X

Διεθνιστική απάντηση στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και τον εθνικισμό

Κοινή ανακοίνωση από το Κόμμα Εργασίας, το Λέβιτσα και το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

 

Η επιτυχημένη προσπάθεια να σφραγιστούν οι φετινές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ανά την Ελλάδα φεστιβάλ των Αναιρέσεων με διεθνιστικό-αντιπολεμικό χαρακτήρα έχει και συνέχεια. Η κοινή ανακοίνωση την οποία υπογράφουν τρεις από τις οργανώσεις οι οποίες έλαβαν μέρος στην εκδήλωση της Αθήνας (Κόμμα Εργασίας από την Τουρκία, Λέβιτσα από τη Μακεδονία και ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση), με τίτλο «Οι αγώνες των λαών θα σιγήσουν τα πολυβόλα τους», αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό και ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση του αναγκαίου και βαθύτερου πολιτικού και οργανωτικού συντονισμού των αγώνων που αναπτύσσονται από τους λαούς της περιοχής σε αυτό το μέτωπο. Ένα μέτωπο που, αναμφίβολα, στην εποχή μας έχει αποκτήσει πρωτεύουσα και ζωτική σημασία, εξαιτίας της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και του πολλαπλασιασμού των πολεμικών συγκρούσεων.

«Ο πόλεμος δεν αποτελεί απλά μια απειλή για τους λαούς της περιοχής μας, της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αλλά καθημερινότητα για πολλούς από αυτούς. Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, κατοχή, πολεμικοί ανταγωνισμοί και τυχοδιωκτισμοί κάνουν τις σειρήνες και τα κανόνια του πολέμου να ηχούν κάθε μέρα και πιο δυνατά. Το ΝΑΤΟ, η παγκόσμια μηχανή σφαγής και πολέμου, σπέρνει θάνατο σε όλη την περιοχή, διαμελίζει και αποσταθεροποιεί κράτη, συμμετέχει ενεργά σε επεμβάσεις και σε κατοχή εδαφών, σκοτώνει βάναυσα αμάχους και πνίγει πρόσφυγες στα σύνορα των χωρών. Από την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τους ανταγωνισμούς και τα “πορίσματα” της, οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα παρά μόνο περισσότερα βάσανα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωση των τριών οργανώσεων.

Ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι «η όξυνση της πολεμικής απειλής στην περιοχή μας πρώτα από όλα είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ των ηγεμονικών καπιταλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών συνασπισμών, που επιδιώκουν για λογαριασμό του κεφαλαίου να ξεπεράσουν σε βάρος των λαών την καπιταλιστική κρίση». «Σε αυτό το πλαίσιο – τονίζεται στη συνέχεια – η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, ανάβει φιτίλι του πολέμου στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα, σε αυτή συμβάλλει ο αναπτυσσόμενος ανταγωνισμός των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής, οι οποίες μέσα από συμμαχίες με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα επιδιώκουν την αναβάθμιση του ρόλου τους, ή την επιβίωση τους. Τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, η διέλευση των ενεργειακών αγωγών και οι εμπορικοί δρόμοι, η υπερεκμετάλλευση των ντόπιων εργαζομένων και των προσφύγων με την εφαρμογή πολιτικών ακραίας λιτότητας και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, αλλά και θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο αυτής της διαπάλης συμφερόντων».

«Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τον αντιδραστικό πόλεμο μεταξύ των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστών και των μαριονετών τους. Οι νέοι και οι νέες των χωρών μας δεν έχουν λόγο να θυσιαστούν για να γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση, η οποία συνοδεύεται από καίριους στόχους πάλης για το εργατικό-λαϊκό κίνημα των χωρών της περιοχής: Για την αποτροπή του πολέμου και το σταμάτημα των πολεμικών προετοιμασιών, για την έξοδο όλων των χωρών από το ΝΑΤΟ και τη μη ένταξη καμία νέας χώρας σε αυτό (όπως της Δημοκρατίας της Μακεδονίας), για την ανατροπή του επικίνδυνου άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Παράλληλα, εκφράζεται η αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακιού λαού ενάντια στην ισραηλική κατοχή, αλλά και στον δοκιμαζόμενο συριακό και κουρδικό λαό, που υποφέρουν και από την τουρκική στρατιωτική εισβολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια συντονισμού όχι απλώς δεν σταματά εδώ, αλλά βρίσκεται μόλις στην αρχή. Ήδη, οι τρεις οργανώσεις – όπως και άλλες, οι οποίες είναι «κοινωνοί» τόσο του κειμένου όσο και των γενικότερων διεργασιών που συντελούνται – επεξεργάζονται και άλλες πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση. Παράλληλα, βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να απαντήσουν μαχητικά και αποφασιστικά σε κάθε νέα κλιμάκωση των πολεμικών τυχοδιωκτισμών στην ευρύτερη περιοχή.

prin :