X

Πυρπόληση Libertatia: Όταν η ΕΛΑΣ καλύπτει τους φασίστες…

(Κεντρική φωτό από αντιφασιστική συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Βιέννη)

Φασίστες που περνούν μπροστά από την αστυνομία καταστρέφουν και πυρπολούν κτίρια. Όχι, δεν συνέβη (μόνο) στην Ουκρανία το 2014 αλλά στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 21 Ιανουαρίου.

Το διατηρητέο κτίριο στο οποίο λειτουργούσε η κατάληψη Libertatia τυλίχτηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς. Τα εκατοντάδες βιβλία του έγιναν στάχτη. Αν βρίσκονταν μέσα άνθρωποι, θα είχαμε νεκρούς. Λίγες ώρες πριν, στην κατάληψη «Σχολείο», η περιφρούρηση αμύνθηκε απέναντι στους φασίστες και έσβησε την εστία φωτιάς. Το μακελειό αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, όταν οι φασίστες πέρασαν μέσα από την πιο αστυνομοκρατούμενη πόλη της χώρας, κυριολεκτικά, έτοιμοι για πόλεμο και επιτέθηκαν στην αντιεθνικιστική συγκέντρωση της Καμάρας. Οι φωτογραφίες δείχνουν τους αστυνομικούς να τους χαϊδεύουν στοργικά, ενώ αυτοί πετούν πέτρες και κραδαίνουν σιδερόβεργες…

Η κατάληψη Libertatia εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Καθόλη τη διάρκεια της επίθεσης, έξω από την κατάληψη βρίσκονταν τόσο ασφαλίτες όσο και κλούβα των ΜΑΤ, σταθμευμένη παραδίπλα, οι οποίοι και κάλυπταν την επίθεση χωρίς να παρέμβουν». Ήταν μια ανακοίνωση που δεν διαψεύσθηκε από την Ελληνική Αστυνομία… Επίσης, δημοσιεύτηκαν βίντεο που δείχνουν τα ΜΑΤ να παρακολουθούν τους νεοναζί και ενίοτε να τους παρέχουν προστασία κατά τη διάρκεια της πρώτης τους επίθεσης στην κατάληψη «Σχολείο».

Το κτίριο της Libertatia, χτισμένο το 1899, ήταν ένα υπέροχο οικοδόμημα που επέζησε των ναζί. Κάηκε την Κυριακή από τα εγγόνια τους. Η Ελληνική Αστυνομία απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι όταν πρόκειται για ένοπλους φασίστες, έχει πάντα ένα έντονο πρόβλημα παρατηρητικότητας και αντίδρασης.

Τα ΜΑΤ συνέλαβαν τους διαδηλωτές

Περισσότεροι από 2.500 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από την κατάληψη Libertatia, λιγότερο από 24 ώρες μετά τον εμπρησμό της. Όση πυγμή έλειπε από την αστυνομία την προηγούμενη μέρα κατά την άσκηση της φασιστικής βίας, τόση επιθετικότητα έδειξε απέναντι στην αντιφασιστική διαδήλωση.
Το άγριο τοπίο του καμένου κτιρίου και το τσουχτερό κρύο δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν τον παλμό της διαδήλωσης, η οποία βλέποντας την ασφυκτική παρουσία των ΜΑΤ φώναζε όλη την ώρα «προσοχή προσοχή, χρυσαυγίτες με στολή», αναδεικνύοντας έτσι τις ευθύνες της αστυνομίας. Υπήρξαν και πολλά συνθήματα ενάντια στα μεγάλα κανάλια για τον τρόπο που κάλυψαν το θέμα.

Η αστυνομία έκοψε τον δρόμο στην πορεία και επιτέθηκε βάναυσα, κάνοντας χρήση χημικών και προχωρώντας σε πέντε συλλήψεις. Υπήρξαν τραυματίες που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από τα δακρυγόνα, ενώ οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν για εφτά πλημμελήματα και ένα κακούργημα. Πέρασαν τέσσερις μέρες ως κρατούμενοι, περιμένοντας να περάσουν από ανάκριση με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και μιας πιθανής προφυλάκισης.

Την Παρασκευή, στα δικαστήρια, έγινε μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες. Οι διαδηλωτές παρέμειναν εκεί για περισσότερες από πέντε ώρες απαιτώντας να μην υπάρξει προφυλάκιση. Στη συνέχεια υποδέχτηκαν την απελευθέρωση των κρατουμένων με συνθήματα και χαμόγελα. Το ρήγμα της Κυριακής παραμένει ανοιχτό…

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως «στην πραγματικότητα, τα τάγματα εφόδου των φασιστών βρήκαν ευκαιρία να βγουν από τις τρύπες τους, παίρνοντας θάρρος από το εθνικιστικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε».

 

N.X

 

 

prin :