Log in

Registration

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τη Μαρία Μάντζαρη

Posted: August 24, 2018 / in: web only, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τη Μαρία Μάντζαρη

Με πόνο πληροφορηθήκαμε το θάνατο της αγωνίστριας Μαρίας Μάντζαρη, την Πέμπτη 23 Αυγούστου.  Έδωσε με μαχητικότητα επί ενάμιση χρόνο τη μάχη με την επάρατη νόσο .  Ήταν μόλις 35 ετών, μέλος της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων και ιδρυτικό μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο πρώτο νεκροταφείο Αθηών, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης με την παρουσία εκτός της οικογένειας της και εκατοντάδων φίλων, συναδέλφων και συντρόφων της.

Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων: Μια μεγάλη και θλιβερή απώλεια

Με θλίψη αποχαιρετούμε τη φίλη και συντρόφισσά μας Μαρία Μάντζαρη, με την οποία πορευτήκαμε μαζί από τα φοιτητικά μας χρόνια μέχρι σήμερα.

Η μάχη με την αρρώστια που την ταλαιπωρούσε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν άνιση όσο και αν η Μαρία την έδωσε με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια.

Οι σύντροφοι, οι συντρόφισσες και οι φίλοι της Μαρίας από την ΑΚΕΑ, ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στους δικούς της ανθρώπους, και ιδιαίτερα στην Κατερίνα και τον Γιάννη, τη μητέρα και τον αδερφό της.

H Mαρία γεννήθηκε στις 13 Νοέμβρη του 1983 και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη. Το 2001 μπήκε στη σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ από όπου αποφοίτησε με άριστα σε σπουδές και αγώνες. Συνέχισε τις σπουδές της στην Πολεοδομία στο Παρίσι, όπου είχε ζήσει ξανά στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus. Με την απόκτηση του Μεταπτυχιακού της από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, εργάστηκε ως αρχιτεκτόνισσα στο Παρίσι. Ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές της σε διδακτορικό επίπεδο, χωρίς να προλάβει να τις ολοκληρώσει, ενώ παράλληλα εργαζόταν.

Από το πρώτο έτος της ως φοιτήτρια εντάχθηκε στα σχήματα της ΕΑΑΚ και αντιμετώπισε την ένταξή της με μεγάλη υπευθυνότητα. Συμμετείχε ενεργά στα κινήματα της εποχής της. Η ένταξή της δεν έληξε με τα φοιτητικά χρόνια. Η Μαρία συνέχισε ως ιδρυτικό μέλος της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων συμμετέχοντας στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Ήταν ιδρυτικό μέλος του Αλληλέγγυου Εργαστηρίου Σχεδίου του ΣΑΔΑΣ Αττικής και δασκάλα γραμμικού σχεδίου σε αυτό.

Η αρρώστια της, αν και σοβαρή, δεν την έκλεισε στον εαυτό της. Συνέχισε με αμείωτο πάθος και όρεξη την θεωρητική της ενασχόληση με τα θέματα του χώρου και της κατοικίας που την απασχολούσαν ιδιαίτερα, μέσα από το περιοδικό Κομπρεσέρ και τα συνέδρια στα οποία συμμετείχε στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής. Η ενεργός παρουσία της συνεχίστηκε και σε δράσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, όπως η διοργάνωση της βραδιάς «το Σπίτι ως ύφασμα» με την Ελένη Τζιρτζιλάκη, ενώ παράλληλα συνέβαλε ενεργά στο σχήμα της ΑΚΕΑ και στις Συναντήσεις Νέων Αρχιτεκτόνων.

Με τη συμμετοχή της στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και στους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες της εποχής συνέχισε να περπατά στους ίδιους δρόμους αγώνα και αμφισβήτησης όχι μόνο νοερά, αλλά και με τη φυσική της παρουσία.

Σε αυτή της την πορεία έκανε ισχυρούς δεσμούς λόγω του σπάνιου χαρακτήρα της. Ήταν άτομο με βαθιά κουλτούρα διαλόγου και το σπάνιο χάρισμα του να μη δημιουργεί αντιθέσεις, παρά την αταλάντευτη θέση που μπορεί να είχε. Η αρρώστια της την έκανε να εξερευνήσει κι άλλες πλευρές του χαρακτήρα της. Στράφηκε προς το θεατρικό παιχνίδι και το χορό και ενδυνάμωσε τις σχέσεις που είχε.

Είμαστε ευτυχείς που την είχαμε κοντά μας. Θα μας λείψει.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το θάνατο της Μαρίας Μάντζαρη: 

Σήμερα (Πέμπτη) 23.08) το πρωί μάθαμε το τραγικό νέο του θανάτου της συντρόφισσάς μας, Μαρία Μάντζαρη.

Η Μαρία εντάχθηκε από τα πρώτα χρόνια της στο φοιτητικό κίνημα και στην αντικαπιταλιστική αριστερά και τα ΕΑΑΚ στην Αρχιτεκτονική της Αθήνας. Πήρε μέρος σε όλους τους μεγάλους αγώνες των αρχών της δεκαετίας του 2000. Ήταν δραστήριο μέλος του συλλόγου φοιτητών Αρχιτεκτονικής και πρωταγωνίστησε στο μεγάλο φοιτητικό κίνημα του 2006-2007. Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε την αγωνιστική της δράση στο σωματείο, τον επιστημονικό της σύλλογο κλπ  με συνεχή αγωνιστική παρουσία. Ήταν μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την ίδρυσή της.

Η Μαρία ήταν άνθρωπος εξαιρετικής ηθικής ακεραιότητας, αγωνιστικότητας και αφοσίωσης. Θα μας λείψει αφάνταστα.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια και την  αμέριστη συμπαράσταση στην οικογένειά της και σε όλους τους δικούς της ανθρώπους.

Την αγαπημένη μας συντρόφισσα και φίλη Μαρία Μάντζαρη την αποχαιρετούμε την  Παρασκευή 24 Αυγούστου, στη 1.00 μ.μ. στο Α’ Νεκροταφείο

Αντί στεφάνου, η οικογένεια καλεί να δοθεί η στήριξη στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης. Τράπεζα Πειραιώς, Όνομα Δικαιούχου: Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, IBAN: GR4001720990005099085469155, BIC: PIRBGRAA

Αποχαιρετισμός της νΚΑ στη Μαρία Μάντζαρη:

Με μεγάλη μας θλίψη αποχαιρετούμε τη συντρόφισσα και φίλη Μαρία Μάντζαρη, που έφυγε από τη ζωή μόλις στα 35 της χρόνια.

Η Μαρία βρέθηκε στους δρόμους του αγώνα από τα φοιτητικά της χρόνια ως μέλος της ΕΑΑΚ, στο σχήμα Α.Κ.Α. της Αρχιτεκτονικής, πάντα δραστήρια και χαμογελαστή. Μαζί παλέψαμε στη φλόγα του φοιτητικού κινήματος, αλλά και σε όλες τις μάχες που ακολούθησαν. Μέσα στην προκλητική και ανήσυχη εποχής της κρίσης, η Μαρία συνέχισε την πολιτική της δράση και στράτευση στις γραμμές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και συμμετέχοντας ενεργά στην Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Αρχιτεκτόνων και στις δράσεις του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Αγαπούσε το αντικείμενο που σπούδασε και διερευνούσε πάντα την ανατρεπτική πλευρά της εργασίας και των σπουδών της μέσα από την ακαδημαϊκή μελέτη και έρευνα.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η συντρόφισσά μας πάλεψε απέναντι στην ασθένειά που την ταλαιπωρούσε με σθένος και αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και χαμόγελο. Η μαχητικότητα της και η συνολική της φυσιογνωμία και στάση ζωής μας δίνει κουράγιο, όχι για να συνηθίσουμε την απώλεια, αλλά για να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μια άλλη κοινωνία «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

Θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας, αεικίνητη και χαμογελαστή ως ένας πολύ γλυκός, χαρισματικός και ζεστός άνθρωπος. Το κενό που αφήνει είναι μεγάλο και η θλίψη μας βαθιά.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια, δύναμη και κουράγιο στους δικούς της ανθρώπους, την μητέρα της και τον αδερφό της.

Το τελευταίο αντίο θα το πούμε την Παρασκευή στις 13:00 στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα