Log in

Registration

Περισκόπιο (1.10)

Posted: October 1, 2017 / in: Διεθνη / Comments Off on Περισκόπιο (1.10)

Το Πεκίνο έδωσε διορία τριών μηνών στη Βόρεια Κορέα για να κλείσει όλες τις επιχειρήσεις της σε κινεζικό έδαφος, ακόμη και τις κοινοπραξίες με κινεζικές, σε εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ. Η κίνηση ήρθε λίγο πριν φτάσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον και ενόψει της επίσκεψης Τραμπ τον Νοέμβριο.

«Αντικομμουνισμός» της Google

Αυξάνονται οι αντιδράσεις, από ένα ευρύ φάσμα προοδευτικών και αντικαπιταλιστικών ιστοσελίδων σε όλο τον κόσμο, εναντίον του νέων ρυθμίσεων που πραγματοποίησε στον αλγόριθμό της η μηχανή αναζήτησης Google με πρόσχημα την αντιμετώπιση των λεγόμενων fake news. Όπως πρώτο κατήγγειλε το Κόμμα Σοσιαλιστικής Ισότητας στις ΗΠΑ, η ιδιαίτερα δημοφιλής σελίδα wsws.org, γνώρισε τρομακτική πτώση επισκεψιμότητας κατά 70% καθώς ο νέος αλγόριθμος την εμφανίζει πολύ χαμηλά στη λίστα των αποτελεσμάτων, όταν κάποιος αναζητά όρους όπως σοσιαλισμός, καπιταλισμός κτλ. Το θέμα έφτασε να απασχολήσει τους Νιου Γιορκ Τάιμς καθώς αρκετές ακόμη ιστοσελίδες, που ασκούν σκληρή κριτική στο κυρίαρχο οικονομικό σύστημα και στην πολιτική των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων, άρχισαν να καταγγέλλουν σημαντική πτώση επισκεψιμότητας. Η Google κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό τα χαρακτηριστικά του αλγορίθμου που της προσέφερε την απόλυτη κυριαρχία ανάμεσα στις μηχανές αναζήτησης και φυσικά αρνείται να εξηγήσει τι αλλαγές πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τα fake news.

«Σκανάρουν» μετανάστες στο Ίντερνετ

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αυτή την εβδομάδα ότι θα αρχίσει να συλλέγει πληροφορίες για τις κινήσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Μεταξύ άλλων θα μπορεί να παρακολουθεί τις αναζητήσεις τους στο ίντερνετ αλλά και τις διασυνδέσεις που πραγματοποιούν με άλλους χρήστες. Η απόφαση, που αποτελεί κατάφορη παραβίαση της πρώτης και τέταρτης τροποποίησης του αμερικανικού συντάγματος, θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 18 Οκτωβρίου μαζί με την σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από 8 χώρες, την οποία ο Τραμπ επικύρωσε με προεδρικό διάταγμα πριν από μερικές μέρες. Η απαγόρευση εισόδου αφορά πολίτες από τη Βενεζουέλα, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα, το Τσαντ, τη Συρία, την Υεμένη και τη Σομαλία.

Ανθρωπισμός της κανονιοφόρου

Με την προκρούστια μέθοδο με την οποία αντιμετωπίζει κάθε μεγάλη κρίση αντέδρασε η αμερικανική ηγεσία στην καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Μαρία στο Πουέρτο Ρικο: O Τραμπ διέταξε την αποστολή ενόπλων δυνάμεων ενώ με μήνυμά του στο twitter υπενθύμιζε στους κατοίκους το τεράστιο χρέος που έχουν συσσωρεύσει. Ανομολόγητος στόχος είναι προφανώς η αποτροπή κοινωνικών εξεγέρσεων που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την ολοκληρωτική εγκατάλειψη αυτής της υπεράκτιας κτήσης των ΗΠΑ. Πριν από μερικά χρόνια, ο Ομπάμα είχε αντιδράσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στον καταστροφικό τυφώνα που έπληξε τις Φιλιππίνες, στέλνοντας περίπου 50 πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Τζορτζ Ουάσιγκτον αλλά και αεροσκάφη που μετέφεραν τουλάχιστον 13.000 πεζοναύτες. Και φυσικά, μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια οι στρατιώτες μετέφεραν και τα «χαιρετίσματά» τους προς την Κίνα.

Οι ΗΠΑ «αδειάζουν» την Κούβα

Την απομάκρυνση των οικογενειών διπλωματών και όλου του μη απαραίτητου προσωπικού από την πρεσβεία στην Αβάνα διέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον 21 διπλωμάτες και συγγενείς τους αντιμετώπισαν ανεξήγητα προβλήματα υγείας που ίσως οφείλονται σε όπλα ηχητικών κυμάτων. Αν και η πρεσβεία δεν έχει καταφέρει να συνδέσει τα περιστατικά με την κουβανική κυβέρνηση, η οποία αρνείται κάθε εμπλοκή, τα κρούσματα αποτέλεσαν πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Αβάνα για την οποία είχε προειδοποιήσει ο Τραμπ. Αν πάντως είναι αληθινές οι αναφορές των διπλωματών, που κάνουν λόγο ακόμη και για μόνιμη απώλεια ακοής και άλλες εγκεφαλικές βλάβες, εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι δεν μπορεί να οφείλονται απλώς σε όπλα ηχητικών κυμάτων.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα