Log in

Registration

Στο «σφυρί» η λαϊκή περιουσία ελέω αξιολόγησης

Posted: October 8, 2017 / in: Αποψεις / Comments Off on Στο «σφυρί» η λαϊκή περιουσία ελέω αξιολόγησης

Των Κ.Βάσσου (μέλος ΛΣ Κολωνού) και Μ.Μπικάκη (μέλος Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αγώνα Βύρωνα)

Όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, καλεί μέσω δηλώσεων στην Καθημερινή (1/10) «τις τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους, προχωρώντας σε πωλήσεις και βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων, καθώς και σε πλειστηριασμούς», η κοινωνική πλειοψηφία των χτυπημένων εργαζόμενων και συνταξιούχων, των άνεργων, των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών που οδηγούνται στην εξαφάνιση και των αγροτών με μικρό κλήρο που ταυτόχρονα έχουν σωρεύσει χρέη προς τις τράπεζες ή/και το κράτος, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό.

Οι τρεις ανακεφαλοποιήσεις των τραπεζών από την αρχή εφαρμογής του μνημονίου με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, ρούφηξαν τα αποθεματικά των ταμείων και πληρώθηκαν από τη φορολεηλασία που επιβλήθηκε σε εισοδήματα, ακίνητα, ακόμη και την ίδια τη στέγη του κάθε νοικοκυριού.

Η έκθεση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) αποκαλύπτει το μεγάλο σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με το 3ο μνημόνιο, που στήριξαν όλα τα συστημικά κόμματα. Ενώ το 62% (32 δισ.) της συνολικής κεφαλαιακής ενίσχυσης προήλθε από το ελληνικό δημόσιο (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και μόλις το 38% (19,7 δισ.) προήλθε από κεφάλαια ιδιωτών, μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι ιδιώτες βρέθηκαν να κατέχουν το 71% και το ελληνικό δημόσιο μόλις το 29%! Και οι «ιδιώτες» δεν είναι άλλοι από τα μεγάλα κεφάλαια, funds, ντόπια και ξένα, που κατέχουν πλέον την πλειοψηφία των τραπεζικών μετοχών, καθώς με τις διαδοχικές Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων των τελευταίων ετών χιλιάδες μικρομέτοχοι έχασαν τις μετοχές και τα χρήματά τους, σε μια μεγάλη αναδιανομή-κλοπή χρήματος αντίστοιχη του Χρηματιστηρίου του 1999. Αυτές οι ιδιωτικές τράπεζες, με την επιστροφή στην κερδοφορία το 2016, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της ΕΕΤ, πρέπει να «σωθούν» ακόμη μια φορά. Το ΔΝΤ, που παραμένει στο πρόγραμμα του μνημονίου, ζητάει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ΕΚΤ δίνει εντολή προς τους τραπεζίτες στην ΕΕ: ή θα βρουν κεφάλαια για να καλύψουν με προβλέψεις τα κόκκινα δάνεια που τις βαραίνουν ή απλά θα ξεφορτωθούν αυτά τα κόκκινα δάνεια.

Από τις δηλώσεις του διοικητή Γ. Στουρνάρα, πληροφορούμαστε ότι, μετά τον διαφαινόμενο συμβιβασμό με το ΔΝΤ, «πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική λειτουργία του συνολικού πλαισίου εξυγίανσης του ιδιωτικού χρέους. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται: η διενέργεια πλειστηριασμών, ηλεκτρονικών ή μη, η σωστή εφαρμογή του πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών, καθώς και η πλήρης αξιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού». Θα ακολουθηθεί δηλαδή η δεύτερη εναλλακτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ξεφόρτωμα των «κόκκινων δανείων» με την εφαρμογή του συνόλου του μνημονιακού, αντιλαϊκού νομικού πλαισίου.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι μια μη δημόσια διαδικασία ταχύρρυθμης εξυπηρέτησης των τραπεζών, των μεγαλοσυμβολαιογράφων που δουλεύουν γι αυτές και των κορακιών, διεθνών και ντόπιων που περιμένουν στη γωνία για να αρπάξουν κατοικίες και όποια άλλα ακίνητα αντί πινακίου φακής ή ενός μπουκαλιού με λάδι, πάντα αναλογικά με τη σημερινή περίοδο. Είναι μια διαδικασία που αμφισβητούν ή/και εναντιώνονται σε αυτήν συμβολαιογραφικοί σύλλογοι σε μεγάλες περιφέρειες (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Θράκη, Κέρκυρα). Είναι μια διαδικασία που κυβέρνηση και τραπεζίτες τη στηρίζουν σε μια «Συντονιστική Συμβολαιογράφων», με πρόεδρο έναν υπόδικο για παραδικαστικό με ακίνητα. Το «πλαίσιο προστασίας δανειοληπτών» είναι ένα μνημονιακό κατασκεύασμα εκβιαστικό για τους αδύναμους οικονομικά οφειλέτες που, ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται για την απαλλαγή των μεγαλοοφειλετών που προέρχονται από τις τάξεις του κεφαλαίου. Ακόμη και όσοι έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν μέχρι τέλους 2018 στο λεγόμενο νόμο Κατσέλη, όπως αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο το 2015, κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν την πρώτη κατοικία είτε ως «μη συνεργάσιμοι» με τις τράπεζες είτε γιατί κρίνονται ότι «λειτούργησαν με δόλο» όταν δανείστηκαν!

Ο «εξωδικαστικός συμβιβασμός» δεν καλύπτει τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ, ουσιαστικά, πετάει απ’ έξω και τις μικρές επιχειρήσεις, αφού και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εξαιρετικά σκληρή διαδικασία των όρων υποβολής αίτησης, δεν θα κριθούν «βιώσιμες», θα οδηγηθούν στην πτώχευση και στον εκπλειστηριασμό.

Από τις «πηγές» των τραπεζιτών διοχετεύεται η προπαγάνδα για 15.000 «στρατηγικούς κακοπληρωτές» που θα κυνηγηθούν με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό από αρχές Δεκέμβρη, όπως και άλλοι 3.700 που εμποδίστηκαν οι συμβολαιογράφοι να εκτελέσουν από «γνωστές ομάδες», στοχοποιώντας άμεσα το κίνημα. Στοιχεία αναλυτικά δεν δίνουν βέβαια. Το γεγονός ότι στους πλειστηριασμούς που αναγγέλλονται περιλαμβάνονται και μεγάλοι οφειλέτες με ακίνητα σημαντικής αξίας, δεν αναιρεί το άλλο γεγονός ότι περιλαμβάνονται και μικροί οφειλέτες με μαγαζί στο Περιστέρι, σπίτι στη Νίκαια, το Ίλιον ή συνοικίες της Αθήνας. Τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν αύξηση των «κόκκινων» στεγαστικών μέσα στο 2017. Από «στρατηγικούς κακοπληρωτές» προέρχεται κι αυτή; Οι πλούσιοι πήραν στεγαστικό δάνειο και δεν μπορούν να το αποπληρώσουν ή τα στρώματα των εργαζόμενων έχουν εξαντλήσει πια τις δυνατότητές τους;

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα