Log in

Registration

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη διεύθυνση αλλοδαπών για τους 35 πρόσφυγες από τη Μόρια

Posted: April 21, 2018 / in: web only, Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη διεύθυνση αλλοδαπών για τους 35 πρόσφυγες από τη Μόρια

(φωτογραφία του Μάριου Βαλασσόπουλου)

Κοινή ανακοίνωση των συλλογικοτήτων της συγκέντρωσης στις 20/4 στο Αλλοδαπών

Την Παρασκευή 20/4, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Π. Ράλλη, συγκέντρωση αλληλεγγύης και συνέντευξη τύπου για τους 35 προφυλακισμένους πρόσφυγες από τη Μόρια που δικάζονταν την ίδια μέρα στην Χίο (η δίκη ξεκίνησε και θα συνεχιστεί την Δευτέρα), κατηγορούμενοι για πλήθος κατασκευασμένων κατηγοριών, μετά από διαμαρτυρία που είχε πραγματοποιηθεί στο hot spot του νησιού τον περασμένο Ιούλιο. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιρατσιστικές οργανώσεις (Χώρος στέγασης προσφύγων «City Plaza», Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό), εκπρόσωποι συνδικάτων (ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΕΚΑ) καθώς και πολιτικών φορέων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑΕ και ΔΕΑ).

Στη συγκέντρωση εκφράσαμε επίσης η αλληλεγγύη στους 8 προφυλακισμένους πρόσφυγες, πρώην κρατούμενους στην Π. Ράλλη που είχαν ξυλοκοπηθεί άγρια μέσα στο χώρο κράτησης από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους, τον περασμένο Μάιο. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, φυλακισμένοι πρόσφυγες πλησίασαν στα κάγκελα των παραθύρων του 3ουορόφου και άρχισαν να φωνάζουν «freedom-freedom», ενώ με συνθήματα αλληλεγγύης απαντούσαν οι συγκεντρωμένοι.

Ζητήσαμενα μπούμε στους χώρους κράτησης και να συνομιλήσουμε με τους τωρινούς κρατούμενους της Π. Ράλλη. Μετά από σχετική επικοινωνία, οι υψηλόβαθμοι αστυνομικοί της πύλης το αρνήθηκαν, ισχυριζόμενοι ότι χρειάζεται γραπτή άδεια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Στη συνέχεια ζητήσαμε και είχαμε συνάντηση με τον Διευθυντή του Αλλοδαπών Ταξίαρχο κ. Λουζιώτη Κωνσταντίνο, ο οποίος έκανε την ίδια ενημέρωση περί απαιτούμενης γραπτής άδειας του υπουργείου. Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες, δέχθηκε αντιπροσωπεία να συναντήσει κρατούμενους στον χώρο του επισκεπτηρίου αλλά επέμεινε στην απαγόρευση εισόδου στους χώρους κράτησης.

Έτσι πολυμελής αντιπροσωπεία πλέον συνάντησε και μίλησε με 7-8 κρατούμενους στους θαλάμους του επισκεπτηρίου. Από τους κρατούμενους πρόσφυγες (από το Ιράν, το Αφγανιστάν και Κούρδους από το Ιράκ), η εικόνα που μεταφέρθηκε ήταν ζοφερή. Σχεδόν όλοι κρατούνται από 1 έως 7 μήνες επειδή κατά τη σύλληψή τους είχαν εκπρόθεσμα νομιμοποιητικά έγγραφα. Κάποιοι από τους κρατούμενους ζουν στην Ελλάδα πάνω από 10-13 χρόνια και μιλούν άπταιστα ελληνικά, ενώ είχαν στο παρελθόν άδειες παραμονής (π.χ. για ανθρωπιστικούς λόγους που έληξαν τον Ιανουάριο του 2018 και μετά συνελήφθησαν). Άλλοι πρόσφυγες ζουν ήδη στην Ελλάδα 8-9 χρόνια και είναι κρατούμενοι καθώς απορρίφθηκαν σε 2οβαθμό τα αιτήματα ασύλου τους. Από πρόσφυγα που κρατείται 7 μήνες, καταγγέλθηκε πως ενώ θα απελευθερωνόταν στο εξάμηνο παρατάθηκε η κράτησή του για 3 μήνες τουλάχιστον επειδή το όνομά του είχε γραφτεί λάθος χωρίς δική του ευθύνη. Υπήρχε πρόσφυγας με νομιμοποιητικά έγγραφα που απελευθερώθηκε από νησί πρόσφατα, συνελήφθη στην προσπάθειά του να περάσει από την Ηγουμενίτσα στην Ιταλία και κρατείται παρά τα προφανέστατα κινητικά του προβλήματα, προβλήματα ομιλίας αλλά και διανοητικά ενδεχομένως. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι θα χρειαστεί να κάνει εγχείριση στη Γερμανία όπου ζουν οι συγγενείς του. Ο τελευταίος κρατούμενος που ήταν παρών στο επεισόδιο προ 1 έτους που οδήγησε στις συλλήψεις των 8 που δικάζονται στις 27 Απρίλη και θα μπορούσε να μιλήσει γι’ αυτό, ήταν Πακιστανός υπήκοος που απελάθηκε πριν από λίγες μέρες μετά από 18μηνη κράτηση! Άλλοι 20 Πακιστανοί απελάθηκαν από το Αλλοδαπών πριν 2 εβδομάδες, σύμφωνα με καταγγελίες άλλων κρατουμένων.

Όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης,μας μεταφέρθηκε πως υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας στις τουαλέτες, ενώ οι κρατούμενοι καθαρίζουν μόνοι τους τα κελιά τους. Σε κελιά διαστάσεων 20-25 τ.μ. στοιβάζονται 7 κρατούμενοι. Το φαγητό είναι κακής ποιότητας και σερβίρεται κρύο. Για επίσκεψη σε νοσοκομείο μπορεί να περιμένουν με τις εβδομάδες μετά από αίτημά τους. Ζητούν φάρμακο σήμερα και τους το φέρνουν την άλλη μέρα. Υπήρχαν καταγγελίες για κοριούς, ψείρες και αμέτρητες κατσαρίδες. Ζητούν να υπάρχει τηλεόραση για να μπορούν τουλάχιστον να παρακολουθούν τι γίνεται στον έξω κόσμο και να απασχολούνται κάπως στις ατέλειωτες ώρες της κράτησης. Ζητούν να έχουν τουλάχιστον μια μπάλα για να παίζουν ποδόσφαιρο κατά τον προαυλισμό.

Η γενική εικόνα που αποκομίσαμε είναιπως οι εκατοντάδες κρατούμενοι που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν διαπράξει το «έγκλημα» πως δεν έχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα σε ισχύ, είναι στοιβαγμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες παρατημένοι στο έλεος, με μόνη ελπίδα την έγκριση κάποιου αιτήματος άρσης κράτησής τους χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Πρόκειται για πρόσφυγες από χώρες που κατά κανόνα αντιμετωπίζουν εμπόλεμες καταστάσεις ενώ εδώ αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες.

Απαιτούμε την απελευθέρωση τους από τα κολαστήρια του Αλλοδαπών, όπου κρατούνται άδικα, όμηροι μιας απάνθρωπης αντιπροσφυγικής πολιτικής του δόγματος να τους γίνει ο “βίος αβίωτος”, ώστε να αποθαρρυνθεί  δια αυτού του “μηνύματος” η είσοδος νέων προσφύγων. Πρόκειται για συνέχεια της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας. Των πνιγμών στο Αιγαίο, των hot spot-φυλακών στα νησιά, των χιλιάδων απελάσεων και των παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο. Και όταν η πλήρης απαξίωση της ζωής και της προσωπικότητάς τους καταλήγει σε δίκαιες διαμαρτυρίες μέσα στα κέντρα κράτησης, το αποτέλεσμα είναι να ξυλοκοπούνται και να αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες του ποινικού κώδικα περί “στάσης”. Είμαστε στο πλευρό τους. Στις 27 Απρίλη θα είμαστε στο Εφετείο, Αλεξάνδρας και Λουκάρεως, στις 9 π.μ. για να απαιτήσουμε την αθώωση των 8 προσφύγων της Πέτρου Ράλλη που κατηγορούνται άδικα και την απελευθέρωσή τους.

 

#freethemoria35

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα