Log in

Registration

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έτοιμοι για κλιμάκωση

Posted: November 12, 2017 / in: Εργαζομενοι, Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Οι νοσοκομειακοί γιατροί έτοιμοι για κλιμάκωση

του Πάνου Παπανικολάου*

Δυο σοβαρότατα αντιδραστικά κυβερνητικά μέτρα έχουν προκαλέσει αυτές τις μέρες την οργή των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη την χώρα. Από τη μία τίθεται σε εφαρμογή το νέο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Μάϊο μέσα στο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο της «2ης αξιολόγησης» και προβλέπει νέες σημαντικές μειώσεις στις καθαρές τακτικές αποδοχές. Από την άλλη, η κυβέρνηση προώθησε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών με διαδικασίες φαστ-τρακ κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος και φυσικά χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ταυτόχρονα, οι νοσοκομειακοί γιατροί έκπληκτοι άκουγαν από τους υπουργούς υγείας απίστευτα ψέματα: κατ’ αρχάς εδώ και 6 μήνες (από τότε που ψηφίστηκε στη Βουλή το νέο μισθολόγιο ως σήμερα που εφαρμόστηκε) οι υπουργοί διέψευδαν χλευαστικά τις καταγγελίες περί επερχόμενων μειώσεων και μιλούσαν για …«αυξήσεις» (!).
Επίσης τις τελευταίες μέρες έχουν επιδοθεί σε έναν νέο καταιγισμό ασύστολου ψέματος λέγοντας στη Βουλή και στα ΜΜΕ πως το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ωράριο γράφει άλλα από αυτά που …πραγματικά γράφει (!!), τα οποία ο καθένας μπορεί να τα διαπιστώσει απλά διαβάζοντας τις (λίγες) σελίδες του κειμένου. Και ως κερασάκι στην τούρτα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, την Τρίτη στη Βουλή, χλεύασε χυδαία και κοροϊδευτικά τους νοσοκομειακούς γιατρούς πως μαζεύονται μόνο …καμιά δεκαριά στις κινητοποιήσεις τους, ενώ την επόμενη μέρα (που είχε συγκέντρωση η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος-ΟΕΝΓΕ έξω από το υπουργείο) έλειπε από το γραφείο του γιατί είχε πάει σε εκδήλωση «ευχαριστιών προς φιλανθρώπους χορηγούς» στο ίδρυμα Νιάρχου.
Έτσι, την Πέμπτη 9/11, μέρα πανελλαδικής απεργίας της ΟΕΝΓΕ, εκατοντάδες νοσοκομειακοί γιατροί εισέβαλλαν στο κτίριο του υπουργείου Υγείας φωνάζοντας; «Παύλο Πολάκη τον Νιάρχο προσκυνάς, και τους γιατρούς του αγώνα δεν ξέρεις να μετράς». Οι …«μέρες της αθωότητας» που πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί είχαν αυταπάτες για τους «συναδέλφους υπουργούς» που τάχα «προσπαθούν» και «δεν είναι σαν τους άλλους» φαίνεται μετά τα τελευταία, πως παρήλθαν οριστικά και αμετάκλητα…
Με το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ωράριο των γιατρών (το οποίο τελικά ψηφίστηκε στην βουλή την Πέμπτη, προφανώς γιατί αποτελεί μια από την μνημονιακές δεσμεύσεις της «3ης αξιολόγησης»):
– Εφαρμόζονται όλες οι σχετικές αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ, της τελευταίας 15ετίας περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας
– Καθιερώνεται το ατομικό opt out που θα υπογράφει ο γιατρός αποδεχόμενος την ευθύνη για όποια ιατρικά λάθη τυχόν συμβούν λόγω υπερκόπωσής του.
– Δεν θα λογίζεται ως χρόνος εργασίας η εφημερία ετοιμότητας (!) των ειδικευμένων, πρακτικά θα εξαναγκάζονται όλοι σε πολλές εφημερίες ετοιμότητας κάθε μήνα.
– Οι ειδικευόμενοι θα εργάζονται συνολικά περισσότερες ώρες/μήνα (250) από ότι σήμερα (240) και θα εφημερεύουν πολύ περισσότερες μέρες (11-14) αντί για 7 που εφημερεύουν σήμερα.
– Τα (όποια) όρια ανώτατου χρόνου εργασίας δεν θα υπολογίζονται στην εβδομάδα αλλά σε μέσον όρο …τετραμήνου.
– Στην καλύτερη περίπτωση οι νέοι γιατροί θα εργάζονται καθημερινά 12 ώρες αντί για 7 σήμερα. Στα υπόλοιπα, οι ειδικευμένοι θα εξαναγκάζονται με το ζόρι από τους διοικητές σε πολλές εφημερίες ετοιμότητας τον μήνα.
– Καταργείται το δικαίωμα της ημερανάπαυσης (ρεπό) μετά από εφημερία
– Τα προγράμματα εφημεριών θα «εντέλλονται» από τις διοικήσεις με απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα χωρίς δικαιοδοσία των αιρετών Επιστημονικών Συμβουλίων.
– Θα μειωθούν σημαντικότατα οι εφημεριακές αμοιβές όλων των ειδικευμένων γιατρών.
– Θα δημιουργηθεί απερίγραπτο χάος στην ιατρική κάλυψη των ασθενών.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί ήδη συζητούν τον τρόπο συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους με στόχο την μαζική ανυπακοή ώστε να μείνει στα χαρτιά ο νόμος-έκτρωμα που διαλύει τις ζωές τους και δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ιατρική παρακολούθηση των ασθενών.

* γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ

Tags:

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα