X

Σχόλια στο ημίφως 22.04

Όταν ο (σημερινός) Τύπος ξεπλένει τη χούντα

 

Ο αχαλίνωτος κιτρινισμός και σκοταδισμός, καθώς και το λαϊφστάιλ κουτσομπολιό συνδυάζονται άριστα με τα χουντικά ιδεώδη: αυτό αποδεικνύει η περίπτωση της εφημερίδας Espresso, που ανήμερα της μαύρης επετείου κυκλοφορεί μοιράζοντας ένα συλλεκτικό –όπως το χαρακτηρίζει– ηχητικό ντοκουμέντο με κλαρίνα, εμβατήρια και επίκαιρα της επταετίας, σε μια διπλή συλλογή. Στην ίδια κατεύθυνση και η εφημερίδα Δημοκρατία, που μοιράζει βιβλίο για τα γεγονότα της επταετίας με τίτλο Στρατιωτικά Κινήματα. Φάκελος 21ηΑπριλίου: Ο Άγνωστος Γ. Παπαδόπουλος. Και ενώ οι υποτιθέμενες «σοβαρές» πολιτικές εφημερίδες πανηγυρίζουν για το «τέλος της μεταπολίτευσης» και την έλευση του εκσυγχρονισμού, οι πιο «λαϊκή» εκδοχή του Τύπου ξεπλένει τη χούντα, προσβάλλοντας όχι μόνο της μνήμη των θυμάτων της αλλά και την αξιοπρέπεια των ζωντανών. Δυστυχώς, αυτοί που θα αποκτήσουν τις εν λόγω «προσφορές» δεν είναι μόνο χρυσαυγίτες αλλά και αρκετοί φιλήσυχοι πολίτες που ισχυρίζονται ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική.

 

Το ακροδεξιό βλέμμα της Δικαιοσύνης

 

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαχαρινόπουλο να καταβάλει χρηματική αποζημίωση για «εξύβριση και ηθική βλάβη» σε έναν νυν και δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αυτό γιατί το 2012 ο ευρωβουλευτής, που τότε ήταν δημοτικός σύμβουλος, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή της εγκληματικής οργάνωσης στην παρέλαση της 28ηςΟκτωβρίου, είχε δηλώσει: «Οι νοσταλγοί του Χίτλερ, οι πολιτικοί απόγονοι των ντόπιων συνεργατών του βρωμίζουν τον τόπο και δεν έχουν θέση σε παρελάσεις και εκδηλώσεις που τιμούν την αντίσταση του λαού μας κατά των φασιστών-ναζιστών». Η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή· απλώς ένα τμήμα της πάσχει από στραβισμό και το βλέμμα της στρέφεται όλο και πιο (ακρο)δεξιά, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη αθωωτική απόφαση για τον μητροπολίτη Αμβρόσιο.

 

 

Αλλαγή διαδικασίας

αλλά όχι ουσίας

 

Ο «Κλεισθένης Ι» έρχεται, ο «Καλλικράτης» φεύγει στην τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Με το νέο πλαίσιο, «ο δήμαρχος θα εκλέγεται απευθείας, όπως και τώρα, από τον λαό. Θα υπάρχουν δύο γύροι σε περίπτωση που δεν πάρει κάποιος πάνω από 50% στον πρώτο γύρο. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι παρατάξεις θα παίρνουν τόσους δημοτικούς συμβούλους όσα τα ποσοστά τους την πρώτη Κυριακή. Τη Δεύτερη θα κρίνονται μόνο οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών».

Ο Πάνος Σκουρλέτης επιβεβαίωσε ότι «το νέο πλαίσιο θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019». Το νέο σύστημα απλής αναλογικής ενισχύει μεν τις μικρότερες παρατάξεις αλλά δεν κάνει κανένα βήμα ουσίας υπέρ της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης που παραμένει το «μακρύ χέρι» της μνημονιακής πολιτικής και πλήρως εξαρτώμενη από το κράτος. Ακόμα, η δυνατότητα εκλογής αντιδημάρχου από παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενισχύει τα διαχειριστικά διλήμματα.

 

«Φαήλο μου ιδού ο στρατός σας»!

 

Μόνο τιμητικό άγημα και κόκκινο χαλί δεν ετοίμασε ο Πάνος Καμμένος για την επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο αρχηγείο του ελληνικού στρατού του ακροδεξιού πολιτικού Φαήλου Κρανιδιώτη. Ο υπουργός όχι μόνο προχώρησε σε επίσημη ενημέρωση του αρχηγού της εξωκοινοβουλευτικής «Νέας Δεξιάς», αλλά στη συνάντηση αυτή πήρε μέρος σύσσωμη η ηγεσία του στρατεύματος: ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Α/ΓΕΝ Νικόλαος Τσούνης και ο Α/ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου! Περιμένουμε εξηγήσεις από τον Πάνο Καμμένο με ποια θεσμική ιδιότητα έγιναν οι συναντήσεις, καθώς ο πατριδοκάπηλος Φαήλος Κρανιδιώτης είναι απλά αρχηγός ενός μικρού ακροδεξιού και εθνικιστικού κόμματος που δεν έχει πάρει ποτέ μέρος στις εκλογές. Μόνη εξήγηση είναι ότι ο Πάνος Καμμένος προετοιμάζεται για τις πολιτικές συμμαχίες της επόμενης μέρας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει συνάντηση και με την ανεξάρτητη βουλευτή Κ. Παπακώστα.

 

 

Ανακατατάξεις στον εθνικιστικό χώρο

Δεν έχουν τέλος οι ηχηρές αποχωρήσεις στη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή όσο η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία και ο κλοιός γύρω από τα ηγετικά στελέχη της σφίγγει. Την αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή και την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο νυν ευρωβουλευτής και αντιστράτηγος Ε.Α. Λευτέρης Συναδινός.  Πέρα από τους τυπικούς λόγους που επικαλέστηκε ο πρώην στρατηγός, η αποχώρηση συνδέεται με τις κινήσεις αναδιάταξης του ακροδεξιού και εθνικιστικού χώρου.

 

prin :