Log in

Registration

Το κέρδος καταστρέφει φύση και ανθρώπους

Posted: August 2, 2018 / in: Πολιτικη, Πυρκαγιά / Comments Off on Το κέρδος καταστρέφει φύση και ανθρώπους

 Δημήτρης Σταμούλης

Ανακοινώσεις από ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συλλογικότητες γειτονιών

«Να μη ζήσουμε άλλες τέτοιες τραγωδίες, να αντιμετωπίσουμε το κακό στη ρίζα του», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση με αφορμή την τραγωδία από τις πυρκαγιές στην Αττική και υπογραμμίζει πως «δεν μπορεί κανένας να ισχυρίζεται ότι αυτές οι τραγωδίες είναι αναπόφευκτες φυσικές καταστροφές και να συμβιβάζεται με την επανάληψή τους. Στις φωτιές της Πάρνηθας έφταιγε “ο στρατηγός άνεμος”, τώρα φταίει ότι πρόκειται για “ασύμμετρο φαινόμενο”».

Το ΝΑΡ εκτιμά ότι «μια μαύρη κλωστή συνδέει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας εξαιτίας του φαινόμενου του θερμοκηπίου και την ξηρασία, που κάνει τα δάση έτοιμα να φουντώσουν με την πρώτη φιτιλιά ακόμα και στις βόρειες χώρες, με το κοινωνικό σύστημα και τη λογική της ασύδοτης εκμετάλλευσης της φύσης και του ανθρώπου» και επισημαίνει ότι «οι αλλαγές στο κλίμα, αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ”ανάπτυξης”, έχουν αυξανόμενες καταστροφικές επιπτώσεις στη φύση, το περιβάλλον και τις ίδιες τις ζωές μας», ενώ «με τις αντιλαϊκές και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές που ασκούνται στη χώρα από όλες τις κυβερνήσεις με διαχρονικές ευθύνες και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τις περιφέρειες και τους δήμους, πολλαπλασιάζονται οι καταστροφικές συνέπειες».

H ANTΑΡΣΥΑ ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων όπως να αποζημιωθούν όλα τα θύματα της καταστροφής, άμεσα και στο ακέραιο, να παρθούν μέτρα για να μην αλλάξει η χρήση γης στις καμένες περιοχές. να προστατευθούν από τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα, μαζικές προσλήψεις στην πυροσβεστική υπηρεσία, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να μην θρηνήσουμε θύματα από τις πλημμύρες τον χειμώνα, και δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς.  Όπως επισημαίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «χρειάζεται αποφασιστικότητα και αγώνας για να σπάσει η πολιτική που στερεί πόρους από τις κοινωνικές ανάγκες, όπως η προστασία από τις πυρκαγιές, για χάρη του χρέους και των μνημονικών υποχρεώσεων και των αιματηρών πλεονασμάτων, για εξοπλισμούς και το ΝΑΤΟ».

H Λέσχη «Αναιρέσεις» από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους πληγέντες, ενώ συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης, καλώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία, συλλογικότητες και σωματεία, τον κόσμο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, να δείξει για ακόμη μια φορά έμπρακτα την στήριξη και τη συμπαράστασή του.

 

Εργατικές λέσχες και συλλογικότητες από διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, οι εργατικές λέσχες Κερατσινίου-Δραπετσώνας,  Ν. Ιωνίας, Τρικάλων κ.α. προχώρησαν σε διάφορες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και εξέδωσαν ανακοινώσεις, υπογραμμίζοντας πως η συνολική εγκατάλειψη των δομών προστασίας των αδύναμων αυτής της κοινωνίας έρχεται τώρα να συμπληρωθεί από την καταστροφή που εκτυλίσσεται τώρα στην Αττική, στο έδαφος της ουσιαστικής εγκατάλειψης της Πυροσβεστικής και όλου του πλαισίου προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος.

 

ΕΜΕΡ : Τιμωρία των υπευθύνων

Σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ο Νουράι Σαντζάρ, αντιπρόεδρος του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας (EMEP) εκφράζει την αλληλεγγύη του και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και τον ελληνικό λαό.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αμφιβολία του και τόνισε ότι είναι ύποπτο το γεγονός ότι ξέσπασε φωτιά σε Ανατολική και Δυτική Αττική ταυτόχρονα. Ξέρουμε τι σημαίνει αυτή η αμφιβολία εφόσον και στη χώρα μας αρκετές φορές γίναμε μάρτυρες σε εμπρηστικές πράξεις με σκοπό την αλλαγή χρήσης της δασικής έκτασης. Το κάψιμο των δασών είναι ένας τρόπος να χρησιμοποιηθεί η δημόσια γη απ’ τους ιδιώτες και να τροφοδοτηθεί ο κλάδος της κατασκευής. Φαίνεται ότι αυτή η πραγματικότητα ισχύει και στη γειτονική χώρα, την Ελλάδα και οι τάξεις που ωφελούνται από αυτή την κατάσταση δεν διστάζουν να προχωρούν σε τέτοιες πράξεις, χωρίς καμία ενοχή, ακόμα και αν κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Πιστεύουμε πως ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρει κι αυτή τη φορά και θα υπενθυμίσει στον πρωθυπουργό την ευθύνη που έχει και όχι μόνο να κάνει δηλώσεις. Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι θα διεκδικήσει την τιμωρία των υπευθύνων και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης».

 

ΛΕΒΙΤΣΑ: Αλληλεγγύη κόντρα στον εθνο-σοβινισμό

 

Το πολιτικό κόμμα Λέβιτσα (Levica) εκφράζει τα συλλυπητήρια του για τα πολυάριθμα θύματα των πυρκαγιών που σάρωσαν περιοχές της Ελλάδα. Ταυτόχρονα, καλεί «την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια στο νότιο γείτονά μας, και τους πολίτες να σταθούν αλληλέγγυοι στηρίζοντας τους νότιους γείτονές τους».

«Αυτή είναι μια στιγμή που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εθνο-σοβινισμό να θέσει σε κίνδυνο το πνεύμα της αλληλεγγύης μας. Οι εργαζόμενοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων έχουν τα ίδια προβλήματα. Οι πυρκαγιές, όπως αυτή, είναι κοινές στην Ελλάδα και συχνά δεν είναι τυχαίες, αλλά αρχίζουν σκόπιμα, προκειμένου να καταστραφούν και να ξεπουληθούν οι δασικές περιοχές. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι αυτά που μας παίρνουν τη ζωή, ανάβοντας φωτιές, ανοίγοντας ορυχεία του θανάτου, εξαναγκάζοντάς μας σε απλήρωτες υπερωρίες κ.ο.κ.  Ως εκ τούτου, η αλληλεγγύη μας πρέπει να μετατραπεί σε εργατική αλληλεγγύη και να αντιτεθεί σε αυτά τα συμφέροντα», σημειώνει.

 

Tags: , , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα