Log in

Registration

Το 1ο Worker’s Festival πέτυχε και έδωσε μια άλλη διάσταση στον εργατικό πολιτισμό

Posted: October 29, 2017 / in: Εργαζομενοι, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Το 1ο Worker’s Festival πέτυχε και έδωσε μια άλλη διάσταση στον εργατικό πολιτισμό

του Δημήτρη Σταμούλη

Σε μια εποχή που η συλλογικότητα βάλλεται από εργοδότες, κράτος και επίσημα ΜΜΕ, και ανάμεσα στους εργαζόμενους δεν είναι και η πιο δημοφιλής έννοια, και συχνά η ρουτίνα και η απαισιοδοξία κυριαρχεί στις διαδικασίες πολλών σωματείων, η πετυχημένη διοργάνωση του 1ου Worker’s Fest αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη για τον μαχόμενο ταξικό εργατικό κίνημα. Όπως εκτιμούν οι διοργανωτές, από το Συνεδριακό Κέντρο της Ν. Ιωνίας πέρασαν περίπου 700 άτομα, εργαζόμενοι, μέλη των σωματείων από το χώρο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας που το συνδιοργάνωσαν, καθώς και από κόσμο τόσο των εργατικών συλλογικοτήτων που το στήριξαν (εργατικές λέσχες κ.α.) όσο και κατοίκων της γειτονιάς.

Το 1ο Worker’s Festival που διοργανώθηκε από τον Συντονισμό Σωματείων και Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και κατάφερε να φέρει κοντά εργαζόμενους που εργάζονται στον συγκεκριμένο κλάδο αλλά και γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα η διοργάνωση έγινε από το Σωματείο Εργαζομένων Nokia Ελλάδος, το Σωματείο Εργαζομένων CYTA Hellas, το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρία Πλαίσιο, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind.

Η διοργάνωση χαρακτηρίστηκε από όλους υποδειγματική με όλες τις δραστηριότητες να κερδίζουν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κόσμου. Το φεστιβάλ περιλάμβανε συζητήσεις και παρουσιάσεις με τον κόσμο να γεμίζει την αίθουσα για να ακούσει αυτά που είχαν να πουν οι εργαζόμενοι για τις συλλογικές συμβάσεις, τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τις αντιασφαλιστικές αλλαγές. Μαζική ήταν η συμμετοχή γονιών και παιδιών στην αφήγηση των λαϊκών παραμυθιών με την Ελεάνα Χατζάκη, που τελικά κράτησε το ενδιαφέρον και πολλών ενηλίκων, ενώ πολλά βλέμματα επισκεπτών προσέλκυσαν τόσο η έκθεση φωτογραφίας εργαζομένων και καλλιτεχνών εστιασμένη σε θέματα όπως το προσφυγικό, όσο και η έκθεση κόμικς όπου πολλοί κομίστες έθιξαν θέματα όπως εργασιακά, πολιτικά, προσφυγικό κ.α. Στην έκθεση γελοιογραφίας μάλιστα παρουσιάστηκαν στο κοινό και τέσσερις γελοιογραφίες από αυτές που πρόσφατα λογόκρινε η ευρωπαία κοσμήτορας με αποτέλεσμα να δεχτεί τη γενική κατακραυγή. Μετά το πέρας των συζητήσεων, στον εσωτερικό χώρο του φεστιβάλ υπήρχαν βιντεοπροβολές με αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου, Catastoika και Φασισμός Α.Ε., αντιπολεμικές ταινίες μικρού μήκους και πολλά άλλα.

Η συναδελφική κουζίνα κατάφερε να ταΐσει τον τεράστιο όγκο των παρευρισκομένων καθώς οι εργαζόμενοι που πλαισίωσαν το φεστιβάλ έφεραν άφθονο φαγητό. Όσο για το κέφι, περίσσεψε καθώς στον εξωτερικό χώρο του Συνεδριακού Κέντρου η μουσική τόσο των Υπεραστικών όσο και της ρεμπέτικης κομπανίας των εργαζόμενων που ακολούθησε έκλεισε με τον πιο όμορφο τρόπο την ωραία αυτή εργατική πρωτοβουλία.

Μιλώντας στο Πριν, η Λιλιάνα Κυρίμη, μέλος του Πανελλήνιου Σωματείο Εργαζομένων στη Wind, σημείωσε ότι η συμμετοχή του κόσμου τόσο στις ομιλίες όσο και στις άλλες εκδηλώσεις ήταν πολύ μεγάλη, αλλά ίσως το πιο σημαντικό από την όλη πρωτοβουλία είναι ότι συνεργάστηκαν για έναν κοινό σκοπό σωματεία από διαφορετικούς εργασιακούς χώρους και με διαφορετικές εμπειρίες και κινηματικές ιεραρχήσεις. Όπως είπε, αρκετό ενδιαφέρον έδειξαν οι συμμετέχοντας σε θέματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις και η κυριακάτικη αργία, ενώ παρεμβάσεις και ερωτήσεις έγιναν και γύρω από τον νέο αντεργατικό πακέτο μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στο φεστιβάλ, πως «ήταν μια πολύ καλή στιγμή για τα σωματεία». Πιστεύει δε πως εφόσον υπάρχει διάθεση και βούληση από τα σωματεία, αξίζει τον κόπο να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και να πλαισιωθεί και από επιπλέον κόσμο και σωματεία.
Από τη μεριά του ο Παναγιώτης Λεοντόπουλος, μέλος της Αγωνιστικής Παρέμβασης Radical IT στις Τηλεπικοινωνίες, σημείωσε πως είναι πολύ θετικό που για πρώτη φορά σωματεία και όχι πολιτικές οργανώσεις: «Μια πορεία 3-4 χρόνων κοινών αγώνων και βηματισμού του συντονισμού οδήγησε σε αυτή την ιδέα για φεστιβάλ, χτίσαμε πάνω σε βασικές συμφωνίες και κοινές δράσεις μην προσπαθώντας ο ένας να καπελώσει τον άλλον και έτσι δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης μεταξύ των συναγωνιστών και των σωματείων, παρά τις διαφορετικές εμπειρίες και πολιτικές προελεύσεις». Πρόσθεσε δε πως πολλοί νέοι συνάδελφοι έβγαλαν όλο το μεράκι και την δημιουργικότητά τους κ τραβώντας μπροστά τη διοργάνωση μπροστά, γεγονός που φαίνεται και στον τελικό απολογισμό.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/_Xxd7VEBQXI” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/K_oxVVkWFkY” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

 

 

Tags:

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα