Log in

Registration

Οχι σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ – συνασπισμό κομμάτων

Posted: April 3, 2018 / in: 4η συνδιάσκεψη ανταρσυα, Διαλογος / Comments Off on Οχι σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ – συνασπισμό κομμάτων

 Κώστας Ασαλουμίδης, Σπύρος Κωνσταντινίδης, Στέφανος Πράσσος

μέλη ΟΒ Δυτ. Μακεδονίας του ΝΑΡ

  

Ανάγκη για έκτακτες συνεδριάσεις των ΟΒ του ΝΑΡ και της νΚΑ

 

Στην πορεία προς τη 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπήκαν από τη ζωή νέα ζητήματα για τα οποία έδιναν ορισμένες κατευθύνσεις οι αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου, αλλά η συγκεκριμένη εφαρμογή τους απαιτούσε συζήτηση σε βάθος σε όλη την κλίμακα των οργανώσεων του ΝΑΡ και της νΚΑ.

 

Έτσι, με αφορμή το Μακεδονικό, έχουμε μια υποχώρηση του ΝΑΡ σε ένα γνωστό δήθεν «διεθνισμό». Πουθενά δεν μιλάμε για μια συμφωνία μεταξύ των λαών της πΓΔ Μακεδονίας και της Ελλάδας για το όνομα, που θα σέβεται ταυτόχρονα τον «αυτοπροσδιορισμό» των σλαβομακεδόνων και των ελλήνων του ιστορικού χώρου της Μακεδονίας, έξω από την κηδεμονία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ενάντια στις αστικές τάξεις και των δυο χωρών.

 

Είχαμε και μια υποχώρηση στον εργατισμό και κινηματισμό, με το πρωτοσέλιδο του Πριν της 11ης Μαρτίου («Ο δικός μας πόλεμος γίνεται εδώ!»). Κι αυτό τη στιγμή που εκδηλωνόταν η κλιμάκωση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού με τον εμβολισμό ελληνικού πλοίου και τη σύλληψη των δυο στρατιωτικών από το καθεστώς Ερντογάν. Δηλαδή υποβαθμίζεται ο αντιιμπεριαλισμός και η απειλή του πολέμου στο όνομα του «κοινωνικού πολέμου των τάξεων».

 

Ταυτόχρονα, προκαταλαμβάνοντας την απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην επιστολή της ΛΑΕ (που για τους δικούς της, όχι συνεπείς λόγους, ανταποκρίθηκε επιτέλους στο κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), με σειρά άρθρων στελεχών του ΝΑΡ, υπονομεύτηκε η μετωπική πολιτική. Για την κοινή δράση είναι αναγκαίος ο διάλογος και όχι οι κακίες με τα άλλα ρεύματα της Αριστεράς. Η απάντηση των καθοδηγητικών οργάνων του ΝΑΡ δείχνει προκατασκευασμένο και αδικαιολόγητο αρνητισμό, που επιλέγει εκ των προτέρων με ποιον δεν θα συμμαχήσουμε, ανεξάρτητα από το αναγκαίο πρόγραμμα πάλης και τις ανάγκες του κινήματος και τι μετατοπίσεις κάνουν. Αντί να χαιρόμαστε για τις θετικές μετατοπίσεις, ας είναι και μικρές, πρέπει να τους λέμε και οπορτουνιστές; Έτσι όμως, μένει στα λόγια και φαίνεται ψεύτικη και η διατυπωμένη απόφαση του Συνεδρίου για «κοινή δράση» και με τη ΛΑΕ.

 

Το κορυφαίο απ’ όλα είναι η αλλαγή της θέσης του ΝΑΡ για το σύστημα εκλογής στη Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το σύστημα εκλογής από μόνο του δεν είναι πανάκεια για τα πολιτικά προβλήματα. Αυτό το ξέρουν όλοι, δεν είναι ανάγκη να το παπαγαλίζουμε. Το σύστημα εκλογής είναι σαν βασικός σπόνδυλος στο οργανωτικό πλαίσιο του μετώπου, είναι κομμάτι του οργανωτικού πολιτισμού, για τις σχέσεις ανάμεσα στις δυνάμεις και τα μέλη του, οργανωμένα και ανένταχτα. Είναι και ένα δείγμα για την αντίληψη κάθε ρεύματος για το ποια είναι η σχέση μεταξύ κόμματος και μετώπου. Δεν είναι απλώς ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι και ένα στρατηγικό ζήτημα.

 

Η υποχώρηση των καθοδηγητικών οργάνων του ΝΑΡ στα κομματικά ψηφοδέλτια που περιχαρακώνουν όλους και διώχνουν τους ανένταχτους είναι στρατηγική υποχώρηση στην κομματοκεντρική οπτική για το μέτωπο. Η απλή αναλογική, από ανώτατο στάδιο της αστικής δημοκρατίας, θεωρείται τώρα, κάτι σαν ανώτατο στάδιο της εργατικής δημοκρατίας! Αντίς να βαθύνουμε στο σύστημα της ενιαίας εκλογικής λίστας των συντρόφων μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με μεγαλύτερα όργανα και μικρότερη σταυροδοσία, καταργούμε την ενιαία λίστα βοηθάμε για το μεγαλύτερο κατακερματισμό στην εσωτερική ζωή του μετώπου. Έτσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ – συντονισμός κομμάτων και στενεύει ο δρόμος για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ενιαίο αντικαπιταλιστικό μέτωπο των μελών και των οργανώσεών της. Η υποχώρηση αυτή εάν περάσει, θα έχει αργά ή γρήγορα, πολύ αρνητικά αποτελέσματα και για το ΝΑΡ και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Η σημαντική αυτή αλλαγή δεν τέθηκε στο 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ. Αλλά δεν τέθηκε και καθαρά ούτε στις μέχρι τώρα συνελεύσεις των ΟΒ. Έστω και τώρα δεν είναι αργά. Ζητάμε την πανελλαδική σύγκληση ενός γύρου έκτακτων συνελεύσεων όλων των ΟΒ του ΝΑΡ και της νΚΑ για τα παραπάνω, ειδικά να τοποθετηθούν και να αποφασίσουν με ψήφο εάν το ΝΑΡ θα υποστηρίξει στη Συνδιάσκεψη πιο δημοκρατική και αναλογική ενιαία λίστα εκλογής ή τις λίστες κομματικής περιχαράκωσης.

 

ΥΓ. Δυστυχώς, η απάντηση που λάβαμε από το Γραφείο ούτε καν αναφέρεται στο αίτημά μας για έκτακτη πανελλαδική σύγκληση των ΟΒ.

 

Σημείωση

Από το Γραφείο της Π.Ε. του ΝΑΡ διευκρινίζεται πως το ζήτημα του τρόπου εκλογής έχει τεθεί προς συζήτηση στις οργανώσεις από το Φλεβάρη κιόλας. Επίσης, έτσι κι αλλιώς, οι ΟΒ ΝΑΡ και νΚΑ συνεδριάζουν αυτή την περίοδο συζητώντας και για την επιτυχημένη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

 

 

Tags: , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα