Log in

Registration

Συνεχιζόμενη απροκάλυπτη επίθεση εναντίον της μητρότητας

Posted: April 9, 2018 / in: Κοινωνια / Comments Off on Συνεχιζόμενη απροκάλυπτη επίθεση εναντίον της μητρότητας

Κυριάκος Νασόπουλος

Νέα απόλυση εγκύου στο Περιστέρι

Διαστάσεις …επιδημίας λαμβάνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα περιστατικά απόλυσης εγκύων από την εργασία τους, μόνο και μόνο επειδή θέλησαν να τεκνοποιήσουν. Βέβαια, για να μιλήσουμε σοβαρά, ούτε περί κάποιας επιδημίας πρόκειται, ούτε περί τυχαίων γεγονότων. Αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα της πλήρους αποθράσυνσης των εργοδοτών, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να ελεγχθούν από πουθενά. Και πώς να μην αισθάνονται έτσι, μετά και τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες τους «δικαιώνουν». Τόσο του ευρωδικαστηρίου που έκρινε νόμιμες τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, όσο και αυτής στα Χανιά που πήρε το μέρος της εργοδοσίας όταν απέλυσε έγκυο εργαζόμενη.

Τελευταίο θύμα της απροκάλυπτης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει από κοινού ΕΕ, κυβέρνηση, κράτος και αφεντικά εναντίον της μητρότητας, είναι μια έγκυος εργαζόμενη σε αρτοζαχαροπλαστείο του Περιστερίου. Η εργαζόμενη, η οποία δουλεύει στη συγκεκριμένη επιχείρηση από τον Οκτώβριο του 2017, πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε στον εργοδότη της ότι είναι έγκυος. Από εκείνη την στιγμή και μετά, η στάση του εργοδότη άλλαξε και με συνεχείς απειλές και προσβολές προσπάθησε να την εξαναγκάσει σε παραίτηση.

Επιχείρησε, επίσης, να της επιβάλει παράνομα άλλη θέση εργασίας, διαφορετική από αυτή με την οποία είχε προσληφθεί και αναφέρονταν στη σύμβαση της, επιχειρώντας να την καταπονήσει σωματικά, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση της. Τελικά και ενώ η εργαζόμενη βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, έστειλε εξωδίκως την πρόθεση του να την απολύσει «για σπουδαίο λόγο», θεωρώντας ότι εκτελούσε πλημμελώς τα καθήκοντα της. Παράλληλα, της ζητούσε να προσέλθει στις 2/4 για να υπογράψει την απόλυση της. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν της είχε γίνει καμία τέτοια σχετική παρατήρηση από το αφεντικό της. Αλλά, όλως τυχαίως, αυτό ξεκίνησε αφότου η εργαζόμενη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της.

Το πρωί της Τρίτης 3/4, πραγματοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας Περιστερίου η πρώτη τριμερής συνάντηση. Έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι από αρκετούς χώρους δουλειάς, οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν την αμέριστη αλληλεγγύη τους προς την απολυμένη έγκυο και να ζητήσουν παράλληλα την άμεση επαναπρόσληψή της. Τελικώς, η υπόθεση πήρε αναβολή για τις 18 Απρίλη, οπότε και πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας Περιστερίου. Πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικές λέσχες και εργατικά σχήματα ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν καμία απόλυση εγκύου.

«Αυτή η απόλυση δεν θα περάσει. Η προστασία της μητρότητας είναι βασικό δικαίωμα. Κανένας εργαζόμενος δε θα μείνει μόνος του απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας», αναφέρει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό «Λάντζα».

 

Tags:

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα