Log in

Registration

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο «έσπασαν» μαζικά και «από τα κάτω» την «αξιολόγηση» και την απεργοσπασία

Posted: October 8, 2017 / in: Εργαζομενοι / Comments Off on Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο «έσπασαν» μαζικά και «από τα κάτω» την «αξιολόγηση» και την απεργοσπασία

του Στάθη Γκότση*

Στο κενό έπεσε ο εκβιασμός της κυβέρνησης, με την απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη, να κάμψει το φρόνημα των δημοσίων υπαλλήλων και να σπάσει την απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Ο πανικός της κυβέρνησης μπροστά στην αποφασιστική στάση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος την οδήγησε, την προηγούμενη εβδομάδα (και καθώς η σχετική προθεσμία για την κατάθεση φύλλων αξιολόγησης έληξε στις 2 Οκτώβρη), σε ανοιχτές απειλές και προσπάθεια τρομοκράτησης.

Σύμφωνα με καταγγελίες που καταφθάνουν καθημερινά, σε νοσοκομεία, σε δήμους, σε υπουργεία και οργανισμούς, επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί, διοικήσεις και καλοθελητές οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα όργιο αυθαιρεσιών, εκβιασμών και σπερμολογίας, καλώντας τους εργαζόμενους να καταθέσουν φύλλα αξιολόγησης ακόμη και μετά την καταληκτική ημερομηνία, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα θεωρηθούν εμπρόθεσμα! Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης και η λυσσαλέα προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων είχε πενιχρά αποτελέσματα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι κάθε λογής μεθοδεύσεις λειτούργησαν τελικά αντίθετα από τους σχεδιασμούς των εμπνευστών τους: συσπείρωσαν τους εργαζόμενους, δυνάμωσαν την αποφασιστικότητά τους και ενίσχυσαν τη στάση αξιοπρέπειας και ανυπακοής.

Άλλωστε, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, πύκνωσαν οι συνελεύσεις σωματείων, οι συσκέψεις, οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς, σε Αθήνα και περιφέρεια. Σε μαζικές γενικές συνελεύσεις και άλλες διαδικασίες βάσης άνοιξαν συζητήσεις για το πραγματικό περιεχόμενο της «αξιολόγησης», τη σύνδεσή της με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κράτους, του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και του μισθολογικού κόστους, την εργαλειακή της χρήση για την πλήρη πειθάρχηση των υπαλλήλων στην εντατικοποίηση της εργασίας υπό ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, την επιβολή συγχωνεύσεων-καταργήσεων δομών και θέσεων εργασίας, καθώς και της υποχρεωτικής κινητικότητας του προσωπικού.

H συμμετοχή των υπαλλήλων στην απεργία-αποχή με πολύ μεγάλα ποσοστά έχει ήδη απονομιμοποιήσει πλήρως κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» και έχει ενταφιάσει το νόμο Βερναρδάκη. Σε μεγάλα υπουργεία όπως Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης η συμμετοχή στην απεργία-αποχή είναι καθολική, στον ΟΑΕΔ 90%, στα υπουργεία Εργασίας 86%, Οικονομίας-Ανάπτυξης 68%, στους αιρετούς Περιφερειών Ελλάδος 90%. Στα νοσοκομεία παρά τις πιέσεις, ΨΝΑ Δαφνί 99%, Μεσολόγγι 99%, Αττικό 70%, Ασκληπιείο 70% κ.α. Όλα αυτά τα ποσοστά καταρρίπτουν τους καταγέλαστους ισχυρισμούς της Ο. Γεροβασίλη ότι αντιδρά μόνο μια μικρή μερίδα συνδικαλιστών, καθώς καταγράφεται παντού μια βαθιά αντίθεση των εργαζόμενων τόσο στην αξιολόγηση όσο και στο συνολικότερο σχέδιο για αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και για αναδιάρθρωση του δημοσίου σε όφελος του κεφαλαίου και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.

Η μάχη, ωστόσο, πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί και το επόμενο 15ημερο, μέχρι και την τυπική λήξη των προθεσμιών που έθεσε η Ο. Γεροβασίλη για την κατάθεση αξιολογήσεων και από τους αξιολογητές Β΄ (23 Οκτώβρη), για να τονωθεί η αυτοπεποίθηση των απεργών και για να μην επιτραπεί αντιστροφή του κλίματος για οποιονδήποτε λόγο. Η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του απεργιακού αγωνιστικού ρεύματος και η νίκη του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος στο ζήτημα της αξιολόγησης θα επιτρέψει να σχεδιαστεί από καλύτερες θέσεις η αντεπίθεση για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου και την αποτροπή των προαπαιτούμενων μέτρων για την 3ης αξιολόγηση.

Οι Παρεμβάσεις Δημοσίου έχουν ήδη εισηγηθεί πως πρέπει να τεθεί τώρα επιθετικά το αίτημα «Πάρτε πίσω την αξιολόγηση Βερναρδάκη», να αναβαθμιστούν οι μορφές πάλης με πανελλαδική στάση εργασίας στις 12 Οκτώβρη (ημέρα λήξης της προθεσμίας για την αξιολόγηση από τους αξιολογητές Αʹ), πλαισιωμένη με καταλήψεις εργασιακών χώρων, μπλοκάρισμα γραφείων προσωπικού, συνέντευξη τύπου κοκ και 24ωρη απεργία στις 23 Οκτώβρη, που είναι η καταληκτική μέρα για όλη τη διαδικασία της αξιολόγησης, με συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις.

Η ολοκληρωτική ακύρωση της αξιολόγησης, μέσα από τη συλλογική δράση των εργαζομένων, μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ένα νέο ξέσπασμα αγώνων με στόχο το μπλοκάρισμα του νέου συνδικαλιστικού νόμου και της φαλκίδευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του δικαιώματος στην απεργία, το ξεπάγωμα του μισθολογίου με κάλυψη των απωλειών των μνημονιακών χρόνων και πρώτο βήμα την επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, τη δυναμική διεκδίκηση μαζικών διορισμών σε όλο το δημόσιο για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, της μονιμοποίηση των συμβασιούχων, της κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων με αυξήσεις στις συντάξεις, την αποτροπή της εκπαιδευτικής αντιδραστικής μεταρρύθμισης καθ’ υπόδειξη του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην υγεία και ευρύτερα στο δημόσιο, τη συνολική αμφισβήτηση και ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

*εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα