Log in

Registration

Ποιοι είναι, τελικά, οι στρατηγοί;

Posted: January 30, 2018 / in: Πρωτοσελιδο / Comments Off on Ποιοι είναι, τελικά, οι στρατηγοί;

Εικόνες από τον φασισμό του 21ου αιώνα στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, ανησυχία ενόψει του συλλαλητηρίου στην Αθήνα

Σε εθνικιστικό πυρετό βρέθηκε η Θεσσαλονίκη με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής. Όλα, βεβαίως, θα ήταν απλώς αποπροσανατολιστικά ή ίσως και λίγο γραφικά με τις εικόνες που είδαμε στον Λευκό Πύργο: Περικεφαλαίες, Κρητικοί που ήρθαν με τα άλογα και φυσικά ο Ψωμιάδης ντυμένος Πόντιος. Θα φαίνονταν αστεία αν δεν βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας εικόνες από τον φασισμό του 21ου αιώνα. Φασίστες που καίνε και καταστρέφουν με τη διακριτική παρακολούθηση των αρχών.

Ο ακροδεξιός πολιτικός τόνος, με φασιστικές προεκτάσεις, σφράγισε τη μακροσκελή ομιλία του απόστρατου στρατηγού Φράγκου. Προγονολατρεία, συνωμοσιολογία, εχθρικές τοποθετήσεις προς γειτονικές χώρες, τετραχιλιετής πολιτισμός, επεκτατικές βλέψεις, ήταν μονάχα μερικά από τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης τοποθέτησης, που κατέληγε στο αίτημα για δημοψήφισμα για το όνομα της γειτονικής χώρας. Ενδιαφέρον είναι ότι και ο ίδιος ο ομιλητής, προσπαθώντας να αλληλεπιδράσει έστω και λίγο με τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου, σε αποστροφές του λόγου του μίλησε για τα «μνημόνιά τους» και ανέφερε ότι «με τα ΤΑΙΠΕΔ και βλακείες τα ξεπουλάνε όλα στους ξένους». Βέβαια, δεν ανέφερε ότι «τα μνημόνιά τους» είναι και δικά του, καθώς έχει διετελέσει υπηρεσιακός υπουργός, ενώ στο δημοψήφισμα του 2015 καλούσε μαχητικά σε ψήφο στο ναι — και ας ζητάει τώρα δημοψήφισμα «για να αντισταθούν οι Έλληνες». Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Φράγκος αναφώνησε «Ζήτω ο Στρατός»! Αυτό, ανεξάρτητα από το αν και κατά πόσο ισχύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την απόταξή του να σχετίζεται με τον σχεδιασμό πραξικοπήματος υπέρ του ευρώ, το 2011, μετά την «παρέλαση του λαού»…

Εντύπωση προκαλούν, επίσης, όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το παρασκήνιο της διοργάνωσης. Ο Βασίλης Μαυροσκάς, μέλος μέχρι προχθές της δημοτικής κίνησης «Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν – Ακομμάτιστοι Πολίτες», η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της «Συντονιστικής Επιτροπής» του συλλαλητηρίου, με ανάρτησή του καταγγέλλει δύο μέλη της επιτροπής για αλαζονική συμπεριφορά, επιβολή του Φράγκου ως ομιλητή και… περίεργες διαδρομές χρηματοδότησης. «Ένα από τα ονόματα που προτάθηκε, αλλά το απορρίψαμε με ψήφους 6-2, ήταν του κ. Φράγκου, για τον οποίο οι δυο προαναφερόμενοι κύριοι έδωσαν σκληρή μάχη να τον επιβάλουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο Ιβάν Σαββίδης, διαμέσου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στήριξε με σαφήνεια το συλλαλητήριο, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συγκεκριμένης μεγάλης εταιρίας η οποία «δεν έχει χρήματα» για να αποδώσει τα δεδουλευμένα μηνών στους εργαζόμενους, βρίσκει όμως τεράστια ποσά για να πετάξει αερόστατο πάνω από το συλλαλητήριο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι συνέχεια θα έχουν οι κινητοποιήσεις «για τη Μακεδονία». Παρασκηνιακά οι διεργασίες είναι έντονες και δείχνουν κινητικότητα στην (ακρο)δεξιά πολυκατοικία, η οποία δεν διστάζει να αφαιρέσει εξουσίες με αντιδημοκρατικό τρόπο από τις υπάρχουσες οργανωτικές επιτροπές. Οι καταγγελίες προϊδεάζουν για το χειρότερο. Άλλωστε, όπως έγραψε και ένα μέλος της οργανωτικής επιτροπής, «το συλλαλητήριο των Αθηνών βρωμάει από πολλές μεριές»…

ΝΤΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2020 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα