Log in

Registration

Ματαίωσαν τα εγκαίνια της ΧΑ

Posted: October 29, 2017 / in: Πολιτικη / Comments Off on Ματαίωσαν τα εγκαίνια της ΧΑ

του Μπάμπη Συριόπουλου

Μαζική και δυναμική ήταν η αντιφασιστική διαδήλωση στον Πειραιά την Παρασκευή 20 Οκτώβρη. Η συγκέντρωση και πορεία διοργανώθηκε με αφορμή τα εγκαίνια των γραφείων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στο κέντρο του Πειραιά και μάλιστα στο ίδιο κτίριο με το Αστυνομικό τμήμα — οι φιλίες δεν κρύβονται! Στη συγκέντρωση καλούσαν η ΠΕΝΕΝ, η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου, η ΟΡ.Μ.Α, η ΕΑΣ ΕΘΕΛ, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, η ΚΕΕΡΦΑ, το Κοινωνικό Αντιφασιστικό Μέτωπο, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και η αντιεξουσιαστική κίνηση EX-PORTU. Ιδιαίτερη σημασία είχε και το κάλεσμα της μητέρας του Παύλου Φύσσα: «Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποδείξουν ότι υπάρχουν ακόμα, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής καλούν σε εγκαίνια του χώρου που στεγάζει μέρος της εγκληματικής τους οργάνωσης στον Πειραιά, λίγες μέρες μάλιστα μετά από την πρόσφατη επίθεσή τους σε αφισοκολλητές της ΠΕΝΕΝ. Δεν ανεχόμαστε την παρουσία των δολοφόνων ανάμεσά μας στις γειτονιές που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, στις γειτονιές του Παύλου […]».

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή παραβρέθηκαν οι γονείς του Παύλου και εκτός από τα μπλοκ και τα πανό των οργανώσεων που καλούσαν, συμμετείχαν και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ. Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Α. Νταλακογεώργος σημείωσε «την κλιμάκωση της νεοναζιστικής βίας και τρομοκρατίας», αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις στον Ασπρόπυργο, τη Λαμπρινή, το Πέραμα καθώς και στην επίθεση στον Πειραιά ενάντια στους αφισοκολλητές της ΠΕΝΕΝ την ώρα που κολλούσαν αφίσες για την εκδήλωση του σωματείου για τα 100χρονα της Οκτωβριανή Επανάστασης. Όπως τόνισε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο για επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και σε πρωτοπόρα κομμάτια του εργατικού και αντιφασιστικού κινήματος. Εξέφρασε την ανάγκη αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και την κατάργηση των hot spots. Κατάγγειλε τη κυβέρνηση για την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που πνίγει τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ και στους πολεμικούς εξοπλισμούς που συνεπάγεται, στην αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και τόνισε ότι «οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι βαρύτατες σε ότι αφορά την κλιμάκωση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού». Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης οι διοργανώτριες συλλογικότητες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ. Ο Μάκης Μακρής από την Εργατική Λέσχη Κερατσινίου, σε σχέση με τη στάση κυβερνητικών παραγόντων και φορέων της περιοχής, είπε στον χαιρετισμό του ότι δε χωράνε στο αντιφασιστικό κίνημα όσοι στηρίζουν και υλοποιούν τις πολιτικές που στρώνουν το χαλί στο φασισμό και το ρατσισμό, όσοι δείχνουν πλήρη ανοχή και ατιμωρησία στη δολοφονική του δράση, όσοι παραχωρούν μέρος του κράτους και των μηχανισμών του στα χέρια των νεοναζί με την ανοιχτή συνεργασία μαζί τους.

Οι εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους του Πειραιά και κατάληξαν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής που ήταν υπό την προστασία της Αστυνομίας. Η ναζιστική συμμορία το τελευταίο διάστημα στον Πειραιά και στη δυτική Αττική ευρύτερα έχει πολλές φορές χτυπήσει ή παρενοχλήσει είτε μετανάστες, είτε την ΠΕΝΕΝ και αντιφασιστικές συλλογικότητες , είτε συνεργεία του ΠΑΜΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, επιδιώκοντας να επιβάλλει ένα καθεστώς βίας και τρομοκρατίας με την ανοχή της αστυνομίας και της κυβέρνησης.

Αυτήν ακριβώς την κυβερνητική συνενοχή προσπάθησαν να ξεπλύνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας, στη συγκέντρωση της Παρασκευής, πανό της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά «Το Λιμάνι της Αγωνίας». Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ αναφέρει ότι «η περιφρούρηση της αντιφασιστικής συγκέντρωσης κατέστησε σαφές στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αντιφασιστική και αντιιμπεριαλιστική πάλη του εργατικού και αντιφασιστικού κινήματος δεν μπορεί να αποτελεί πλυντήριο για να ξεπλυθούν και να δοθεί άφεση αμαρτιών στην πολιτική της κυβέρνησης, με την οποία συμφωνεί, στηρίζει και υπηρετεί το οργανωμένο στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο έως σήμερα δεν έχει ψελλίσει ούτε λέξη για τη στήριξη της φιλοπόλεμης ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ τα κροκοδείλια δάκρυα για το προσφυγικό είναι υποκριτικά και ψεύτικα». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τελικά δεν ακολούθησαν την πορεία.
Μέλη της ΚΕΕΡΦΑ προσπάθησαν να «υπερασπίσουν» το πανό του Λιμανιού της Αγωνίας. Αυτή η τακτική δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Στις 14-15 Οκτώβρη στη Διεθνή Συνάντηση ενάντια στο Φασισμό και στο Ρατσισμό που είχε διοργανώσει η ΚΕΕΡΦΑ, ήταν προσκεκλημένη και μίλησε η ευρωβουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, ενώ στις 9 Οκτώβρη, μετά τις ρατσιστικές επιθέσεις στην Γκορυτσά στον Ασπρόπυργο, σε συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν από κοινού οι Πέτρος Κωνσταντίνου (συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ) και ο Πάνος Λάμπρου από το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει και στο ζήτημα των δημοκρατικών ελευθεριών και του φασισμού τη λογική της «συνέχειας του κράτους». Εκτός από τη διατήρηση του τρομονόμου με βάση τον οποίο καταδικάστηκαν η Ηριάννα και ο Περικλής και τις συλλήψεις καταδίκες αγωνιστών ενάντια στους πλειστηριασμούς, παραμένουν σε πλήρη ισχύ η στενή συνεργασία και αλληλοκάλυψη των μηχανισμών καταστολής και των ναζιστικών και ρατσιστικών συμμοριών. Το αντιφασιστικό κίνημα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν είναι αντικυβερνητικό.

Tags: , , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα