Log in

Registration

Απέναντι στη διπλή εκμετάλλευση των γυναικών να προτάξουμε τη διπλή απελευθέρωση

Posted: March 14, 2018 / in: Γυναικείο ζήτημα / Comments Off on Απέναντι στη διπλή εκμετάλλευση των γυναικών να προτάξουμε τη διπλή απελευθέρωση

Βρίσκεται μαζί σας η φωνή του καθημερινού αγώνα για τη χειραφέτηση της γυναίκας, την απελευθέρωση όλων από τα καταπιεστικά δεσμά του καπιταλισμού και της πατριαρχίας. Με το μυαλό μας εδώ και την καρδιά μας στην Τσιάπας, ευχόμαστε καλή αντάμωση στον αγώνα για τη γυναικεία απελευθέρωση!

 

Από το μήνυμα του ΝΑΡ στο EZLN για τη διεθνή συγκέντρωση αγωνιζόμενων γυναικών

 

Επιτροπή ΝΑΡ για το έμφυλο

 

 

Η κρίση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού επέτεινε τη διπλή εκμετάλλευση των γυναικών της τάξης μας. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή του κεφαλαίου, παρατηρούμε τη συστηματική μείωση των μισθών, την αύξηση της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας, την ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τον πολλαπλασιασμό των απολύσεων εγκύων. Η καπιταλιστική κρίση και η ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής συνοδεύεται από αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, της έμφυλης λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής βίας και των γυναικοκτονιών.

 

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερες γυναίκες μιλούν, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ταχύτατη μετάδοση της πληροφορίας, με αποτέλεσμα ο λόγος τους να φτάνει σε όλο τον κόσμο. Καταγγέλονται περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε χώρους εργασίας, απολύσεις λόγω εμφάνισης ή εγκυμοσύνης, μη πρόσληψης για λόγους φύλου ή/και καταγωγής. Την ίδια δε στιγμή, πέρα από την εκμετάλλευση της εργασίας για την αποκόμιση υπεραξίας, οι γυναίκες βιώνουν και την εκμετάλλευση και διάκριση λόγω φύλου.

 

Στη διπλή αυτή εκμετάλλευση οφείλουμε να προτάξουμε τη διπλή απελευθέρωση, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που ενσωματώνει πατριαρχικές αντιλήψεις, τις αξιοποιεί και τις εντείνει, με στόχο τη διάσπαση της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων για τη διατήρηση της κυριαρχίας του. Να αντιπαραβάλουμε την κατάργηση των ταξικών και κάθε είδους ανισοτήτων και την κοινωνική χειραφέτηση.

 

Ένα σύγχρονο απελευθερωτικό ταξικό κίνημα θα διαχωρίζεται τόσο από αστικά ιδεολογήματα που προωθούν ένα σύγχρονο «φιλελεύθερο» ατομικισμό όσο και από την υποτίμηση πολλών ρευμάτων κομμουνιστικής αναφοράς, που βλέπουν το γυναικείο ζήτημα και το ζήτημα της έμφυλης καταπίεσης ως κάτι που δεν αφορά το πεδίο της ταξικής αντιπαράθεσης. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα μάχιμο αντικαπιταλιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων ενάντια σε κάθε καταπίεση, φύλου, φυλής και τάξης.

 

Ένα τέτοιο σύγχρονο απελευθερωτικό πρόγραμμα πάλης δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει αιτήματα για την

 

  • Κατάργηση των μισθολογικών ανισοτήτων λόγω φυλής ή φύλου. Αξιοπρεπείς μισθούς για όλους και όλες
  • Υπεράσπιση της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, ώστε να μην γίνονται αιτία μη πρόσληψης γυναικών, απόλυσης αλλά και αναγκαστικής αποδοχής εργασίας με ελαστικές σχέσεις, χωρίς συμβάσεις και με μικρότερα μεροκάματα.
  • Άδειες ανατροφής παιδιών και στους δύο γονείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγεία
  • Πάλη ενάντια σε κάθε αντίληψη περί κατωτερότητας της γυναίκας, σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής, από την εργασία, την εκπαίδευση, την οικογένεια μέχρι τη σχέση των φύλων. Υπεράσπιση και διεύρυνση κάθε δομής κοινωνικού κράτους που απελευθερώνει τη γυναίκα από βάρη και δεσμά στην εργασία και στην οικογένεια. Θετική διάκριση υπέρ των γυναικών στις συνθήκες εργασίας, στον χρόνο δουλειάς, στη συνταξιοδότηση.
  • Όχι στην εμπορευματοποίηση και τη θεαματοποίηση των γυναικών με το πλασάρισμα του γυναικείου κορμιού σαν εμπόρευμα. Πάλη ενάντια στα κυκλώματα traficking και σωματεμπορίας.
  • Καμία διάκριση σε βάρος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στηρίζουμε τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο πλαίσιο της πάλης για μια ριζικά διαφορετική κοινωνία, όπου καμιά κοινωνική ομάδα δεν θα υφίσταται καταπίεση και εκμετάλλευση.

 

Αυτό το πλαίσιο πάλης πρέπει να αγκαλιαστεί και να γίνει υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος, όλων των αγωνιστών και των αγωνιστριών που παλεύουν για την απελευθέρωση από τα δεσμά του ευρωσφαγείου, των μνημονίων και των κυβερνήσεων, που παλεύουν ενάντια στην εκμετάλλευση. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική κοινωνική απελευθέρωση και χειραφέτηση, αν αυτή δεν συμπεριλαμβάνει τις γυναίκες.

 

Tags:

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα