Log in

Registration

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές διαδήλωσαν για το δικαίωμα στην εργασία

Posted: April 1, 2018 / in: Εργαζομενοι, Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Εκπαιδευτικοί και φοιτητές διαδήλωσαν για το δικαίωμα στην εργασία

της Σταυρούλας Δομούζη

ΜΑΤ και χημικά η κυβερνητική απάντηση στο αίτημα για δουλειά

 

Ακολούθησε πανελλαδική συνέλευση αγώνα για οριζόντιο συντονισμό συλλόγων, προς νέα κινητοποίηση με συμβασιούχους

 

Διέψευσε τις Κασσάνδρες το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Μάρτη στην Αθήνα, ξεπερνώντας σε μαζικότητα και παλμό τις προηγούμενες κινητοποιήσεις που έγιναν στο Υπουργείο Παιδείας (στις 2/3, 9/3 και 16/3). Πάνω από 3.000 αναπληρωτές, μόνιμοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές διαδήλωσαν στον κέντρο της πόλης, αποδεικνύοντας την προωθητική αξία της αγωνιστικής συμπόρευσης του εκπαιδευτικού και φοιτητικού κινήματος. Πορεύτηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου απαιτώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο, για την ανατροπή του εκπαιδευτικού Μνημόνιου κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ και του νόμου Γαβρόγλου στα ΑΕΙ.

Από νωρίς, τα Προπύλαια πλημμύρισαν με τα πανό των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων, των συλλογικοτήτων των αναπληρωτών και των φοιτητικών συλλόγων. Ιδιαίτερα μαζικά τα φοιτητικά μπλοκ καθώς και των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ από την Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα. Την τελευταία μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα αναπληρωτές από όλη τη χώρα έκλεισαν τα σχολεία τους και συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με κεντρικό αίτημα τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς εδώ και τώρα με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, για τα ίσα δικαιώματα των αναπληρωτών με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Η μαχητική και δυναμική πορεία στην Αθήνα έδωσε σαφές μήνυμα αγώνα προς τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους ενάντια στην επισφάλεια, την εργασιακή περιπλάνηση, την απαξίωση των πτυχίων, την ανεργία και τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Σείστηκε η Σταδίου από τα συνθήματα: «Σταθερή δουλειά για όλο τον λαό/Όχι μόνο στον εκπαιδευτικό», «Μισή δουλειά, Μισή ζωή/Η αδιοριστία θα ανατραπεί. Ενώ οι εξελίξεις με τους εξοπλισμούς και τους κινδύνους πολεμικών επεισοδίων χρωμάτισαν τα συνθήματα: «Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Η πορεία κατέληξε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να συναντήσει τις αντιπροσωπείες των διαδηλωτών. Στη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και Βασιλίσσης Σοφίας, τα ΜΑΤ είχαν στήσει κλούβες με σκοπό να εμποδίσουν την πορεία να φτάσει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέταξε τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στο εκπαιδευτικό κίνημα και τα δίκαια αιτήματα των ελαστικά εργαζόμενων και των φοιτητών. Κλούβες, ξύλο και χημικά ήταν η απάντηση στη μαχητική και δυναμική προσπάθεια να σπάσει ο αστυνομικός κλοιός. «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία, ίδια τα μνημόνια και η τρομοκρατία», βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές που παρέμειναν συγκεντρωμένοι παρά τα χημικά και την καταστολή.

Στη συνέχεια οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί κατευθύνθηκαν συντεταγμένα με πορεία στο Παιδαγωγικό στη Ναβαρίνου, όπου και πραγματοποίησαν την 3η κατά σειρά κοινή πανελλαδική συνέλευση αγώνα, μετά τις δύο που είχαν γίνει στο κατειλημμένο αμφιθέατρο του υπουργείου Παιδείας. Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα των αναπληρωτών, των πρωτοβάθμιων σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων. Μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία από τους χώρους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων. Η μαζικότατη συνέλευση έκρινε αναγκαία την κλιμάκωση του κοινού αγώνα για σταθερή εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, για όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία η συγκρότηση πανεκπαιδευτικού μετώπου και ο οριζόντιος συντονισμός των συλλόγων, με πρώτο σταθμό την κινητοποίηση στις 25 Απριλίου μαζί με όλους τους συμβασιούχους.

 

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα