Log in

Registration

Σχόλια στο ημιφως 26.11

Posted: November 26, 2017 / in: Σχολια στο ημιφως / Comments Off on Σχόλια στο ημιφως 26.11

ΠΝΟ εφοπλιστών και ΜΑΤ

Είναι γνωστό το αντιδημοκρατικό καθεστώς που επικρατεί στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς βασίζεται σε διατάγματα και νόμους της μεταξικής και βασιλοχουντικής περιόδου, ευνοώντας τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Αυτή την εβδομάδα, η ΠΕΝΕΝ και πολλοί ναυτεργάτες προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της ΠΝΟ, απαιτώντας την αλλαγή αυτού του πλαισίου. Ωστόσο, κάποιοι στον κλάδο είναι βολεμένοι με την κατάσταση αυτή. Μάλιστα ο …83χρονος γραμματέας της ΠΝΟ, Γ. Χαλάς, χαρακτήρισε την κατάληψη «πρακτική απαράδεκτη» και κάλεσε το κράτος «να εφαρμόσει τους νόμους»! Ζήτησε, δηλαδή, την επέμβαση της αστυνομίας για να αποβάλουν τους εργάτες από χώρο που τους ανήκει!

 

«Το ΕΚΑΣ θα κοπεί»! 

Μπορεί η κυβέρνηση να διαλαλεί αυτές τις ημέρες το περίφημο μέρισμα των ψιχίων, αλλά σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου ξεκαθάρισε πως «το ΕΚΑΣ θα κοπεί»! Εξήγησε πως «είναι πολύ βαρύ για εμάς, αλλά ήταν υποχρέωσή μας από τα προηγούμενα μνημόνια». Κι επειδή αυτή η κατοικίδια Αριστερά τηρεί τις υποχρεώσεις ακόμα και των …άλλων, με τα νέα κριτήρια του υπουργείου Εργασίας μένουν εκτός ΕΚΑΣ για το 2018 περίπου 140.000 δικαιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν για τελευταία φορά το επίδομα αυτό με τη σύνταξη Δεκεμβρίου. Έτσι, θα μείνουν μόλις 80.000 δικαιούχοι για το 2018. Να σημειωθεί ότι ενώ το 2017 δόθηκαν για το ΕΚΑΣ 319 εκατ. ευρώ, τον επόμενο χρόνο θα δοθούν μόλις 81 εκατ. ευρώ.

 

«Κόκκινο χαλί» θέλει ο ΣΕΒ

Πώς υποδέχονται τους σελέμπριτις του Χόλιγουντ στα Όσκαρ; Έτσι θέλει και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, να υποδέχεται το ελληνικό κράτος τους ξένους επενδυτές με τα …καθρεφτάκια τους. Μιλώντας σε «Συζήτηση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση», είπε πως «η ελληνική Πολιτεία οφείλει κυριολεκτικά “να στρώνει κόκκινα χαλιά” για να την υποδεχθεί, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά και διά παντός κάθε εμπόδιο που ορθώνεται από την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική λειτουργία». Ποια δικαιώματα των εργαζομένων, ποιος σεβασμός στο περιβάλλον ή τις αρχαιότητες; Για τον ΣΕΒ και τους βιομήχανους όλα πρέπει να παραδίδονται βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

 

«Αίμα εργαζομένων» θέλουν οι τραπεζίτες

Νέο κύκλο …εθελούσιων απολύσεων εγκαινιάζουν οι τράπεζες, προεξάρχουσας της Πειραιώς που στοχεύει να απαλλαγεί από 600 εργαζόμενους, με απώτερο στόχο τους 2.000. Ειδικότερα, μετά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ακολουθεί το θέμα της διαχείρισης του προσωπικού των τραπεζών. Ήδη οι «θεσμοί» έχουν διαμηνύσει πως απαιτούν ένα πιο ευέλικτο περιβάλλον απασχόλησης που θα επιτρέπει τις απολύσεις προσωπικού. Ο SSM (ΕΚΤ) ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω το προσωπικό τους κατά 5.000 άτομα, προκειμένου –υποτίθεται– να ανταπεξέλθουν όχι μόνο στις δυνατότητες της εγχώριας αγοράς αλλά και στο νέο περιβάλλον ανταγωνισμού που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά. Οι τράπεζες που έχουν λάβει τόσα δισ. για να «σωθούν», θέλουν κι άλλο αίμα…

 

Διπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

Διπρόσωπος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Μέγκα πρέπει να γίνει άμεσα», χαρακτηρίζει «απαράδεκτο να υπάρχουν εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από ένα χρόνο», και καλεί τους μετόχους «να καταβάλουν τα οφειλόμενα». Σωστά όλα αυτά. Λίγες μέρες νωρίτερα, όμως, το ίδιο κόμμα είχε «παραγγείλει» στους εργαζόμενους στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» μείωση μισθών 20% και παρακράτηση δύο οφειλόμενων δεδουλευμένων μισθών και, μάλιστα, τη στιγμή που κάθε μισθός καταβάλλεται με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών. Να θυμίσουμε πως ανάλογη στάση είχε τηρήσει και ο Περισσός, όταν απέλυε στον Ριζοσπάστη

 

Tags:

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα