Log in

Registration

Τα απειλητικά nonpaper της ισραηλινής πρεσβείας

Posted: April 25, 2018 / in: Uncategorized, Πισω απο τις καμερες, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Τα απειλητικά nonpaper της ισραηλινής πρεσβείας

Ματίνα Παπαχριστούδη

Το αιχμηρό πενάκι του σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη στην Εφημερίδα των Συντακτών χτύπησε διάνα στην παρανοϊκότητα και άγρια επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ εναντίον της χώρας της Παλαιστίνης. Και όπως συμβαίνει πάντα, η πρεσβεία του Ισραήλ αντέδρασε έντονα για τη δημοσίευση των σκίτσων, διαμαρτυρόμενη στην εφημερίδα με δυο επιστολές της.

Ο δημόσιος διάλογος-καβγάς που ξέσπασε δεν αφορούσε στην παρέμβαση της πρεσβείας του Ισραήλ, ούτε ήταν η αιτία της «εξαφάνισης» της δουλειάς του σκιτσογράφου από τις σελίδες της εφημερίδας επί τρεις ημέρες. Αφορούσε στην εσωτερική διαμάχη εντός της ΕφΣυν, όπου ένας άλλος συντάκτης της, ο Δημήρτης Ψαρράς, καταδίκασε τα σκίτσα, χαρακτηρίζοντας τα μάλιστα ως αντισημιτικά.

Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια, από το 2012 και μετά, η παρέμβαση της πρεσβείας του Ισραήλ  σε οτιδήποτε γράφεται στον ελληνικό Τύπο είναι δεδομένη και κραυγαλέα. Μέχρι τότε, οι παρεμβάσεις γίνονταν από «ανεξάρτητους» ισραηλινούς φορείς. Και στις δυο περιπτώσεις η απόπειρα λογοκρισίας είναι καταφανής. Το χειρότερο όλων, που τείνει να γίνει συνήθεια στον χώρο των ΜΜΕ, είναι η ταύτιση της οποιασδήποτε αντίδρασης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ με τον αντισημιτισμό, άρα και η ταύτιση της ακροδεξιάς πολιτικής του Ισραήλ με τον εβραϊκό λαό. Η δεξιά, αντιδραστική και φιλοπόλεμη στροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό πεδίο οδηγεί σε επιθετικότερη συμπεριφορά έναντι όσων δημόσια αντιδρούν στην εξολόθρευση της Παλαιστίνης.

Ο διάλογος και η πολεμική εντός ή εκτός εφημερίδων πάνω σε ιδεολογικά ζητήματα είναι όχι μόνο θεμιτός αλλά αναγκαίος. Όταν όμως οι συμμετέχοντες σε αυτόν αγνοούν, ηθελημένα ή αθέλητα, την απόπειρα λογοκρισίας ενάντια σε έναν δημιουργό ή δημοσιογράφο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Η δικτατορία των non paper, των κατασκευασμένων ρεπορτάζ και της σκηνοθετημένης πληροφόρησης έχει κυριαρχήσει στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά Μέσα, με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση-δυστυχώς- των προβεβλημένων στελεχών των ΜΜΕ.

Δεν έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στους φωτορεπόρτερ και τους σκιτσογράφους. Αν και στις δυο περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια καταγράφονται διώξεις, με κυρίαρχη μέθοδο, όσον αφορά στους σκιτσογράφους, τη συκοφάντηση και τρομοκράτηση.

 

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

 

Δεν είναι έτοιμο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των τηλεοπτικών καναλιών που διεκδικούν τις έξι άδειες. Η συμμαχία των «4» της ιδιωτικής TV, οι Αλαφούζος, Κοντομηνάς, όμιλος Βαρδινογιάννη και Κυριακού, δεν ανέχονται να μοιραστούν την τηλεόραση με άλλους παίχτες. Οι καταγγελίες για τις εξωχώριες εταιρείες του Βρυώνη και τα ποινικά μητρώα μετόχων, έχουν συγκεκριμένους στόχους.

 

Μια από τις σημαντικές αλλαγές στα μίντια θα είναι η είσοδος νέου ιδιοκτήτη στην μητρική εταιρεία της συνδρομητικής Nova, τη Forthnet. Ενδιαφέρον έχουν δείξει τόσο η Vodafoneκαι η Windόσο και ο ΑΝΤ1 του Κυριακού. Η συνδρομητική τηλεόραση, εξαιτίας και της ολοκληρωτικής απαξίωσης της ελεύθερης τηλεόρασης, έχει φτάσει σε ρεκόρ συνδρομών, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο. Novaκαι ΟΤΕ TVκατέχουν τη μερίδα του λέοντος, με πάνω από 850.000.

 

Είναι να μην βλέπεις τηλεόραση και να μην ακούς ραδιόφωνο. Σε κρίσιμους καιρούς, μετά τα τηλεοπτικά πλατό και τα ραδιοφωνικά μικρόφωνα έχουν καταληφθεί από ό,τι χειρότερο, κατώτερου επιπέδου έχει να επιδείξει η δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Δημοσιογράφοι, ρεπορτέρ, δημολόγοι κραυγάζουν χωρίς στοιχεία ή ρεπορτάζ, χωρίς καν παρουσίαση γεγονότων. Κύριο χαρακτηριστικό της συντριπτικής πλειονότητας είναι ότι παρουσιάζουν ως «ενημέρωση»την προσωπική τους άποψη, εξυπηρετώντας πολιτικά ή/και οικονομικά συμφέροντα.

 

 

 

 

 

Tags: , , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα