύνη κυβέρνησης – εφοπλιστών που με την αδιαλλαξία τους αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των Ναυτεργατών, γεγονός που αναπόφευκτα μας οδηγεί στην κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα.

Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην πλειοψηφία της ΠΝΟ που έχει δώσει βήμα και πρωτοβουλίες στο ΥΕΝ να καπηλεύεται το θέμα των ΣΣΕ και παράλληλα να αποσιωπά τις ευθύνες της από την άσκηση μιας αντιδραστικής – αντιλαϊκής πολιτικής η οποία από την μία παρέχει νέα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και από την άλλη τσακίζει τα δικαιώματα των Ναυτεργατών.

Πάντως νερό στο μύλο των εργοδοτικών επιδιώξεων έριξαν και τα σωματεία που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ που ενώ έκαναν ότι δεν ήξεραν τίποτα για τις άθλιες συναλλαγές ηγεσίας ΠΝΟ, κυβέρνησης και εφοπλιστών, έσπευσαν να κατηγορήσουν την ΠΕΝΕΝ για «υπονόμευση της απεργίας»! Ενώ κουβέντα δεν ανέφεραν για τις διαχρονικές χορηγίες και ενισχύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μεγαλοεφοπλιστών, μέσω του εντύπου τους, όπως κατήγγειλε η ΠΕΝΕΝ. Το κρίσιμο είναι οι ίδιοι οι ναυτεργάτες να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της απεργίας και της διεκδίκησης μέχρι τέλους των δίκαιων αιτημάτων τους.

Tags: πνο
prin :