Log in

Registration

Αποκαλύψεις: «Η Χρυσή Αυγή είναι ο αρχηγός της»

Posted: October 8, 2017 / in: Πολιτικη / Comments Off on Αποκαλύψεις: «Η Χρυσή Αυγή είναι ο αρχηγός της»

του Γιάννη Φωτίου

Παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, καθώς ολοκληρώνεται ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας που καταθέτουν για το σύνολο των συνδεδεμένων υποθέσεων της δικογραφίας για την εγκληματική οργάνωση. Η δίκη έχει χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη δίκη οπαδών του Χίτλερ μετά τη Νυρεμβέργη και έχει αποδείξει περίτρανα, εκτός των άλλων, ότι οι ρίζες της «το σύστημα αγκαλιάζουν» όπως λένε και οι στίχοι του Φώντα Λάδη. Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει ένα βαθμό αυτοτέλειας και ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις και προσπάθειες έξωσής της από το «υπόγειο της δεξιάς πολυκατοικίας».

Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από την εποχή που η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είχε επαφές και σχέσεις με τους επικεφαλής των «Κενταύρων», της ομάδας κρούσης της ΝΔ.
Ίσως έτσι μπορεί να εξηγηθεί και το φαινόμενο να γιγαντώνεται η διεθνής απήχηση της δίκης και, παράλληλα, να συνεχίζεται η ελλιπής κάλυψη και ενημέρωση από τα εγχώρια ΜΜΕ, παρά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έχουν προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην ηγεσία της οργάνωσης, όπως φάνηκε και από την αποχώρηση του βουλευτή Μίχου.

Σημείο τομής στην πορεία της δίκης αποτέλεσαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις του πρώην Χρυσαυγίτη Ηλία Σταύρου για τον ξεκάθαρα εθνικοσοσιαλιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης και τη στρατιωτικού τύπου ιεραρχική δομή της. Τελευταίος επώνυμος μάρτυρας που κατέθεσε είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς, από τους παλιότερους και πιο συστηματικούς ερευνητές του νεοναζιστικού φαινομένου. Η διαδικασία καταλήγει με τους ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες Α΄ έως Ε΄, των οποίων οι καταθέσεις θα μεταδοθούν μέσω τηλεδιάσκεψης, με αλλοιωμένη φωνή από ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στη ΓΑΔΑ.

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα που εξελίχθηκε σε εγκληματική οργάνωση. Ούτε κόμμα που έχει στις τάξεις του εγκληματική οργάνωση. Ξεκίνησε ως εγκληματική οργάνωση», ξεκαθάρισε στην κατάθεσή του ο Δ. Ψαρράς. Ο μάρτυρας εξήγησε ότι η «Αρχή του Αρχηγού» που διέπει τη λειτουργία της οργάνωσης, είναι μετάφραση του γερμανικού Führerprinzip του χιτλερικού NSDAP. Αυτό αναφέρεται στο πρωτότυπο καταστατικό της Χρυσής Αυγής, το οποίο προσκόμισε στις ανακριτικές αρχές, ενώ χαρακτήρισε το δεύτερο καταστατικό που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο μια προσχηματική κίνηση της ηγεσίας της ΧΑ για να καλύψει τα νώτα της.

«Δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή χωρίς τον Μιχαλολιάκο. Ο Μιχαλολιάκος είναι η Χρυσή Αυγή. Δεν υπάρχει σε καμία φάση της ζωής της χωρίς τον Αρχηγό της», υπογράμμισε ο μάρτυρας και εξήγησε πως ο Μιχαλολιάκος δημιούργησε αρχικά το 1980 την οργάνωση ως έναν κλειστό κύκλο πιστών του εθνικοσοσιαλισμού. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές του 1990 ξεκίνησαν, όπως εξήγησε, οι εγκληματικές βίαιες πεζοδρομιακές ενέργειες των ταγμάτων εφόδου της οργάνωσης, που αποτέλεσαν πιστή αντιγραφή των ομάδων κρούσης που είχε φτιάξει ο Χίτλερ πριν από την άνοδό του στην εξουσία το 1933. Ο Δ. Ψαρράς αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των επιθέσεων της ΧΑ το 2013 σε όλα τα μέτωπα. Πρώτα η δολοφονική επίθεση με σιδερολοστούς ενάντια στους συνδικαλιστές του ΚΚΕ στο Πέραμα, η επίδειξη δύναμης στο Μελιγαλά απέναντι σε στελέχη της ΝΔ και άλλους Δεξιούς και το αποκορύφωμα η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Ο ερευνητής θεωρεί ότι η ΧΑ αντέγραφε εκείνη την περίοδο τη στρατηγική της έντασης της ιταλικής φασιστικής Ακροδεξιάς της δεκαετίας του ΄70 και παρέπεμψε στη συνέντευξη του Παναγιώταρου στο BBC, που ομολογεί ότι η ΧΑ επιδίωκε «εμφύλιο πόλεμο».

«Τέλος χρόνου. Πάμε». Με αυτή την ατάκα αποχώρησαν συντεταγμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, αφού μαχαίρωσαν το θύμα, όπως προέκυψε από τις καταθέσεις στο Δικαστήριο. Αυτός είναι και ο τίτλος του νέου βίντεο που δημοσίευσε η πρωτοβουλία Golden Dawn Watch, στο πλαίσιο της καμπάνιας ευαισθητοποίησης «Η δίκη συνεχίζεται. Ενημερώσου».

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα