Log in

Registration

ΜΜΕ: «Τακτοποίηση» με το βλέμμα στις εκλογές

Posted: January 29, 2018 / in: Κοινωνια, Πισω απο τις καμερες / Comments Off on ΜΜΕ: «Τακτοποίηση» με το βλέμμα στις εκλογές

Ματίνα Παπαχριστούδη

Δεν έχουν σταματημό οι εξαγγελίες και ρυθμίσεις στα μίντια εδώ και μήνες. Την τηλεοπτική τακτοποίηση-τουλάχιστον θεσμικά- μετά δώρου μείωσης τους Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης στους αδειούχους του ΕΣΡ, ακολούθησε με γοργούς ρυθμούς η θεσμική τακτοποίηση του ραδιοφώνου: Εκδόθηκε ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων, έγινε προκήρυξη για ραδιοφωνική Digea, παραχωρείται δορυφορική συχνότητα στην ΕΡΤ, συζητείται η αλλαγή του στάτους στις μετρήσεις ακροαματικότητας, δίνονται υποσχέσεις στα δημοτικά ραδιόφωνα πως δεν θα κλείσουν. Αυτές τις μέρες, επίσης, ο αρμόδιος υπουργός Παππάς συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τους εκδότες για το πακέτο που αφορά στον Τύπο, με μείωση ή κατάργηση ΦΠΑ, απευθείας κρατική ενίσχυση, επιδότηση εισφορών, κ.λ.π. Παράλληλα, δίνονται προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ σε περιφερειακές εφημερίδες και ελέγχεται η κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης του δημοσίου προς τα περιφερειακά ΜΜΕ.

Η έντονη κινητικότητα καταδεικνύει πως η κυβέρνηση, μετά την πρώτη φάση σύγκρουσης με την εγχώρια παραδοσιακή διαπλοκή, επιχειρεί να ξαναστήσει το τοπίο για την επόμενη 10ετία. Θέλει να επιβάλλει τους δικούς της όρους και κριτήρια, έχοντας ως σκοπό τον έλεγχο των Μέσων και των ανθρώπων τους. Στην παρούσα φάση, τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τα εγχώρια ΜΜΕ, ελεγχόμενα από τραπεζικό κεφάλαιο, ταυτίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους με τα συμφέροντα του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Τα αντιπολιτευόμενα μίντια, εξάλλου, προκαλούν πολιτικούς καβγάδες μόνο σε ζητήματα εικόνας και τακτικής και όχι για την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης.

Η επιχείρηση τακτοποίησης του μιντιακού τοπίου είναι άρρηκτα δεμένη και με την πολιτική ελέγχου που προσπαθεί να επιβάλλει η ΕΕ και τα όργανα της σε όλα τα ΜΜΕ στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και η τελευταία πράξη της κυβερνητικής παρέμβασης, η οποία συνδέεται άμεσα με τα πακέτα ενίσχυσης στις εφημερίδες, αφορά στον έλεγχο και την καταστολή των λεγόμενων fake news.

Με όλα τα παραπάνω μέτρα-παρεμβάσεις, ο μηχανισμός προπαγάνδας και χειραγώγησης του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να βρεθεί στην προεκλογική περίοδο έχοντας υπό τον έλεγχο του τα περισσότερα ΜΜΕ. Στα παραδοσιακά αρκούν οι τακτοποιήσεις, οι υποσχέσεις και οι συναλλαγές πάνω και κάτω από το τραπέζι. Για τα νέα θα υπάρξουν και μέθοδοι καταστολής…

 

 

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

 

** Στενεύουν τα περιθώρια για το Μέγκα. Πολλοί από τους εργαζόμενους που το κρατούν ζωντανό εδώ και 15 μήνες αρνούνται να αποδεχθούν πως θέλουν να το κλείσουν Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης και Σαββίδης, ο καθένας για τους λόγους του. Αν δεν κατατεθεί αίτημα στο ΕΣΡ, το Μέγκα  βάζει λουκέτο περί το τέλος Φεβρουαρίου. Και οι εργαζόμενοι που φρόντισαν να πάνε στις τράπεζες κάπου 55 εκατ. ευρώ, θα έχουν χάσει τα πάντα.

 

** Έχουν αποθρασυνθεί οι φασίστες που απειλούν πλέον ευθέως δημοσιογράφους για τις απόψεις τους. Νεοναζιστικές ομάδες και η εφημερίδα Στόχος απείλησαν ευθέως τη ζωή του δημοσιογράφου Στέλιου Νικητόπουλου, όπως και του γενικός διευθυντή της ΕΡΤ 3, ο οποίος στοχοποιήθηκε λόγω της καταγωγής του. Τη στοχοποίηση καταδίκασαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις Μέτωπο για την Ανατροπή (ΠΟΕΣΥ) και Ασύνταχτο Μέτωπο δημοσιογράφων (Θεσσαλονίκη).

 

** Η Left media επιχειρεί να διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο και την  εφημερίδα Αυγή. Αφού δήλωσε πως «δεν συζητά με απεργούς», προσπάθησε μέσω του εκπροσώπου της στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να περάσει «διάλογο» χωρίς ανάκληση απολύσεων. Ο δε κυβερνητικός συνδικαλιστής στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ πρότεινε κάλπη στη συνέλευση στον σταθμό, κάτι που απορρίφθηκε με αποτελέσμα τον εκνευρισμό της κομματικής ομάδας, που παραδέχεται πως οι απολύσεις έγιναν για τιμωρία και παραδειγματισμό.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα