X

4ο Συνέδριο ΝΑΡ: Βήμα μπροστά σε μια κομμουνιστική πορεία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Στρατηγική συγκρότηση

Το 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ ανέδειξε ως κρίσιμο στόχο «τη συγκρότηση σε ανώτερο επίπεδο της πρωτοπορίας, σε όλα τα επίπεδα (κόμμα, μέτωπο, αριστερή πτέρυγα του κινήματος) και πρώτα και κύρια στο στρατηγικό πεδίο ενός σύγχρονου προγράμματος και κόμματος κομμουνιστικής απελευθέρωσης, μιας νέας κομμουνιστικής Αριστεράς. Όχι μόνο γιατί αποτελεί βασική αδυναμία –όλο το προηγούμενο διάστημα– το έλλειμμα συνολικής κομμουνιστικής στρατηγικής απάντησης στον καπιταλισμό, αλλά γιατί ειδικά στις σημερινές συνθήκες είναι ο κρίκος για το τράβηγμα όλης της αλυσίδας των πρωτοβουλιών μας, όχι μόνο στο επίπεδο της κομματικής συγκρότησης, αλλά και σε εκείνο της μετωπικής συσπείρωσης δυνάμεων και της αντεπίθεσης
του κινήματος.

 

Το’ χει το δυναμικό του ΝΑΡ, το’ χει αυτή η οργάνωση να πηγαίνει κόντρα και στους πιο δύσκολους καιρούς, κόντρα στους ανέμους της αντίδρασης αλλά και στην ύπουλη νανουριστική νηνεμία της διαχείρισης. Δεν είναι δα και μικρό πράγμα το κατάμεστο αμφιθέατρο και η πλούσια και ζωντανή συζήτηση στο 4ο συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων ανθρώπων και εργαζομένων, σε μια εποχή γενικευμένης απογοήτευσης και αποστράτευσης, την ώρα που ο ορίζοντας σκιάζεται από τη νέα υπεραντιδραστική κλιμάκωση της εκστρατείας του κεφαλαίου, την άγρια εκμετάλλευση, την τρομερή πολεμική απειλή, τη σύγχρονη τυραννία.

Πολύ περισσότερο, όταν το μαχόμενο αυτό δυναμικό, μπορεί να καταλήγει σε προωθητικές αποφάσεις, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, όπως στο μεσημέρι της Κυριακής, που ένα ολόκληρο αμφιθέατρο συζητούσε και ψήφιζε τελικά την Απόφαση του 4ου Συνεδρίου, με ποσοστό 70,45% υπέρ, 18% κατά και 11,36% λευκό. Είχε προηγηθεί η ψήφιση των Θέσεων της Πολιτικής Επιτροπής, που είχαν τεθεί σε προσυνεδριακή συζήτηση, με 71,34% υπέρ, 17,31% κατά και 11,34% λευκά. Οι Θέσεις είχαν εγκριθεί και στις ψηφοφορίες στις οργανώσεις βάσης, με περίπου 70% υπέρ, 11% κατά και 18% λευκά.

Με την Απόφαση του 4ου συνεδρίου το ΝΑΡ πραγματοποιεί ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, για την έμπρακτη και ολόπλευρη συμβολή του σε ένα πρόγραμμα και κόμμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης, που απαιτεί η εποχή μας. Το συνέδριο φώτισε από πολλές πλευρές αυτό το καθήκον και υπογράμμισε την αμεσότητα της προώθησής του, που δεν παραπέμπει σε μια διαδικασία τεχνητών συγκολλήσεων, ανακήρυξης ενός κόμματος χωρίς αντίκρισμα ή μιας οργανωτικής ανασυγκρότησης μόνο, όσο απαραίτητης κι αν είναι. Το ΝΑΡ το επόμενο διάστημα θα εργαστεί συστηματικά για την αναβάθμιση των στρατηγικών κομμουνιστικών απαντήσεων και για την επεξεργασία ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος, με βάση εκκίνησης την Πρόταση Προγραμματικής Διακήρυξης που έχει καταθέσει. Για να εμπλουτίζει, εμπνέει και νοηματοδοτεί η κομμουνιστική στρατηγική το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης και τον καθημερινό επαναστατικό αγώνα, χωρίς μηχανιστικές μεταφορές. Για μια ποιοτική αναβάθμιση της θεωρητικής δουλειάς εντός και εκτός ΝΑΡ. Για τον κομμουνιστικό μετασχηματισμό και την ανώτερη λειτουργία και παρέμβαση της οργάνωσης του ΝΑΡ. Και βέβαια για μια μεγάλη πρωτοβουλία – κάλεσμα προς όλους τους αγωνιστές και τις δυνάμεις που εμπνέονται από το στόχο ενός επαναστατικού κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος στον 21ο αιώνα να ξεκινήσουμε συντροφικά, και από τα κάτω και από τα πάνω, τώρα χωρίς χρονοτριβή, τη συγκρότηση επιτροπών πρωτοβουλίας και παρέμβασης. Και βέβαια, η ακόμα πιο ενεργητική συμβολή στον ευρύτερο διάλογο της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς.

Οι ομιλίες στο συνέδριο του ΝΑΡ έφεραν την «κλαγγή» των μαχών που εξελίσσονται σήμερα, όπως για παράδειγμα με τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, που πολλές οργανώσεις και ειδικά της Θεσσαλονίκης είχαν πολλά να πουν. Μάχες εργατικές, στην εκπαίδευση με τους αναπληρωτές κα όχι μόνο, στη νέα βάρδια και τη νέα γενιά, ενάντια στην εργοδοσία στον ιδιωτικό τομέα και συνολικά στην πάλη κατά του κεφαλαίου και της μεγάλης αντιδραστικής καπιταλιστικής ανασυγκρότησης, για την αντιπολεμική δράση, τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, των γυναικών, ενάντια στην πολύπλευρη καταπίεση λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Όχι όμως σαν άθροισμα και παράθεση απλώς του ενός δίπλα στο άλλο, αλλά από τη σκοπιά της ενοποίησης της σύγχρονης πολυσύνθετης εργατικής τάξης, που αναδεικνύεται στο ανατρεπτικό και επαναστατικό υποκείμενο ειδικά στην εποχή μας. Ο εργατικός προσανατολισμός και η εργατική προτεραιότητα του ΝΑΡ βαθαίνει από τις εξελίξεις.
Από τη συζήτηση ενισχύθηκε μια βαθύτερη αλλά και πιο ώριμη αντικαπιταλιστική απάντηση, που μελετά και λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις, και μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά σε μια επανεξόρμηση για την ενίσχυση του αντικαπιταλιστικού ρεύματος σε κλάδους, γειτονιές, νεολαία κλπ. στην ανασυγκρότηση, ενίσχυση και στο μετασχηματισμό του πολύτιμου βήματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και σε μια μεγάλη προσπάθεια για τη μάχιμη συνάντηση και την πολιτική συνεργασία όλων των αγωνιστών και των δυνάμεων της Αριστεράς που βάζουν τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα μπροστά, ενάντια στην κυβέρνηση, από θέσεις αντικαπιταλιστικές, αντιΕΕ, αντιδιαχειριστικές.

Το συνέδριο του ΝΑΡ ήταν από τη στιγμή της προκήρυξής του μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία, όχι βέβαια χωρίς ελλείμματα. Δεν μπορεί να αναιρεθεί αυτό, όποια εκτίμηση κι αν έχει κανείς απέναντι σε μια απόφαση του σώματος, απέναντι στο οποίο πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό. Παρά τις πρωτοποριακές του κατακτήσεις, για τα δεδομένα της ελληνικής επαναστατικής Αριστεράς και όχι μόνο, το ΝΑΡ έχει να κάνει πολλά για την ανάπτυξη της εργατικής δημοκρατίας στις γραμμές του. Πρώτα και κύρια για τον πολιτικό και αποφασιστικό ρόλο των ΟΒ, για τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που «ματώνουν» στους χώρους δουλειάς και στο κίνημα και όχι μόνο για τους «επώνυμους», για όλες τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, με σταθερή και συνειδητή επιδίωξη τη σύνθεση και βεβαίως την ενιαία έκφραση στην πράξη, τη δημοκρατική ενότητα δράσης. Με αυτή την έννοια το ΝΑΡ δεν γυρίζει πίσω, ούτε στο «παλιό καλό κόμμα» του γραφειοκρατικού συγκεντρωτισμού, ούτε στη χαλαρή διασύνδεση διαφορετικών ρευμάτων. Κοιτάει μπροστά, προχωρά, αναζητεί και διαμορφώνει το σύγχρονο πρόγραμμα και κόμμα, μια ανώτερη κομμουνιστική επαναστατική οργάνωση.

prin :