X

Το χρονικό του σκανδάλου του ΛΕΠΕΤΕ

Δαμιανός Τσίγκανος, αναπλ. μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ

Από τη στιγμή που η διοίκηση της Εθνικής υλοποίησε το τελεσίγραφο για τη διακοπή πληρωμής της επικουρικής παροχής στους συνταξιούχους της,  πέρυσι το Νοέμβριο, με τις πλάτες της κυβερνησης και την αδράνεια των ηγεσιών των Συλλόγων, εν ενεργεία και συνταξιούχων, φάνηκε απαραίτητη η δημιουργία της Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Εργαζόμενων και  Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.  Από την πρώτη στιγμή ζήτησε να τοποθετηθούν όλοι οι συνάδελφοι ισότιμα με σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις για το πώς θα κλιμακώσουμε τις δράσεις μας και πως θα καταφέρουμε να έχουμε αποτέλεσμα.

Η επίθεση αυτή υλοποιήθηκε τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο  και τη σημερινή. Στηρίζεται από όλο το πολιτικό κατεστημένο και τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Στόχο έχει, να μειώσει ακόμα και να απαλλάξει τους εργοδότες από δαπάνες για  την ασφάλιση των εργαζόμενων και τη συρρίκνωση των συντάξεων,  με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ειδικότερα από το 2005, προκειμένου να γλυτώσει η Τράπεζα εργοδοτικές εισφορές, οι νεοπροσλαμβανόμενοι ασφαλίζονται στο επικουρικό του ΙΚΑ. Με μια σειρά άλλων μεθοδεύσεων (εθελούσιες, bonus  & παροχές  χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, ελαστικές σχέσεις εργασίας, δάνειο για αγορά μετοχών της κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013) η Εθνική  υπέσκαψε τη βιωσιμότητα του ΛΕΠΕΤΕ.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των συλλόγων μπήκαν σε διάλογο με τη διοίκηση της τράπεζας  παρά τη μη καταβολή των οφειλόμενων.   Τα αποτελέσματα του «διαλόγου» είναι μηδενικά. Οι συνάδελφοι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει επικουρική εδώ και 5 μήνες, ενώ η διοίκηση με αδιάλλακτη στάση επιμένει στην αρχική της πρόταση: ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ, δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, άρνηση ένταξης των συναδέλφων μετά το 2005, άρνηση να ανοίξει ο Λογαριασμός Επικούρησης.

Οι παρεμβάσεις της  Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα ξεκίνησαν πέρυσι στο περίπτερο της ΕΤΕ στο Μαραθώνιο της Αθήνας, συνεχίστηκαν με δεκάδες συγκεντρώσεις  εντός και εκτός καταστημάτων & στα δικαστήρια, με απεργιακή φρουρά στην απεργία του Δεκεμβρίου, με πικετοφορίες, ανακοινώσεις για ενημέρωση του κόσμου, παρέμβαση στον πρόσφατο ημιμαραθώνιο της Αθήνας και συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Μέρα της γυναίκας έξω από τη φιέστα της τράπεζας στο Ιστορικό αρχείο. Εκεί όπου η  διοίκηση με τη συνδρομή της αστυνομίας απαγόρευσε την είσοδο των γυναικών στην εκδήλωση που η είσοδος ήταν υποτίθεται ελεύθερη…

Η δύναμη βρίσκεται στην κοινή πάλη. Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση από κυβέρνηση, τράπεζες και πρόθυμους συνδικαλιστές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την Τετάρτη 28/3/2018 προγραμματίζεται απεργιακή συγκέντρωση στο Κεντρικό Κατάστημα της Εθνικής στις 9:00 το πρωί, την ώρα που συνεδριάζει το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα εργαζόμενων και συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, για να συζητηθεί πως έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις με την επίθεση στο ΛΕΠΕΤΕ και για τις επόμενες κινήσεις των εργαζομένων.

Η σύσκεψη θα γίνει στο χώρο της μεγάλης αίθουσας του ΣΣΕΤΕ (Δραγατσανίου 8, 6ος όροφος) μετά το τέλος της συγκέντρωσης στο Κεντρικό, με αργότερη ώρα έναρξης στις 12 το μεσημέρι.

 

prin :