Log in

Registration

Έρχονται μαζικές απελάσεις προσφύγων στα νησιά

Posted: October 2, 2017 / in: Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Έρχονται μαζικές απελάσεις προσφύγων στα νησιά

Αναγκαία η μαζική κινηματική αντίδραση σε συνεργασία με τις κοινότητες των προσφύγων

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ, ανταπόκριση από την Μυτιλήνη

Βράδυ Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου προς Δευτέρα 25 του μήνα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα δύο οχήματα της ΟΠΚΕ διέρχονται από την παραλιακή οδό του λιμανιού της Μυτιλήνης. Στο ύψος της πλατείας Σαπφούς σταματούν και αμέσως συλλαμβάνουν τέσσερις πρόσφυγες που ήταν εκείνη την ώρα στην Πλατεία. Οι πρόσφυγες απλά κάθονταν στην πλατεία χωρίς να ενοχλούν κανέναν και χωρίς να υπάρχει ούτε υπόνοια ότι κάνουν κάποια παράνομη ενέργεια. Η σύλληψη τους (επισήμως ήταν μια προσαγωγή) έγινε στην βάση του νομικού ακροβατισμού που λέει ότι όταν τα στελέχη της ΟΠΚΕ δεν μπορούν επί τόπου να κάνουν ταυτοποίηση του προσώπων που ελέγχουν, έχουν δικαίωμα να κάνουν προσαγωγή για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο στο τμήμα. Δύο ώρες αργότερα οι πρόσφυγες είχαν αφεθεί ελεύθεροι, αλλά όλοι μπορούν να αντιληφθούν την τρομάρα που πήραν όταν στα καλά καθούμενα προσήχθηκαν στη αστυνομική διεύθυνση Λέσβου. Τις επόμενες ημέρες κυκλοφορούν πληροφορίες στην Μυτιλήνη πως λιμενικοί έκαναν σάπισαν στο ξύλο δύο πρόσφυγες που προσπάθησαν να φύγουν από το νησί ακτοπλοϊκός. Τους προηγούμενους μήνες πρόσφυγες ζητούσαν από τους αλληλέγγυους πολίτες της Λέσβου, όταν βλέπουν την σύλληψη πρόσφυγα από την αστυνομία και το λιμενικό να τραβούν φωτογραφίες. Διότι πολλές φορές προσάγονται πρόσφυγες στην αστυνομία και το λιμεναρχείο και ξυλοφορτώνονται χωρίς έλεος και μετά αφήνονται ελεύθεροι. Τα θύματα χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο στα χέρια τους για τους βασανισμούς που υπέστησαν οι πρόσφυγες δεν μπορούν να κάνουν καμία νομική προσφυγή κατά των αστυνομικών και λιμενικών. Έτσι οι τελευταία μένουν ατιμώρητοι.

Άλλη μια πρακτική τρομοκράτησης των προσφύγων που ακολουθεί η αστυνομική διεύθυνση Λέσβου, στο πλαίσιο του κυβερνητικού αντιπροσφυγικού σχεδιασμού είναι να στήνει μπλόκα σε γειτονιές της πόλης και να συλλαμβάνει πρόσφυγες που τυγχάνει να περνάνε από αυτές. Επίσης συχνά πυκνά τα μπλόκα των αστυνομικών στήνονται στις στάσεις των λεωφορείων.

Τα παραπάνω είναι ορισμένες μόνο από τις απάνθρωπες καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά στην Λέσβο πρόσφυγες και μετανάστες.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες θα οδηγήσει σε ένταση αυτών των φαινομένων και αναμένεται να γίνουν με ταχύτερο και μαζικότερο τρόπο οι απελάσεις προσφύγων προς την Τουρκία. Το κλίμα για τις μαζικές απελάσεις ήδη έχει αρχίσει να στρώνεται από διάφορους αντιδραστικούς και ακροδεξιούς κύκλους. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Βορείου Αιγαίου η οποία βλέπει πληθυσμιακή αλλοίωση από την παρουσία των προσφύγων. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Οι Αξιωματικοί της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των 200.000 κατοίκων των θαλάσσιων συνόρων του Βορείου Αιγαίου και ζητούμε την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας από τους πρόσφυγες και μετανάστες που σωρεύονται σε αυτά. Και αν δε θέλετε να ακούσετε εμάς, που ζούμε καθημερινά με αυτήν την κατάσταση, ακούστε την Ιστορία που διδάσκει ότι όταν αφήνονται οι ακριτικές περιοχές απροστάτευτες, στη φθορά που προκαλεί η αλλοίωση των πληθυσμιακών αναλογιών και η μακροχρόνια αναταραχή και αβεβαιότητα, μόνη χαμένη είναι η πατρίδα μας».

 

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν κι άλλες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις στην ίδια κατεύθυνση από υπερσυντηρητικούς και ακροδεξιούς κύκλους, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ελέγχονται από την τοπική ΝΔ. Οι οποίοι θα απαιτούν μαζικές απελάσεις για να μειωθεί ο πληθυσμός των προσφύγων που ζει στο νησί. Σ’ αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται και η Περιφερειακή Αρχή του Βορείου Αιγαίου, που για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, με δική της πρωτοβουλία ζητά να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την τρέχουσα κατάσταση του προσφυγικού ζητήματος στα νησιά. Μάλιστα προσκάλεσε και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα να παραστεί στην συζήτηση. Στο τέλος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα προχωρήσει στις μαζικές απελάσεις και θα διαρρέει δεξιά και αριστερά ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά λόγο της πίεσης που δέχεται.

Οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες που στηρίζουν τον αγώνα των προσφύγων βρίσκονται μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή. Η κοινή δράση τους σε σταθερή συνεργασία με τις κοινότητες των προσφύγων είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αποτραπούν οι αντιδραστικές τομές που έχουν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση, ΕΕ. Μαζί με όλο το κοινοβουλευτικό τόξο του νεοφιλελευθερισμού.

Tags: , , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα