Log in

Registration

Έγκλημα στο βωμό του κέρδους

Posted: July 30, 2018 / in: Πρωτοσελιδο, Πυρκαγιά / Comments Off on Έγκλημα στο βωμό του κέρδους

Γιώργος Παυλόπουλος

Η συγκινητική ανταπόκριση του ανώνυμου λαού στη νέα τραγωδία, η μαζική προσφορά βοήθειας και οι ουρές στα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων, αποτελούν ειλικρινή έκφραση αλληλεγγύης. Αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με τις «δωρεές» των πάσης φύσης επώνυμων εκπροσώπων του κεφαλαίου που, μέσω της δήθεν φιλανθρωπίας τους, επιχειρούν να συγκαλύψουν την ενοχή τους.

Οι ένοχοι έχουν ιστορία και ονοματεπώνυμο

Ποιοι καταδίκασαν σε θάνατο 88 ανθρώπους –ο επίσημος απολογισμός του Σαββάτου, που πιθανότατα θα αυξηθεί– οι οποίοι είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο Μάτι της φωτιάς την περασμένη Δευτέρα; Ποιοι αφαίρεσαν 63 ανθρώπινες ζωές στις μεγάλες πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 (και πάνω από 75 συνολικά εκείνη τη χρονιά); Ποιοι έπνιξαν 23 συνανθρώπους μας στις πλημμύρες της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017; Ποιοι έχουν κάψει όλους τους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, μετατρέποντας το λεκανοπέδιο σε μια άμορφη μάζα τσιμέντου; Ποιοι χτίζουν τα δάση και τα κάνουν πόλεις; Ποιοι αποψιλώνουν την Πυροσβεστική από επίγεια και εναέρια μέσα και από το αναγκαίο προσωπικό; Ποιοι, τελικά, προκαλούν την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Προκαλούν θλίψη, πόνο μα και οργή. Δεν ψάχνουν, όμως, απαντήσεις. Διότι απαντήσεις υπάρχουν. Όπως και ένοχοι. Με ταυτότητα, ονοματεπώνυμο και συγκεκριμένη ιστορία.

Ένοχη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που συνεχίζει τον ίδιο ακριβώς δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Που συρρικνώνει και στραγγαλίζει οικονομικά οτιδήποτε έχει ανάγκη ο λαός — την πυρόσβεση, το σύστημα υγείας, τη δημόσια παιδεία, τη μέριμνα για τα δάση, τις θάλασσες, το περιβάλλον. Αυτή που αντί να παραιτηθεί σύσσωμη, προκαλεί: Ο Τσίπρας αναλαμβάνει ανέξοδα την πολιτική ευθύνη και ρίχνει το μπαλάκι σε άλλους, ο Καμμένος δηλώνει ανερυθρίαστα ότι «πνίγηκαν μόνο 5 στη θάλασσα» και άλλοι υπουργοί περηφανεύονται επειδή όλα δούλεψαν… ρολόι.

Ένοχο είναι το αστικό κράτος σε όλες του τις μορφές, ως ένα ενιαίο σύνολο –από το Μαξίμου και τα υπουργεία μέχρι τις περιφέρειες και τους δήμους– που έχει αφήσει ανοχύρωτη την κοινωνία, που είναι ανίκανο να εφαρμόσει ένα στοιχειώδες σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φυσικές καταστροφές. Είναι η αστυνομία, που ενώ είναι ικανότατη να διαλύει διαδηλώσεις και να παρακολουθεί αγωνιστές, την ώρα της φωτιάς έκανε εκτροπή των αυτοκινήτων από τη Μαραθώνος προς το Μάτι!

Ένοχος είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης των αστικών κέντρων, ειδικά μετά το «θαύμα Καραμανλή» και τη χούντα, που μετέτρεψαν σε οικιστικό τέρας την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Μόνο στην Αττική τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αποψιλωθεί πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους, στον βωμό του κατασκευαστικού Μολώχ και των πελατειακών σχέσεων. Και μάλιστα, χωρίς κανένα σχεδιασμό, καθώς η λαιμαργία του κέρδους επέβαλε καθεστώς πλήρους αναρχίας, καθιστώντας ουσιαστικά τις παραλίες περιφραγμένες ζώνες, όπως τραγικά αποδείχθηκε στο Μάτι.

Ένοχη είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, οι φιλοδοξίες της και ο ανταγωνισμός της με τις αστικές τάξεις της Τουρκίας και των άλλων γειτονικών χωρών. Αυτή που επιβάλλει τη διάθεση άνω των 3 δισ. για F-16, φρεγάτες και άλλες μηχανές θανάτου, που φέρνει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των χωρών του ΝΑΤΟ με βάση τις πολεμικές δαπάνες, που δεν αφήνει χρήματα στα ταμεία για την αγορά Καναντέρ, ελικοπτέρων και άλλων πυροσβεστικών μέσων.

Ένοχος είναι ο αιμοβόρος θεός του κέρδους — χριστιανός, μουσουλμάνος, βουδιστής, εβραίος ή οτιδήποτε άλλο. Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός που εκμεταλλεύεται βάναυσα ανθρώπους και φύση, που μέσα στην κρίση του τρώει τις σάρκες του και κυρίως τις σάρκες μας, που προσπαθεί να μετατρέψει σε πηγή υπεραξίας κάθε κύτταρο ζωής πάνω στον πλανήτη.

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα