Log in

Registration

Ξεσηκωμός κατά πλειστηριασμών

Posted: February 21, 2018 / in: Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Ξεσηκωμός κατά πλειστηριασμών

– Δημήτρης Σταμούλης

ΜΑΥΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΙΑ «E-AUCTION»

Τετάρτη συγκεντρώσεις σε Αθήνα, πλατεία Κοραή (6 μ.μ.)

και Θεσσαλονίκη, άγαλμα Βενιζέλου (12.30 μ.μ.)

 

Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει το σχέδιο κυβέρνησης, τραπεζιτών και δανειστών για την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και κατάσχεσης του εργατικού μόχθου μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η Έκθεση Συμμόρφωσης της ΕΕ για την τρίτη αξιολόγηση προβλέπει 1.000 πλειστηριασμούς ανά μήνα από τον Μάρτιο και μετά και 2.000 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018, με στόχο τους 40.000 ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Και όπως δείχνουν τραπεζίτες και κυβέρνηση, θα επιχειρήσουν αυτό το επαίσχυντο μέτρο να το περάσουν πάση θυσία, προτάσσοντας ξανά το «παραμύθι» των «στρατηγικών κακοπληρωτών» και των «εχόντων που δεν πληρώνουν». Παρότι, ως γνωστόν, αυτοί στο τέλος θα είναι οι μόνοι που θα ξεφύγουν. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόεδρος των Ελλήνων τραπεζιτών, Ν. Καραμούζης, χαρακτήρισε τους πλειστηριασμούς δήθεν «έσχατο μέσο», ενώ επανέλαβε την «θεωρία» που αναπαράγει τον κοινωνικό εμφύλιο, ότι αυτοί που δεν πληρώνουν «δεν πρέπει να επιρρίπτουν το βάρος των δικών τους δανείων στους φορολογούμενους, στους συνεπείς δανειζόμενους, στους καταθέτες και στους λοιπούς πολίτες».

Η κυβέρνηση, από τη μεριά της, ως πιστό «σκυλάκι» των ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, κάνει τα πάντα για είναι όλα έτοιμα στις 21 Φεβρουαρίου, ημέρα όπου όλοι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά. Με ταχείς ρυθμούς μεταφέρονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στα ειρηνοδικεία. Ήδη έχουν μεταπέσει στο σύστημα 1.517 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες. Την ίδια ώρα, η εφορία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε 17.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών για 73.000 φορολογουμένους σε πρώτη φάση, καθώς από 1η Μαΐου στην αρένα του e-auction θα μπουν οφειλέτες ακόμα και για χρέη 500 ευρώ στο Δημόσιο.

Κρίσιμη παράμετρο για την κυβέρνηση και τους δανειστές αποτελεί η διασφάλιση ότι ακόμα και ένας συμβολαιογράφος να δηλώσει κώλυμα, τίποτα δεν θα σταματά τη διαδικασία. Έτσι, όλοι οι πλειστηριασμοί που ενδεχομένως θα μπλοκάρονται στην περιφέρεια της χώρας, θα διενεργούνται στην Αθήνα, καθώς μέσω τροποποίησης που πέρασε τον Ιανουάριο με το πολυνομοσχέδιο, η πιστοποίηση των συμβολαιογράφων όλης της χώρας θα γίνεται στον συμβολαιογραφικό σύλλογο της Αθήνας, ενώ το όνομα του συμβολαιογράφου που θα διενεργεί τον πλειστηριασμό δεν θα αναρτάται.

Το έργο της κυβέρνησης δεν θα είναι ωστόσο εύκολο καθώς εντείνονται οι προετοιμασίες του κινήματος σε πανελλαδική κλίμακα για αποφασιστική απάντηση στα νέα μέτρα. Ήδη κυκλοφορεί κείμενο υπογραφών με αιτήματα όπως την πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, διαγραφή χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τράπεζες, κράτος, δήμους και ταμεία, κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και του ιδιώνυμου και σταμάτημα των διωγμών κατά του κινήματος.

Την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται μεγάλη διαδήλωση την Τετάρτη 21/2 στην Αθήνα, στις 6 μ.μ. (προσυγκέντρωση Κοραή και πορεία στη Βουλή), όπου καλούν μεταξύ άλλων ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής και η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας θα οργανωθούν δράσεις σε εφορίες και τράπεζες πολλών γειτονιών. Στη συγκέντρωση καλεί και η ΑΔΕΔΥ. Επίσης, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, στη Θεσσαλονίκη ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων καλεί σε συγκέντρωση, στις 12.30 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα