X

Νομιμοποίηση της διαπλοκής και εξαπάτηση των εργαζομένων

Ματίνα Παπαχριστούδη

 

 

Μετά από 25 χρόνια θα δοθούν επιτέλους επίσημα άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η παλιά γνωστή μας διαπλοκή μεταλλάχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τις μεταξύ τους σκληρές μάχες, σε «επιχειρηματικότητα». Για να δρα νομότυπα, η κυβέρνηση τη γεμίζει με δώρα. Μερικά από αυτά: Η μείωση του Ειδικού Φόρου τηλεόρασης από το 20% σε 5% για τους πέντε αδειούχους σταθμούς (ΑΝΤ1, Alpha, Star, ΣΚΑΙ, Ε TV), η κατάργηση του αγγελιοσήμου (εργοδοτική εισφορά) και η επιβολή εισφοράς 2% σε όλα ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα μίντια – κάτι που συνιστά επιδότηση προς τους καναλάρχες – η άμεση χρηματική επιδότηση των σχεδίων τηλεοπτικής παραγωγής των καναλιών. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, δώρο της κυβέρνησης στην κάποτε χαρακτηριζόμενη διαπλοκή, είτε στον τηλεοπτικό είτε στον έντυπο χώρο των μίντια, είναι η παγίωση της δυνατότητας να μην πληρώνουν τους εργαζόμενους.

Τόσο η περίπτωση των διάφορων εντύπων – του Πήγασου του Μπόμπολα, του ΔΟΛ του Ψυχάρη, της ΙΜΑΚΟ του Κωστόπουλου, του Κέρδους του Λιακουνάκου – που κατέρρευσαν μετ΄ επαίνων από τον κυβερνητικό μηχανισμό εξουσίας, όσο και το Μέγκα της παραδοσιακής διαπλοκής, καταδεικνύουν την μεγάλη εξαπάτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυο κινήσεις όφειλε να δρομολογήσει η κυβέρνηση ως ασπίδα σε ενέργειες και τακτικές των πτωχευμένων οικονομικά και δημοσιογραφικά, διαπλεκόμενων εταιερειών. Πρώτον, να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να δεσμεύσουν τα χρήματα για τη μισθοδοσία και δεύτερον, να δοθεί δυνατότητα απαίτησης των οφειλομένων από τις προσωπικές περιουσίες των πτωχευμένων μιντιαρχών. Οι δικαιολογίες περί ελέγχου των θεσμών και ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για τα δυο παραπάνω θέματα, προκαλούν γέλια. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως οι «θεσμοί» στον τομέα των μίντια αποδέχονται πλήρως τις εισηγήσεις των εγχώριων λομπιστών. Όπως συνέβη με το αγγελιόσημο, τις ψηφιακές συχνότητες, τις τηλεοπτικές άδειες, κ.λ.π.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, ξεπούλησε τους εργαζόμενους και διαπραγματεύθηκε σκληρά με τη διαπλοκή για να συμφωνήσει με αυτήν υπό νέους, δικούς της πλέον, όρους τη λειτουργία της.

 

 

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

 

Η εισφορά του 2% που επιβλήθηκε σε όλα τα μιντια για τον ΕΔΟΕΑΠ για να γλυτώσουν οι καναλάρχες το αγγελιόσημο, αμφισβητείται πλέον με προσφυγές στο ΣτΕ από όλες τις εργοδοτικές ενώσεις, όπως αναμενόταν. Προφανώς, τα κυβερνητικά αρμόδια στελέχη γνώριζαν αυτή την εξέλιξη κι αν το ΣτΕ αποδεχθεί τις γνωμοδοτήσεις των εταιρειών μιντια, το Ταμείο κινδυνεύει. Τη λύση την έχουν έτοιμη οι κυβερνητικοί-εργοδοτικοί συνδικαλιστές: Διασύνδεση με ΕΟΠΥΥ και συμφωνία με ασφαλιστικές εταιρίες.

 

Τη θέση του Μέγκα στο τηλεοπτικό σκηνικό θέλει ο Σαββίδης που συνεχίζει να ενισχύει το  E-TV με στελέχη. Το κανάλι θα μετακομίσει στις πρώην εγκαταστάσεις του Μέγκα στην Παιανία και ο Καλημέρης κλείνει τις τελευταίες εκκρεμότητες του νέου προγράμματος από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στο πρόγραμμα θα έχει και ελληνικές σειρές, ριάλιτι και τηλεπαιχνίδα. Το μεγάλο στοίχημα βέβαια θα παιχτεί στις ειδήσεις, όπου υπάρχει εισήγηση να βγαίνει το κεντρικό δελτίο στις 7 το απόγευμα.

 

Η αμφισβήτηση και ήττα των παραδοσιακών Μέσων και των δημοσιογράφων τους καταδεινύεται στην περίπτωση της αθώωσης της Ηριάνας και του Περικλή. Τα ρεπορτάζ των ανεξάρτητων ιστότοπων, όπως και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναπαρήχθησαν μαζικά και διέδωσαν τα πραγματικά γεγονότα. Η επιλογή του ΣΚΑΙ να παρουσιάσει περυσινά πλάνα με συγκρούσεις στην Αθήνα ως φετεινά, δείχνει πως τα στελέχη των παραδοσιακών Μέσων δεν έχουν καταλάβει πως χάνουν το παιχνίδι.

 

 

prin :