Log in

Registration

Φουντώνει το κίνημα στη Γαλλία, άγρια καταστολή από Μακρόν

Posted: April 17, 2018 / in: Uncategorized / Comments Off on Φουντώνει το κίνημα στη Γαλλία, άγρια καταστολή από Μακρόν

 

Βαγγέλης Μόσχος

Φοιτητές και σιδηροδρομικοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της κυβέρνησης, αψηφώντας τις απειλές του κράτους και του παρακράτους και ακολουθώντας τον… δρόμο του Μάη του ’68!

Περίπου 150 χρόνια πριν, ο Καρλ Μαρξ, έχοντας βαθιά γνώση της πολιτικής κατάστασης της Γαλλίας, θα έγραφε ότι η ιστορία, όταν επαναλαμβάνει μια τραγωδία, έχει το χαρακτήρα της φάρσας. Ήταν μια αναφορά στον ανιψιό του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο οποίος διάλεξε να αυτοχρηστεί Λουδοβίκος Βοναπάρτης, πριν καταλύσει την 2η Γαλλική Δημοκρατία.

Ακριβώς 50 χρόνια πριν, οι φοιτητές του παριζιάνικου πανεπιστημίου της Ναντέρ, με επικεφαλής τους Κον-Μπεντίτ και Μπενσαΐντ, μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα αντιπολεμικών, φοιτητικών και εργατικών κινημάτων, θα καταλάμβαναν το ίδρυμα δημιουργώντας αυτό που ονομάστηκε «Κίνημα της 22ης Μαρτίου» του 1968. Η εντολή του πρύτανη του ιδρύματος για αστυνομική επέμβαση και εκκένωση του πανεπιστημίου, θα ήταν το φιτίλι που θα πυροδοτούσε τα γεγονότα του καυτού γαλλικού Μάη.

Την περασμένη Τρίτη, 9 Απριλίου, ο πρύτανης του ίδιου πανεπιστημίου επέλεξε να επαναλάβει την ιστορία. Τα γαλλικά ΜΑΤ (CRS) εισέβαλαν στο ίδρυμα εκκενώνοντας το, χτυπώντας και τραυματίζοντας φοιτητές οι οποίοι «ασκούν βία» (κατά τα ΜΜΕ) και συλλαμβάνοντας 7 από αυτούς, μεταξύ τους και μέλη του αντικαπιταλιστικού NPA. Αφορμή υπήρξε η κατάληψη από φοιτητές αίθουσας του πανεπιστημίου για την πραγματοποίηση του Εθνικού Φοιτητικού Συντονιστικού, αφού ο πρύτανης δεν παραχωρούσε καμία αίθουσα για την διεξαγωγή του, παρά την μαζικότατη απόφαση της Γ.Σ. του ιδρύματος.

Το αποτέλεσμα ήταν ίδιο με αυτό της φασιστικής επίθεσης που σημειώθηκε προ μηνός στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ: την επόμενη ημέρα, τόσο στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ όσο και σε όλα τα πανεπιστήμια του Παρισιού, πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις με συμμετοχή 1.000-3.000 ατόμων, οι περισσότερες από τις οποίες αποφάσισαν την κατάληψη των ιδρυμάτων τους. Μάλιστα, η κίνηση αυτή δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία: η αστυνομική καταστολή απέναντι στο κίνημα φοιτητών και εργαζομένων έχει φουντώσει για τα καλά με αντίστοιχες επιχειρήσεις στη Λιλ, στη Γκρενόμπλ, στο Μονπελιέ και αλλού, ενώ δεν λείπουν και οι επιθέσεις ακροδεξιών-παρακρατικών στοιχείων, με πιο πρόσφατη αυτή που έγινε στην αρχή της εβδομάδας, στο πανεπιστήμιο του Τολμπιάκ, που έχει μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο «κέντρο αγώνα» στο Παρίσι, όταν ακροδεξιοί «πολιόρκησαν» μέσα στη νύχτα το κατειλημμένο ίδρυμα, με πέτρες, εκκρηκτικά και σιδερολοστούς.

Τα αίτια όμως είναι πιο βαθιά: η εφημερίδα le Monde έγραψε πρόσφατα ότι «η κυβέρνηση που πίστευε ότι είχε το ιδεολογικό πλεονέκτημα, βρίσκει τον εαυτό της σε θέση άμυνας». Οι κινήσεις της κυβέρνησης σπεύδουν να υποστηρίξουν αυτήν την πρόταση, με την πρόσφατη επιχείρηση με 2.500 ΜΑΤ κατά του κινήματος για την υπεράσπιση της περιοχής Νοτρ Νταμ ντε Λαντ από τη δημιουργία αεροδρομίου ή αλλιώς της Ζώνης προς Υπεράσπιση (ZAD), όπως την αποκαλεί το κίνημα, που μπορεί να παραλληλιστεί με το ελληνικό παράδειγμα των Σκουριών. Η επιχείρηση αυτή, που έχει οδηγήσει σε ένα ιδιότυπο πόλεμο μεταξύ διαδηλωτών και μονάδων καταστολής, που ενισχύονται από… άρματα μάχης, μόνο σαν «υβριδικού» τύπου απάντηση στο αναπτυσσόμενο κίνημα μπορεί να ειδωθεί.

Η αιτία είναι ότι μαζί με τους φοιτητές, των οποίων οι κινητοποιήσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη Γαλλία, βρίσκονται σε απεργία και οι σιδηροδρομικοί για την κατάργηση του μόνιμου χαρακτήρα της εργασίας τους, αποτελώντας τον πιο επικίνδυνο παράγοντα για την κυβέρνηση. Μετά τις αρχικές και ιδιαιτέρως επιτυχημένες, διήμερες ανά εβδομάδα απεργίες, πολλοί πυρήνες εργαζομένων συζητάνε την κλιμάκωση του αγώνα, κάτι που απειλεί να φέρει τα πάνω-κάτω για την κυβέρνηση, ειδικά όταν η τελευταία χάνει διαρκώς στην κοινή γνώμη, μην μπορώντας να υποστηρίξει τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα περί «τεμπέληδων υπαλλήλων», «κράτους Λεβιάθαν» κ.λ.π.

H κυβέρνηση των επαγγελματιών τεχνοκρατών-φαρσέρ, με αρχηγό τον σύγχρονο Βοναπάρτη Μακρόν, τιμά την επέτειο από τον Μάη του ’68  με εκκενώσεις πανεπιστημίων και αστυνομικές επιχειρήσεων όπως της ZAD. Κινδυνεύει να επιβεβαιώσει, όμως, την έτερη ρήση του Μαρξ από το ίδιο έργο: Της Ευρώπης που θα αναφωνήσει «έσκαψες καλά γέρο-τυφλοπόντικα», όταν η τσακισμένη από την κρίση εργατική τάξη εμφανιστεί στο προσκήνιο των εξελίξεων…

 

 

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα