Log in

Registration

Σχόλια στο ημιφως (11.02)

Posted: February 11, 2018 / in: Σχολια στο ημιφως / Comments Off on Σχόλια στο ημιφως (11.02)

(Σκίτσο Βασίλης Παπαγεωργίου)

Στην Ελλάδα δικάζουν τους μάρτυρες

 

Μια ολόκληρη εκστρατεία στοχοποίησης, τρομοκρατίας και υπονόμευσης της αξιοπιστίας των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis ξεδιπλώθηκε την εβδομάδα που πέρασε. Μέσα σε μια μέρα οι «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» βαφτίστηκαν «κουκουλοφόροι» και μάλιστα από τους εκπροσώπους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που, όταν ήταν κυβέρνηση, είχαν ψηφίσει τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων. Το κύριο ζήτημα δεν είναι αν οι μάρτυρες αυτοί πρέπει να κρατήσουν την ανωνυμία τους (με τα ΜΜΕ της διαπλοκής να έχουν ήδη αποκαλύψει την ταυτότητα μάρτυρα), αλλά αν είναι αλήθεια τα όσα καταθέτουν. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2015, η πρώην γραμματέας του Χριστοφοράκου έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού έξω από το σπίτι της, ενώ βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας!

 

Στα ύψη η κερδοφορία, στα τάρταρα οι μισθοί

Μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας τους παρουσίασαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Icap Group. Οι εταιρείες κατάφεραν να πετύχουν αξιοσημείωτες επιδόσεις στην κερδοφορία τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ η αύξηση στον Κύκλο Εργασιών είναι μικρή (3%), η καθίζηση του εργατικού κόστους, η μείωση προσωπικού, η έκρηξη της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας και η κατάργηση επιδομάτων οδήγησαν τα λειτουργικά κέρδη να αυξηθούν κατά 46%. Η πιο εντυπωσιακή άνοδος σημειώθηκε στο τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών, καθώς το 2016 καταγράφηκαν κέρδη προ φόρου ύψους 3,8 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 72%. Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2017 για τις μεγάλες εταιρείες.

 

Άδειος ο «επενδυτικός παράδεισος»

Παρά την αύξηση των κερδών και την προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι η δοκιμαστική και τσουχτερή έξοδος στις αγορές δείχνει «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο — σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διεθνού δικτύου PwC. Όπως φαίνεται, παρά το «παζάρι τιμών», οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν το 2017 μόλις 5,5 δις ευρώ. Η PwC επισημαίνει την αναιμική ανάπτυξη και για το 2018, την περιορισμένη ρευστότητα, την πίεση του διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς και τη στασιμότητα των καταθέσεων.

 

 

Υποψηφιότητα Πατούλη για δημαρχία

Χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας. Υποστηρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα χρίσματα των κομμάτων αλλά συμπληρώνει, «όταν υπάρχουν κομματικοί σχηματισμοί που μπορούν να με στηρίξουν είναι αποδεκτοί και μεγάλη μου τιμή». Ο Γ. Πατούλης δεν έχασε την ευκαιρία, την περασμένη Κυριακή, να μπει στην πρώτη γραμμή των μακεδονομάχων στο εθνικιστικό συλλαλητήριο: «Είμαστε νοικοκυραίοι πατριώτες και όχι μπαχαλάκηδες, ακραίοι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ας σημειωθεί ότι ο Πατούλης είχε αναλάβει κομβικό ρόλο και στην αποτυχημένη εκστρατεία υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα και μάλιστα «προειδοποιούσε», ψευδόμενος, τους κατοίκους του Μαρουσίου ότι αν επικρατήσει το «Όχι», θα κοπεί η βοήθεια στο σπίτι και οι δωρεάν παιδικοί σταθμοί!

Τρομολαγνεία με αφορμή μια άδεια

Πρώτο θέμα η τηλεόραση του Σκάι την Πέμπτη είχε όχι τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Novartis ή τη λεγόμενη «έξοδο στις αγορές» αλλά τη νέα έξοδο του ισοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα με 48ωρη άδεια! Οι ΗΠΑ, σε νέα τους προκλητική παρέμβαση, καταδίκασαν τη χορήγηση άδειας, παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως νόμιμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε ευκαιρία να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και να ποντάρει πάλι στο τρίπτυχο ησυχία, τάξη και ασφάλεια, λέγοντας ότι όταν εκλεγεί, πρώτη του κίνηση θα είναι η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Την ίδια ώρα, κανείς από όλους αυτούς τους υποκριτές δεν ενοχλείται που ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Παύλου Φύσσα είναι εδώ και δύο χρόνια εκτός φυλακής.

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα