Log in

Registration

Κινητοποιήσεις για την οικολογική καταστροφή

Posted: October 1, 2017 / in: Κοινωνια / Comments Off on Κινητοποιήσεις για την οικολογική καταστροφή

 ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗΣ*

Το Σάββατο 7 Οκτώβρη. στις 11 π.μ., από την πλατεία Δημοτικού Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση προς το υπουργείο Ναυτιλίας, με πρωτοβουλία που ξεκίνησε από εκπαιδευτικά σωματεία. Το κάλεσμα για στήριξη της συγκέντρωσης απευθύνεται σε σωματεία, συλλογικότητες, οργανώσεις και ήδη έχουν ανακοινώσει ότι καλούν στη συγκέντρωση 17 αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις δήμων της Αττικής, δύο περιφερειακές και τη στηρίζουν πολιτικές οργανώσεις και μέτωπα, ανάμεσά τους και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πετυχημένη ήταν η σύσκεψη των κινήσεων πόλης που κάλεσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και ήδη κατέληξε σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν 19 κινήσεις και καλούν σε δράσεις. Πρώτη από αυτές τις δράσεις ήταν η παράσταση που έγινε στο υπουργείο Ναυτιλίας την περασμένη Τρίτη 26 Σεπτέμβρη, όχι τυχαία, αφού ήταν η μέρα που συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από το τραγικό ναυάγιο του Σάμινα.

Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι συναντηθήκαμε με τον υπουργό Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Σαντοριναίο. Παραδώσαμε υπόμνημα, όπου μεταξύ άλλων καταγράφονται οι εξής απαιτήσεις: Άμεσα μέτρα για την πλήρη απορρύπανση και αποκατάσταση της θάλασσας και των ακτών, να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπεύθυνων. Να πληρώσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο για όλες τις ζημιές που έχουν προκληθεί και θα προκληθούν στη συνέχεια. Συγκρότηση δημόσιας υπηρεσίας απορρύπανσης με προσλήψεις καταρτισμένου προσωπικού για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων ρυπάνσεων, των έκτακτων περιστατικών, των πετρελαιοκηλίδων. Αύξηση των μέτρων ασφαλείας, έλεγχοι και κονδύλια, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Πρόληψη και ασφάλεια από κάθε είδους ρυπογόνες και επικίνδυνες δραστηριότητες. Αυστηροί έλεγχοι για την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα των πλοίων από το δημόσιο, χωρίς εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών και εφοπλιστών, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Άμεσος έλεγχος της αλιείας στο Σαρωνικό. Άμεση κατάργηση όλων των μνημονιακών και καταστροφικών νόμων για το περιβάλλον. Το υπουργείο για μια ακόμη φορά ανέφερε ότι όλα έγιναν σωστά, γρήγορα και δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο.

Όταν θέσαμε ερωτήματα γιατί τότε προκλήθηκε τέτοιας έκτασης ρύπανση, ποιος έχει την ευθύνη, τι μέτρα θα παρθούν για την αποκατάσταση των ακτών, της θάλασσας, των βιοπαλαιστών ψαράδων οι απαντήσεις ήταν γενικές, ότι το υπουργείο αναμένει τις μετρήσεις των ειδικών, ώστε να μάθει το ακριβές μέγεθος της ρύπανσης και ότι θα προωθηθούν νόμοι που θα αφορούν στον πληρέστερο έλεγχο της διακίνησης του πετρελαίου. Ενώ, στο θέμα της κυκλοφορίας υπερήλικων πλοίων, επικαλέστηκε ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει περιορισμός. Στα λοιπά ερωτήματα, δεν υπήρξε απάντηση, αλλά ενημέρωση ότι θα απαντηθούν… γραπτώς.

Οι απαντήσεις από το υπουργείο όχι μόνο δεν μας εφησυχάζουν, αλλά αντίθετα μας δημιουργούν νέες ανησυχίες, όπως και το ότι δεν ακούσαμε κουβέντα για τις ευθύνες του κεφαλαίου και των εφοπλιστών.

Παράλληλα, μας πληροφόρησε για την ιδιαίτερα ανησυχητική πρόθεση τους να περάσουν τους ελέγχους της αξιοπλοΐας των πλοίων σε ιδιώτες νηογνώμονες, με το υπουργείο να έχει απλώς την επίβλεψη αυτών των εταιρειών. Η ασφάλεια των ταξιδιών με επικίνδυνες επιπτώσεις σε ναυτικούς, επιβάτες και περιβάλλον θα είναι εκτός δημόσιου ελέγχου. Η ασυδοσία των εφοπλιστών θεσμοθετείται και στον τομέα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση ιδιωτικοποίησης που, αν περάσει, θα αφήσει πίσω της ναυάγια και συντρίμμια. Το ξέρουμε, η καπιταλιστική κερδοφορία είναι άπληστη και αδίστακτη, δεν υπολογίζει ανθρώπους, περιβάλλον, ζωές. Η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου, το μόνο που κάνει είναι να συμπληρώνει την καταστροφή που γίνεται πλέον ολοκληρωτική, στη θάλασσα, στην παραλία, στο δάσος, στον αέρα… παντού. Η μόνη απάντηση είναι ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του μέσα από επιτροπές αγώνα, σωματεία και φορείς για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.

Οι κινήσεις πόλης για να συμβάλλουν στην ενημέρωση και την κινητοποίηση πραγματοποίησης μότο-αυτοκινητο πορεία σήμερα, Κυριακή 1 Οκτώβρη, στο μέτωπο της Παραλιακής, με εκκίνηση μπροστά από το Πάντειο πανεπιστήμιο στις 11 πμ., ενώ προγραμματίζουν και συζητήσεις σε Γλυφάδα, Περιστέρι και Αγ. Παρασκευή.

*δημοτικός σύμβουλος Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα

 

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα