Log in

Registration

Φεστιβάλ Αναιρέσεις: Στην τελική ευθεία για την κορύφωση!

Posted: June 15, 2018 / in: Πολιτισμος, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Φεστιβάλ Αναιρέσεις: Στην τελική ευθεία για την κορύφωση!

 

Νίκος Καφαράκης

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων (15-17 Ιουνίου στη Γεωπονική)

Πλούσιο και αρκετά ενδιαφέρον θα είναι και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του τριήμερου Φεστιβάλ των «Αναιρέσεων» στην Αθήνα, στη Γεωπονική Σχολή, το τριήμερο 15-17 Ιουνίου.

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του, την Παρασκευή 15/6, με μια εκδήλωση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μάρξ, εκκινώντας παράλληλα μια ομώνυμη καμπάνια. Η συζήτηση θα σταθεί στην επικαιρότητα του μαρξιστικού έργου, φωτίζοντας ταυτόχρονα την επαναστατική αντίληψή του για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση αλλά και στη σημερινή αναγκαιότητα ενός σύγχρονου κινήματος για την κομμουνιστική απελευθέρωση. Με το ρητορικό ερώτημα «1818-2018: 200 χρόνια Μαρξ. Μήπως είχε δίκιο;», θα αναμετρηθούν οι ομιλητές, Θανάσης Γκιούρας (καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, μεταφραστής της νέας έκδοσης του Κεφαλαίου), Αλέξανδρος Χρύσης (καθηγητής Φιλοσοφίας και μέλος της συντακτικής ομάδας των Τετραδίων Μαρξισμού), Διονύσης Τζαρέλλας (διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας μέλος της συντακτικής ομάδας των Τετραδίων Μαρξισμού) και Κώστας Δαμανάκης εκ μέρους της ιδεολογικής επιτροπής της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Το Σάββατο, οι σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η συνέχιση των πολεμικών αναμετρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η κλιμάκωση των αστικών ανταγωνισμών Ελλάδας-Τουρκίας αποτελούν ψηφίδες μιας εποχής που συνηγορεί πως ένας νέος, ιστορικός κύκλος όξυνσης των πολεμικών αναμετρήσεων έχει ανοίξει. Στόχος είναι να ανοίξει η συζήτηση για την αποτροπή του πολέμου και την ανάληψη πρωτοβουλιών πάλης για την ειρήνη και τη διεθνή, ισότιμη, αλληλέγγυα συνεργασία των λαών, ενάντια στις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις τους.

Μέρος αυτής της προσπάθειας φιλοδοξεί να αποτελέσει η εκδήλωση του Σάββατου 16/6, με τίτλο «Οι αγώνες των λαών θα σιγήσουν τα πολυβόλα τους!» Στην εκδήλωση αυτή έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τρείς διεθνής αγωνιστές, τον Νικόλα Ιγκνατέφσκι (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Λέβιτσα από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»), τον Μουσταφά Γιαλτσινέρ (μέλος της Κεντρικής επιτροπής του EMEP-Κόμμα Εργασίας από την Τουρκία) και τον Μοχάμεντ Κατίμπ (στέλεχος της Παλαιστινιακής Νεολαίας, από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-PFLP). Επιπλέον τη συζήτηση θα πλαισιώσει ο Γιάννης Ελαφρός (μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση).

Κλείνοντας, την Κυριακή μαζεύουμε τις εμπειρίες του μεγάλου «μωσαϊκού» αγώνων στην εκπαίδευση διεθνώς. Η εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ συχνά αποτέλεσε τον αδύναμο κρίκο της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής που αυτές ασκούσαν. Ζωντανά σημερινά παραδείγματα, είναι το κίνημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά και των φοιτητών απέναντι στο νόμο Γαβρόγλου στην Ελλαδά, το μαζικό φοιτητικό κίνημα στη Γαλλία απέναντι στο νόμο ORE και την πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν και η μεγάλη απεργία του Σωματείου Πανεπιστημίων και Κολεγίων (UCU) στην Αγγλία απέναντι στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και συντάξεις. Τις αγωνιστικές τους εμπειρίες και συμπεράσματα θα μας μεταφέρουν οι: Ελένη Μιχαλοπούλου (μέλος της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Πανεπιστημίων και Κολλεγίων Ηνωμένου Βασιλείου-Αγγλία), Έλσα Μαρσέλ εκ μέρους της Νεολαίας NPA και Ευθύμης Φλέγκας (μέλος του ΚΣ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωσης).

WORKSHOP

Θεματικά εργαστήρια γύρω από επίκαιρα θέματα

Εκτός από τις κεντρικές εκδηλώσεις, το πολιτικό πρόγραμμα των «Αναιρέσεων» περιλαμβάνει θεματικά εργαστήρια (workshop) επικεντρωμένα σε επίκαιρα θέματα. Η Παρασκευή θα ξεκινήσει με το μαθητικό εργαστήρι όπου θα συζητηθεί η άνοδος του φασισμού στα σχολεία και η αναγκαία απάντηση του μαθητικού κινήματος. «Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;» τιτλοφορείται το workshop για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που περιστέλλονται άγρια με διώξεις παντός τύπου. Εν μέσω Μουντιάλ δεν μπορεί να λείπει η συζήτηση γύρω από τον αθλητισμό, όπως κι από ένα φεστιβάλ αυτή για την καλλιτεχνική δημιουργία στα χρόνια της κρίσης.

Εξέχοντα ρόλο στο Φεστιβάλ θα διαδραματίσουν τα θεματικά περίπτερα διαμορφωμένα από ομάδες εργασίας, όπως για την εκπαίδευση, την εργατική νεολαία, τον πόλεμο, το περιβάλλον, τα 50 χρόνια από το Γαλλικό Μάη και το έμφυλο ζήτημα. Σε ειδικό χώρο θα φιλοξενηθούν τα υλικά της καμπάνιας για τα 200 χρόνια Μάρξ. Επίσης στο χώρο του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν περίπτερα από διάφορες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο εργατικό κίνημα και στα κινήματα γειτονιάς, όπως εργατικές λέσχες, λαϊκές συνελεύσεις κ.α. Οι συλλογικότητες αυτές θα φιλοξενηθούν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να μπορέσει όλος ο κόσμος του φεστιβάλ να αλληλεπιδράσει μαζί τους και με το έργο τους. Για τους μικρούς επισκέπτες, τους γονείς και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη παιδική γωνία, ενώ την Κυριακή το παιδικό στέκι της Λέσχης «Αμπάριζα» θα διοργανώσει δραστηριότητες.

Συνολικά ευελπιστούμε τα περίπτερα του φετινού φεστιβάλ των «Αναιρέσεων» να αποτελέσουν πόλο έλξης, προβληματισμού και συζήτησης για όλους τους επισκέπτες του τριημέρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Σκηνές για όλα τα γούστα

Το συναυλιακό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι φτιαγμένο για να ικανοποιήσει ποικίλα γούστα, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος μουσικών προτιμήσεων και ρευμάτων. Η εκκίνηση του Φεστιβάλ της Αθήνας δίνει το τόνο για το τι θα ακολουθήσει όλο το τριήμερο ενώνοντας τους πιο δυνατούς ήχους της urban κουλτούρας σε μια δυνατή hip-hop, funk,dub και drum n bass βραδιά στη μία σκηνή με τους Εισβολέα and the Tedds, 2ΚΓ, Skg’s Dub Alliance, Andri J X Ghetto Rock, το σύγχρονο έντεχνο με την Ματούλα Ζάμανη και τα ικαριώτικα βιολιά του Νίκου Φάκαρου και τις φαρμακερές ατάκες των stand up comedians στην άλλη.

Συνεχίζουμε το Σάββατο 16/6, κάνοντας το χώρο της Γεωπονικής ένα μεγάλο dancefloor. Dub, funk, soul, hip hop, old school, breakbeats, ηλεκτρονικά samples και electro ήχος θα έχουν την τιμητική τους με γητευτές μερικούς από τους σπουδαιότερους ντόπιους παραγωγούς και Djs. Οι λάτρεις του λαϊκού ρεπερτορίου θα έχουν τη χαρά να δουν επί σκηνής τον μοναδικό Γιώργο Μαργαρίτη. Μαζί του η Χριστιάνα Γαλιάτσου και ο Πέτρος Σκάρος. Στη συνέχεια, το εξαιρετικό μουσικό σύνολο των Αρμανιάκ θα πάρει τη σκυτάλη για να συνεχιστεί το γλέντι.

Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ είναι η ώρα της αποθέωσης του ήχου της ηλεκτρικής κιθάρας. Το ψυχεδελικό, heavy, alternative και stoner rock θα αναλάβει το κλείσιμο του φεστιβάλ, με τις Αναιρέσεις να υποδέχονται τους Αμερικάνους Lionize. Μαζί τους επί σκηνής, ένας θρύλος του μουσικού στερεώματος o Jean Paul Gauster, γνωστός για τη μακροχρόνια παρουσία του στους Clutch, θα αναλάβει τα drums.

Τους Lionize θα πλαισιώσουν οι δικοί μας Tuber, Noise Figures και οι Breath After Coma. Παράλληλα, στη δεύτερη σκηνή θα λαμβάνει χώρα ένας έντεχνος και παραδοσιακός οργασμός. Τα ρεμπέτικα της κιθάρας συναντούν την κρητική παράδοση με τους πειραματισμούς του Γ. Μανωλάκη και των Couleur Locale μετά το άνοιγμα των The Halay Lamba.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα των «Αναιρέσεων» δεν περιορίζεται μόνο στις δύο συναυλιακές σκηνές αλλά διευρύνεται σε ενδιαφέρουσες προβολές ντοκιμαντέρ όπως το «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και το «Every Single Day» εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες εκπλήξεις.

 

 

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα