Log in

Registration

Με ΜΑΤ και βία στους τραπεζίτες η λαϊκή κατοικία

Posted: December 3, 2017 / in: Πολιτικη / Comments Off on Με ΜΑΤ και βία στους τραπεζίτες η λαϊκή κατοικία

της Μαρίας Μπικάκη

Η πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έγινε με κρατική βία, αφού μόνο έτσι μπορεί να εφαρμοστεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες και τους γύπες. Δυνάμεις καταστολής παντού όπου υπήρχε κινητοποίηση, έξω από τα «πρόθυμα» συμβολαιογραφικά γραφεία, στα δικαστήρια, στα κυβερνητικά κτίρια, στις τράπεζες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Περιστέρι, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, κ.α.. Χημικά ακόμα και μέσα στον κλειστό χώρο του Ειρηνοδικείου Αθήνας. Ήταν η υλοποίηση της δέσμευσης Τόσκα-Κοντονή στη τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group, για μέτρα «ασφάλειας» στα Ειρηνοδικεία και νομοθετικές ρυθμίσεις με αυτεπάγγελτες διώξεις σε όσους μπλοκάρουν πλειστηριασμούς, προκειμένου να προχωρήσει η 3η αξιολόγηση. Η αναβαθμισμένη παρουσία της αστυνομίας ξεκίνησε από το πρωί της Τετάρτης 29/11 έξω από το συμβολαιογραφικό γραφείο στην οδό Ακαδημίας, όπου είχαν αναγγελθεί δύο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς πλήθος αστυνομικών δυνάμεων απέκλεισε το κτίριο.

Στο δρόμο, όμως, εκφράστηκε η λαϊκή κατακραυγή, στη συγκέντρωση που συμμετείχε και ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής. Παράλληλα, και το δεύτερο συμβολαιογραφικό γραφείο (πλατ. Κλαυθμώνος), που είχε αναγγείλει ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και τον ανέβαλε, αποκλείστηκε από δυνάμεις καταστολής, που απαγόρευσαν την είσοδο σε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και φοιτητών από το ΣΥΣΑ, που θέλησε να ανέβει για να μιλήσει με τη συμβολαιογράφο.

Το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες του ΣΥΣΑ, άλλες κινηματικές συλλογικότητες, όπως η Ενωτική Πρωτοβουλία, το ΠΑΜΕ και πολιτικές οργανώσεις, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η Λαϊκή Αντίσταση κ.α. βρέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Όταν το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων προσπάθησε να μπει στην αίθουσα, ο αστυνομικός κλοιός απάντησε με ωμή βία σε βάρος όλων και μετά οι διμοιρίες των ΜΑΤ εκτόξευσαν ασφυξιογόνα στον εσωτερικό χώρο του Ειρηνοδικείου, χτύπησαν αδιακρίτως φοιτητές, μεγάλες γυναίκες, τραυμάτισαν αρκετούς, και τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ίδιο σκηνικό εκτυλίχτηκε και στη Θεσσαλονίκη. Όπως καταγγέλλει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, διμοιρίες των ΜΑΤ χτύπησαν τους διαδηλωτές μετά τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης κατά την πορεία προς το Ειρηνοδικείο.

Αρχικά τους κτύπησαν μπροστά στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο και μετά έξω από το γραφείο της προέδρου Ι. Μπιλίση, που ενώ της έχει απαγγελθεί κατηγορία για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος 500.000 ευρώ από πλειστηριασμούς του 2015, που δεν απέδωσε στο δημόσιο ταμείο, πρωτοστατεί σε διώξεις ενάντια σε αγωνιστές του κινήματος. Στην επιχείρηση υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας το σώμα των συμβολαιογράφων έχει χωριστεί. Από τη μια μεγαλοσυμβολαιογράφοι, όπως η Μπιλίση και ο επίσης υπόδικος, για παραδικαστικό κύκλωμα, Ρούσκας, πρόεδρος στο Σύλλογο Στερεάς και Νήσων, που σε απευθείας επικοινωνία με την ΕΕ, πραξικοπηματικά ανέτρεψε την απόφαση συνέλευσης των συμβολαιογράφων για αποχή. Από την άλλη η πλειοψηφία των συμβολαιογράφων, όπως οι δώδεκα της Άρτας που ζητούν ομόφωνα προστασία της πρώτης κατοικίας και καταγγέλλουν την ποινικοποίηση της άρνησης τους για συμμετοχή στους πλειστηριασμούς. Παράλληλα, εκτυλίσσεται και η άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης και των καθεστωτικών ΜΜΕ περί «μεγάλων οφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών, στους οποίους το κίνημα κατά των πλειστηριασμών κάνει πλάτες».

Τα στοιχεία τους διαψεύδουν. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός από τη Eurobank, που αναβλήθηκε προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους, αφορά οφειλή 50.000 ευρώ και είναι για κατοικία με αποθήκη αξίας 200.000 ευρώ. Δεν είναι o μόνος, για μικρά χρέη βγαίνουν ήδη σπίτια που αποτελούν μοναδικές ιδιόκτητες κατοικίες για λαϊκά νοικοκυριά. Για να θολώσουν τα νερά ανακοινώνουν και για ακίνητα μεγάλης αξίας, αλλά αυτά είναι λίγα, αφού οι πολυάριθμοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που είναι ημέτεροι της πολιτικής εξουσίας και διαπλεκόμενοι με τους τραπεζίτες, μένουν στο απυρόβλητο. Οι δηλώσεις και απαιτήσεις τραπεζιτών και εκπροσώπων ΕΕ και ΔΝΤ είναι ξεκάθαρες, οι πλειστηριασμοί χωρίς διακρίσεις και μέτρα προστασίας θα συνεχιστούν εντατικά και χωρίς εμπόδια.

Το βρόμικο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα είναι ανεμπόδιστο. Το κίνημα σε όλες τις περιοχές δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει και να ματαιώσει τα σχέδια τους.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα